To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] hamowanie

waldinio - 12-03-2010, 14:32

własnie, u mnie też słychać takie tarcie caly czas, to nie jest chyba normalne? w aso mi sprawdzili przy okazji wymiany zderzaka i twierdzą ze wszystko jest ok, w sumie jeszcze nie odebrałem samochodu z aso i nie wiem czy nadal trze czy nie ale jak nadal będzie to jechać do aso czy sam mogę z tym cos zrobic?
FeniX - 12-03-2010, 15:55

Trze dlatego bo syf z ulicy osiada też na układzie hamulcowym, seryjnie nie montowane są tarcze nacinane wiec brud i pył pod klockami nie odchodzi tak łatwo. Poza tym jeszcze sól na ulicy wpływa na rdzewienie tarczy.

Moim zdaniem po kilku mocniejszych przyhamowaniach powinno się uspokoić.

Luk - 12-03-2010, 17:37

FeniX napisał/a:

Nie uspokaja się.
W ASO tłumaczyli mi, że klocki mają nacięcia do odprowadzania brudu (co wszystkim wiadomo :) ) i właśnie te kanaliki kompletnie zapchały się brudem. Wyczyścili za darmo i jest OK.

Benten - 16-03-2010, 14:39

Zanim zaczniecie jeżdzić do ASO spróbujcie przepłukać tarcze i klocki ciśnieniówką typu karcher(te myjnie co się samemu myje samochód, żelażniaki się wrzuca). Mi pomogło, a też miałem na skargę do Aso jechać hihihi. Nasze drogi są tak zsypane solą, że to masakra. Nie wydaje mi się, żeby Mitsubishi wstawiało taką lipę i żeby klocki kończyły się po 5.000 km nawet przy ostrej jeżdzie.
piomic - 16-03-2010, 21:32

W poniedziałek zamarzły mi hamulce. Przez łykend stał na zewnątrz i rano po odkopaniu pierwsze hamowanie było kiepściutkie, musiałem naprawdę depnąć – na szczęście po Maluchu został mi nawyk codziennego sprawdzania hamulca w bezpiecznym miejscu. Kolejne (już na asfalcie) – miałem wrażenie że coś nierówno bierze, jakby lekko chciało go obrócić więc kawałek przejechałem z lekko wciśniętym pedałem i już było spoko, przy próbie zawisłem na pasach jak zwykle.
Zdarzyło się komuś tak? Jest możliwość oblodzenia klocków? Bo co innego mogłoby tak szybko puścić?

Trik - 16-03-2010, 23:21

Nie tyle co zamarzają, co po wyjechaniu z myjni ręcznejnej mam takie tegesy. Autko nie bardzo raczy się zatrzymywć na pierwszej krzyżówce :mrgreen: I tak jak u Ciebie po przejechaniu kilkudziesięcu metrów z wciśniętym hamulcem wszystko wraca do normy. Mam klocki Akebono od 11Kkm, na orginałach tego nie było. :mrgreen:
FeniX - 17-03-2010, 10:05

Luk napisał/a:
FeniX napisał/a:

Nie uspokaja się.
W ASO tłumaczyli mi, że klocki mają nacięcia do odprowadzania brudu (co wszystkim wiadomo :) ) i właśnie te kanaliki kompletnie zapchały się brudem. Wyczyścili za darmo i jest OK.

W takim razie przy następnej wymianie tarcz, trzeba zainwestować w nacinane :)

krzychu - 17-03-2010, 18:39

FeniX napisał/a:

W takim razie przy następnej wymianie tarcz, trzeba zainwestować w nacinane :)

Jak znajdziesz i przetestujesz takowe nie zapomnij odpisać numerów tych tarczy i oczywiście firmy :mrgreen:

FeniX - 20-03-2010, 00:00

krzychu napisał/a:

Jak znajdziesz i przetestujesz takowe nie zapomnij odpisać numerów tych tarczy i oczywiście firmy :mrgreen:

Nie omieszkam podzielić się informacjami, puki co jeszcze ciekawą opcja są zaciski z outlandera i większa tarcza. Ale mimo wszystko najciekawsze były by takie czerwone z napisem brembo, ale z tego co z chłopakami z servisu rozmawiałem w 1,8 i EVO są inne piasty wiec przez to inne rozstawy śrub mocujących zacisk.

