[97-04]Galant EAxA/W - Jakie przeróbki z wersji USA na EU?
Juiceman - 23-02-2009, 02:30
Hmmm.... ostatnio widziałem Galanta z Żar, w wersji Amerykańskiej oczywiście światła tylnie/kierunki czerwone więc jak to przeszło przegląd? (Na czas przeglądu zmiana świateł?)
marexi - 23-02-2009, 08:17
Co do tego co mówi Marexi, to pierwsze słyszę żeby kierunki mogły być czerwone. W poradniku diagnosty SKP jest akurat opisane jakie światło jakie wymagania ma spełniać, mam akurat go, ale na stancji, tak że jutro postaram się zerknąć jak to jest. Z tym że szczerze wątpie żeby mogło być czerwone.
PS4 ponieważ do galantów dość dużo osób założyło instalacje lpg, to postaram się w najbliższym czasie opisać jak to legalnie poprawnie powinno wyglądać (99% aut nie przeszło by badania)[/quote]
no ale przechodza i to az 99 procent, raz sam nie przeszedlem badania, tzn wszystko mialem papiery pieczatki a auto nigdy nie widzialo stacji diagnostycznej.
wydaje mi sie ze swaitlo do mrugania z tylu moze byc czerwone;] no naprawde tak mi sie wydaje nawet w tych voyagerach nowych i straszych nasciaganych jest pelno osob ktore maja wlasnie czerwone kierunki
Anonymous - 23-02-2009, 09:21
@DamianBlue zgadzam sie ze im bardziej niebieskie swiatlo tym gorzej za to nie zgadzam sie ze oczy koffaja barwe zolta owszem najlepszym wyborem jest barwa k4600 ale to nie jest zolta tylko bardzo jasny niebieski kolor ktorego prawie nie widac, sam mam takie zarowki zalozone
Owczar - 23-02-2009, 10:48
Spokojnie, o barwach, sprawności, natężeniu światła, mocy, rozproszeniu, układach kształtujących snop, sprawach technicznych tj. atestach, polerwoanych kloszach, samopoziomowaniu, było już bardzo dużo na forum. Problem w tym, że jedni chcą podnieś sprawność, a inni chcą mieć bardziej niebieskie światło i argumenty nie przemawiają.
mar111cin - 23-02-2009, 11:05
ok, mam przed sobą poradnik diagnosty SKP 2007
tak na szybko wyszukałem (bo za chwile nauka na zaliczenie i czasu zbytnio nie mam)
strona 176
światła kierunkowskazów
tabelka "podstawowe kryteria uznania stanu technicznego za niezadowalający"
2. Barwa inna niż żółta samochodowa.
3. Rozmieszczenie na pojeździe niezgodne z przepisami. (tutaj trzeba doszukać co przez to rozumieć, może to być o tym co Owczar mówił o dodatkowym kierunku)
5. Włączenie kierunkowskazów uzależnione jest od włączenia innych świateł.
Myśle że te punkty jasno definiują jakie powinny być kierunki. Wybrałem tylko te punkty które widać że tyczą sie amerykańców.
Marexi, widzisz taka polska rzeczywistość że na SKP nawet brama nie działa, a przeglądy podbijają, ale tak jak mówił Owczar, ostatnio jest dużo kontroli i dużo ludzi potraciło uprawnienia (zabierają na 5lat). A z tego co wiem to w poznaniu na egzaminach na diagnoste zdają po 2-3 osoby z grupy około 30osobowej (często się zdarza że nikt nie zda, raz w okolicach świąt zdało chyba ok 10 osób, to traktowali to jak święto)
Co do ksenonów, sprawa z nimi nie jest prosta, w ogóle lampy ksenonowe to problem, bo mają dużo rzeczy któe mogą się popsuć, a któe są drogie (układ samopoziomowania itp) Tak że nie jestem zwolennikiem zakładania ksenonów do aut które nie były wyposażone w nie seryjnie.
Tak samo jak zestawy ksenonowe sprzedawane na allegro, w ogóle parodia.
Co do jasności świateł, też to jest określone w przepisach i jest podawane w "lx" i "kcad" tak że radziłbym uważać przy poprawianiu fabryki, bo na przeglądzie (takim z prawdziwego zdarzenia) mogą sie wartości nie zmieścić w widełkach.
PS chciałbym założyć u mnie w mieście SKP, ale widze że jakbym robił wszystko legalnie i zgodnie z prawem, to szybko bym zbankrutował przez brak klientów.
DamianBlue - 23-02-2009, 11:47
miziek napisał/a: | za to nie zgadzam sie ze oczy koffaja barwe zolta |
Zacytuję "oko ludzkie najlepiej reaguje na barwę o długości 555 nm, co odpowiada barwie żóltej. Z tego powodu sprawność świetlną innych barw definiuje się porównując do barwy żóltej" Np(wyimaginowany przykład) jeżeli Led żółty ma 0,5W, to żeby oko ludzkie odebrało LED niebieską z taką samą intensywnością (mocą) to musi mieć 1,5W.
miziek napisał/a: | owszem najlepszym wyborem jest barwa k4600 ale to nie jest zolta tylko bardzo jasny niebieski kolor |
Zarówka szeregu podstawowego ma barwę około 3000K. Barwa 4600K jest zbliżona do barwy białej. Jasno niebieski zaczyna się od około 6500K do 12000K( i tego prawie nie widać). Wałkowałem ten temat długo na Politechnice Warszawskiej, więc zobaczyłem, dotknąłem sprawdziłem .
[ Dodano: 23-02-2009, 11:53 ]
mar111cin napisał/a: | Co do ksenonów, sprawa z nimi nie jest prosta, w ogóle lampy ksenonowe to problem, bo mają dużo rzeczy któe mogą się popsuć, a któe są drogie (układ samopoziomowania itp) Tak że nie jestem zwolennikiem zakładania ksenonów do aut które nie były wyposażone w nie seryjnie. |
Jeżeli na Reflektorze jest symbol Homologacji E to jest on przystosowany tylko i wyłącznie to żródeł światła żarnikowych. Jeżeli Reflektor jest przystosowany do źródeł światła typu wyładowczego to ma D. Tylko ostatnio zobaczyłem na allegro że "xenon przystosowany do reflektorów" i znów zaczynam głupieć . Może rzeczywiście zmienili budowę palnika ksenonowego i dostosowali do reflektorów z E ? Chociaż z drugiej strony to jest allegro i pełno cudów tam
spown - 23-02-2009, 15:09
Owczar napisał/a: | Chodzi mi o to, że z tego co zauważyłem, w błotniku powinno być dodatkowe światło. Kierunkowskaz boczny, który w nowych autach wędruje do lusterek. Amerykańskie wersje tego nie mają. |
To jest wymagane tylko wtedy, gdy samochód jest przystosowany do ciągnięcia przyczepki, czy jakoś tak... Ale głowy nie daję.
Owczar - 23-02-2009, 17:17
spown napisał/a: | Owczar napisał/a: | Chodzi mi o to, że z tego co zauważyłem, w błotniku powinno być dodatkowe światło. Kierunkowskaz boczny, który w nowych autach wędruje do lusterek. Amerykańskie wersje tego nie mają. |
To jest wymagane tylko wtedy, gdy samochód jest przystosowany do ciągnięcia przyczepki, czy jakoś tak... Ale głowy nie daję. |
Bardzo możliwe, bo wiem, że mojemu szwagrowi nie chcieli przeglądu haka zrobić. Podejrzewam, że producenci po prostu "profilaktycznie" montują takie kierunkowskazy w każdym aucie.
mar111cin - 23-02-2009, 17:59
co do haka, od 2002r musi to być hak ściągany, podczas jazdy bez przyczepki nie masz prawa mieć założonego haka, do tego hak musi posiadać atest i być założony przez specjalistyczny zakład.
dodatkowo (taki przepis na którym można uwalić na przeglądzie 99% samochodów) pojazd musi posiadać klucz dynamometryczny (jeżeli jest to odkręcany hak oczywiście, jak są jakieś szybko złączki itp to nie trzeba)
[ Dodano: 01-03-2009, 12:23 ]
hmm znając te forum to zsumuje mi te posty i zapewne nikt teraz nie zwróci na to uwagi co piszę, ale znalazłem pewną rzecz o której była mowa wcześniej
kierunkowskazy boczne
muszą być dwa, barwa żółta samochodowa.
umiejscowienie:
od przedniego obrysu na odległości nie wiekszej niż 1800mm
wzajemna odległość nie mniejsza niż 600mm (tego nie rozumiem, skoro mogą być tylko dwa, to jaka wzajemna odległość?)
wysokość od 500mm do 1500mm
Jeszcze dopisze coś o tej światłości o której była mowa
światła drogowe (suma w parze świateł) od 30000cd do 225000cd (jednostka to candele)
Owczar - 02-03-2009, 12:43
mar111cin napisał/a: |
od przedniego obrysu na odległości nie wiekszej niż 1800mm
|
A nie 180mm?
mar111cin - 02-03-2009, 21:19
napewno napisali 1800mm, w sumie to bardzo dużo, ale zauważ, że jak mają samochody te kierunki w lusterkach, albo chociaż tak jak galant nawet ma na końcu błotnika, to 18cm od początku samochodu byłoby jednak zbyt małą wartościa.
|
|
|