Car Audio - gwizdki HERTZ DT16 w galancie
Anonymous - 10-03-2009, 00:33
Matik608 dobry pomysl, ale ciezko trafic takie gwizdki z oryginalnymi zaslepkami.
Matik608 - 10-03-2009, 14:08
ale efekt byl by fajny bo bylo by jak w orginale
bo te z linka z allegro to nie bardzo jest jak i gdzie przymocowac zeby to w miare ladnie wygladalo
trzeba by bylo popytac na allegro
mlodzianinwawa - 16-03-2009, 11:28
Temacik podobny - nie będe zakładał nowego.
Otóż tak - mój rekin ma fabrycznie zamontowane 5 głośników przód i tył + tweetery.
Nie ukrywam, że chciałbym coś zmodyfikowac/zmienić. Jednak nie chciałbym kupić sprzętu za 300-400zł a który jedynie pogorszy jakość dźwięku. Czy jest w ogóle sens inwestować w taki sprzęt? Czy fabryczny się nada?
Anonymous - 16-03-2009, 13:33
Nie dotykac. Za podstawowe dlubniecie drzwi (wygluszenie + znosny zestaw 16,5cm) trzeba liczyc 1000zl zakladajac ze bedzie robil to zaklad.
Pozdrawiam
mlodzianinwawa - 16-03-2009, 14:46
300-400zł - mówię o samych głośnikach,
Co do wygłuszenia i całej reszty - jestem w stanie sam zrobić.
Z kumplem w Hyundai-u Coupe daliśmy radę, więc w Galu też damy
Pytanie tylko czy warto ? Zna ktoś specyfikację fabrycznych głośników?
Znośny - za 2 głośniki i kawałek dekarskiej taśmy - 1000zł ?
Mówisz to jako osoba posiadająca na co dzień kontakt z profesjonalnym car-audio ?
Jesteś audiofilem?
Myślałem o Helixach Dark Blue - np ;] - wydaje mi się, że będą lepiej grały niż fabryka.
Anonymous - 16-03-2009, 17:20
mlodzianinwawa napisał/a: | Znośny - za 2 głośniki i kawałek dekarskiej taśmy - 1000zł ?
Mówisz to jako osoba posiadająca na co dzień kontakt z profesjonalnym car-audio ?
Jesteś audiofilem?
|
No sluchalo sie kilku aut i jakas tam instalke u siebie mialem ;-P
Audiofilem nie jestem - wole raczej sformułowanie "entuzjasta muzyki"
Generalnie co tanio to drogo Wierz mi mialem u siebie w autach dekarke, APP, Boll na koniec wstawilem maty STP. Plasuja sie one +- w polowie "cenowej drogi" miedzy Dynamat czy Stinger czyli produktami profesjonalnymi a APP czy boll. Jakosciowo niewiele odbiegaja od Dynamat czyli maja bardzo dobry stosunek jakosc/cena.
1 paczka kosztuje ok 100zl i zeby zrobic to .... no powiedzmy poprawnie to powinny wystarczyc 3 paczki.
Jezeli chodzi o zaklad to liczylem ok 600zl za wygluszenie + ok 350zl za zestaw u Dimention El Comp 6 ktory juz mozna powiedziec ze nadaje sie do jakotakiego sluchania muzyki. Oczywiscie bez wzmacniacza.
Cytat: | Myślałem o Helixach Dark Blue - np ;] - wydaje mi się, że będą lepiej grały niż fabryka. |
Coz nie jest to taki zly pomysl , jak latwo policzyc wyjdzie Cie to z matami ok 500zl wiec cena do zaakceptowania , oczywiscie mowie o nowych helixach ze zwrotnicami i tweeterami.
Zestaw jest ok, raczej bardziej do plumkania sobie w tle niz do jakis ohów i ahów ale nie denerwuje brzmieniem a to juz sukces w tym przedziale cenowym.
Pozdrawiam
Matik608 - 17-03-2009, 13:34
mlodzianinwawa napisał/a: | Otóż tak - mój rekin ma fabrycznie zamontowane 5 głośników przód i tył + tweetery |
2 glosniki w drzwiach 2 w tylnej półce a gdzie jeszcze jeden??
mlodzianinwawa - 29-03-2009, 23:38
6 głośników 2 tweetery 2 średnie i 2 w półce średnie
Przepraszam za błąd.
[ Dodano: 30-03-2009, 22:06 ]
Mam pytanko:
W jaki sposób zamontować 16' w drzwi z przodu?
Muszę modyfikować boczek ?
Martwi mnie to - bo mam całość w skórze, więc nie chciałbym spieprzyć roboty, bo potem będzie kiszka.
Anonymous - 31-03-2009, 14:18
Nie stanowi to problemu jezeli masz chociaz odrobine zdolnosci manualnych i wyrzynarkę. Bierzesz plastik w ktorym zabudowany byl glosnik 13cm (na mojej fotce juz go nie ma).
Odrysowujesz go na kawalku mdf min. 10mm grubosci. Pozniej na srodku otwor z tego co pamietam 14,5cm , konserwacja (bez tego MDF nasiaknie woda) i gotowe. Daj znac jak bedziesz chcial dlubac cos wiecej (bardziej profi )to mam boczki z wycietymi dziurami pod glosniki 16cm i gdzies panele tez sie znajda to tylko sobie je wykonczysz jakos pod swoje auto.
Pozdrawiam
mlodzianinwawa - 31-03-2009, 18:52
Źle się wyraziłem.
Chodzi mi o to czy - glosnik sie zmiesci, bez modyfikacji boczka?
Anonymous - 01-04-2009, 09:37
Tak.
Natomiast zeby glosnik 16,5cm jakos przymocowac do drzwi to musisz wykonac taki panel z MDF o jakim wczesniej wspomnialem - mocujesz go na miejsce bialego plastiku do ktorego przymocowany byl glosnik 13cm. Wsio sie pod tapicerka zmiesci.
Pozdrawiam
mlodzianinwawa - 01-04-2009, 16:51
Wiem o panelu aż taki ciemny nie jestem
Ale i tak dziękuje za info
biriapro - 08-04-2009, 23:29
Chciałbym się wtracić do wcześniejszego postu z tymi głośniczkami wysokotonowymi za 8 zł philips od szmelcwagena i spółki, jak chcecie wydawać tak koszmarne ciężko zarobione pieniądze to zainwestujcie w to bo te philipsy to straszna zwała jest,a jak się komuś podoba ich brzmienie to znaczy że coś ze słuchem nie bardzo a te grają całkiem przyzwoicie
http://www.allegro.pl/ite...r_1_2_5_cm.html
mlodzianinwawa - 09-04-2009, 07:58
a ja mam jeszcze pytanie czy do Helixów muszę wymieniać kable ? czy fabryczne uciągną?
biriapro - 09-04-2009, 12:47
Kabelek wymienić zawsze warto z tym że sprawa tyczy się bardziej zestawów zasilanych wzmacniaczem i nie wiem czy na radyjku odczujesz jakąś różnice,no i kabel kablowi nie równy.Nie chodzi o grubość(ale im grubszy tym lepszy) ale z czego jest on zrobiony.
Zwykły kabel za 2-3 zł strasznie tłumi dzwiek i nie kontroluje barwy,nie to żebym naciągał cie na kable po 1000 zł za metr ale różnica jest odczuwalna i to bardzo
|
|
|