Radassss - 20-03-2010, 11:10

FeniX niedlugo to Ci sie koszt przerobek zrowna sie z cena ralliarta :P

a tak serio to czy tarcze nacinane nie wymagaja przypadkiem innego uzytkowania niz zwykle wentyle??

krzychu - 20-03-2010, 12:38

Radassss napisał/a:
a tak serio to czy tarcze nacinane nie wymagaja przypadkiem innego uzytkowania niz zwykle wentyle??

Tarcze same nie bardzo. Są głośniejsze i wykańczają klocki szybciej. Ale jak zamontujesz jakieś poważniejsze klocki to te przeważnie trzeba dogrzać żeby zaczęły dobrze hamować.

Radassss - 21-03-2010, 14:20

no wlasnie tak gdzies kiedys czytalem ze przy spokojnej normalnej jezdzie moga sie okazac nieskuteczne takie zestawy, ze musza byc rozgrzane zeby to dobrze dzialalo
zdzicho - 21-03-2010, 17:48

Dodam, że nacinane tarcze wspaniale brudzą felgi, o wiele więcej syfu jest produkowane przez te tarcze przez te nacięcia, które po prostu ścierają klocki aż miło (wiem co piszę miałem takie w poprzednim samochodzie), jak felgi ktoś ma aluminiowe to w zestawie z tarczami nacinanymi trzeba nieźle dbać o fele.
Natomiast co do właściwości użytkowych tarcz nacinanych + dobre klocki= są cholernie skuteczne przy dużych prędkościach czuć, że samochód hamuje np. przy 160 km/h, spróbujcie zrobić takie hamowanie przy zwykłym zestawie :)

krzychu - 21-03-2010, 17:52

zdzicho napisał/a:
Dodam, że nacinane tarcze wspaniale brudzą felgi, o wiele więcej syfu jest produkowane przez te tarcze przez te nacięcia

Pewnie tak, moje i tak sporo pylą. Nie ma problemu jak jest sucho (pył się nie osadza za bardzo).... Jak jest mokro to felgi do mycie najprościej to karczerem ładnie schodzi.

[ Dodano: 21-03-2010, 19:34 ]
FeniX napisał/a:

Nie omieszkam podzielić się informacjami, puki co jeszcze ciekawą opcja są zaciski z outlandera i większa tarcza. Ale mimo wszystko najciekawsze były by takie czerwone z napisem brembo, ale z tego co z chłopakami z servisu rozmawiałem w 1,8 i EVO są inne piasty wiec przez to inne rozstawy śrub mocujących zacisk.

Taki komplet Brembo to nawet patrząc na używane zaciski od EVO sporo kosztuje po za tym lekki przerost formy nad treścią łącznie z tym że niepotrzebnie zwiększysz dość znacznie masę nie resorowaną.... Do tego felga minimum 17 cali o to tylko niektóre z małym ET... Tak że gra nie warta świeczki.
Co do zacisków z Outka czemu nie dobry pomysł.
Jak byś jednak kierował się w stronę tarcz np. EBC to mogę podpowiedzieć numery ale nie dam gwarancji że spasują.

cabaniarz - 13-01-2011, 19:32

a mieliście coś takiego, że pierwsze użycie hamulca po długim postoju np. nocnym jest bardzo niepewne. Trzeba naprawdę mocno cisnąć. Czym jest to spowodowane i czy można coś z tym zrobić?
waldinio napisał/a:
u mnie też słychać takie tarcie caly czas, to nie jest chyba normalne?

u mnie to samo, trzeba ostrzej parę razy przyhamować :wink: