Łódzkie - A może pogawędzimy o oponkach ( kapciach, gumkach itd itd)
junior81 - 10-03-2009, 01:38
Trzeba przyznać ze numer 7 jest ciekawą propozycją, spróbuje sie troszkę pobawić photoshopem , może to mi da lepsze wyobrażenie jak one będą sie prezentować.
Jakoś w styczniu szukałem w google info o tej marce i nic nie znalazłem. Ani pozytywnych ani negatywnych opinii . W sumie była tylko wzmianka na kilku forach klubowych Mazdy i VW. Na naszym forum też ktoś o nich wspomniał.
A może ktoś powiedzieć co oznaczają np.: te cyferki i literki „6.5, ET 40”.
Chooper - 10-03-2009, 07:37
junior81 napisał/a: | : te cyferki i literki „6.5, ET 40”. |
6.5 to szerokośc felgi
jest to wartość wahająca się od 5.5 do nawewt 7.5, ale przeciętnie występują w rozmiarach 6, 6.5, 7. Np. na felgę 6 o ole nie dałoby rady założyć np opon o szerokości 225/x/x bo jest za wąska do tak szerokiej opony
ET to osadzenie (offset), czyli naukowo jest to w przekroju felgi szerokość felgi między jej osią symetrii a płaszczyzną pierścienia którym przylega ona do piasty. Wyrażona jest w milimetrach. Ma taką prawidłowość, że im felga ma mniejsze ET tym bardziej wystaje na zewnątrz, a im ET dobierasz większe tym bardziej sie schowa pod błotnikiem. Można w ten sposób nieco oszukiwać rozstaw kół, ale nie wolno przesadzić, bo trzeba pamietać, że felga musi sie schować pod nadkolem
junior81 - 10-03-2009, 15:02
Chooper napisał/a: | jest to wartość wahająca się od 5.5 do nawewt 7.5, ale przeciętnie występują w rozmiarach 6, 6.5, 7. Np. na felgę 6 o ole nie dałoby rady założyć np opon o szerokości 225/x/x bo jest za wąska do tak szerokiej opony |
W galu standardowa oponka jest o wymiarze 195/60R15 i takie ładne gumy posiadam.
Istnieje taka możliwość, że jak wybiorę sobie model felgi to może on do tych gum nie pasować? No i oczywiście nie chce żeby koła wystawały poza nadkola bardziej niż standardowe.
Chooper - 10-03-2009, 16:46
myśle, że na taką felge spokojnie możesz pokusić sie o szersze oponki np 205 lub 215. Z racji tego, że to ksawerów, to na miejscu Ci powiedzą wszystko dokładnie
jacek11 - 10-03-2009, 17:40
Chooper napisał/a: | Można w ten sposób nieco oszukiwać rozstaw kół, ale nie wolno przesadzić, bo trzeba pamietać, że felga musi sie schować pod nadkolem |
Zmienia się w ten sposób charakterystykę zawieszenia,i niekoniecznie na lepsze.
Ja mam na lato 205/60/15.
Fele alusy ET35.
Nie widzę różnicy między stalową felgą,jeśli chodzi o prowadzenie.
posiadam też alusy oryginalne,i tam jest ET37.
Pozdro.
junior81 - 11-03-2009, 01:28
Chooper napisał/a: | myśle, że na taką felge spokojnie możesz pokusić sie o szersze oponki np 205 lub 215 |
Felgi muszą pasować do moich letnich opon, nie ma sensu ich zmieniać bo są w bardzo dobrym stanie i dobrej marki( zmiana opon przerasta mnie finansowo i mam nadzieję ,że nie będzie konieczna).
pamar - 15-03-2009, 16:09
Ostatni sezon moich zimówek, nie wrzucam ich do "sprzedam" bo może komuś z nas, łodziaków się przydadzą. Krótko: Dębica Frigo2 185/65R14 86T (ta zima to był trzeci sezon)
jeśli, ktoś chce takie kapcie to PW proszę.
junior81 - 24-03-2009, 13:44
Panie i Panowie, klubowicze po długim czasie zastanawiania się nabyłem takie błyskotki.
Fachowa obsługa,duży wybór modeli w przystepnych cenach.
Polecam
http://www.zajkiewicz.pl/
Chooper - 24-03-2009, 15:27
junior81, dostałeś od ręki czy czy czekałeś za zamówieniem ?
Anonymous - 24-03-2009, 17:07
Za mało błyszczące... jak na moje laickie oko to źle komponują się z czerwonym, jakoś tak efekt dla mnie odwrotny do zamierzonego, zupełnie jak czarne kołpaki na czerwonym Ferrari.
No i wybaczcie mi że krytykuje, ale mam nadzieję, że na żywo lepiej się prezentują i tylko ja mam takie głupie "ale" do nich.
jacek11 - 24-03-2009, 17:17
junior81, Malowanie zacisków czeka
Ale u mnie też
Anonymous - 24-03-2009, 17:51
Czarcik, Ty się po prostu czepiasz jak zwykle........
Dla mnie są cacy......poza tym to trzeba na aucie zobaczyć na żywca,......
pamar - 24-03-2009, 19:39
Black Full Polish
I dla tego ja się nie czepiam
junior81 - 25-03-2009, 02:22
Chooper napisał/a: | junior81, dostałeś od ręki czy czy czekałeś za zamówieniem ? |
Ich Stany magazynowe sa dość dokładne i pokrywają sie z strona internetową.
Felgi sa fajne ale 17 dałyby jeszcze lepszy efekt. Po całej Polsce i świecie widać samochodziki które mają piękne, błyszczące i wielkie felgi. Owszem ładnie wyglądają, ale jak dla mnie to jak noszenie na rzucającej się w oczy biżuterii .
Udało mi się uzyskać zamierzony efekt czyli cos czego za często na drogach sie nie widuje, po prostu cos innego. Jasne chromowane felgi praktyczne pasują do każdego koloru ,ale z drugiej strony czarne czy ciemne w sumie nie pasują do żadnego. Mnie sie podobają na pewno jest to widok którego nie zobaczy się na co 5-tym samochodzie i od czasu do czasu przyjemnie jest zobaczyć cos co odstaje od codziennej nudnej rutyny.
[ Dodano: 25-03-2009, 12:26 ]
jacek11 napisał/a: | junior81, Malowanie zacisków czeka |
Mam pytanko zaciski oryginalnie są żółte czy juz je ktoś malował. Z ewentualnym malowaniem trzeba biedzie troszkę poczekać. Ale podrzucie pomysł na kolor?
jacek11 - 25-03-2009, 17:36
junior81 napisał/a: | Mam pytanko zaciski oryginalnie są żółte czy juz je ktoś malował. Z ewentualnym malowaniem trzeba biedzie troszkę poczekać. Ale podrzucie pomysł na kolor? |
Pewnie ktoś malował.
A kolor?
Kwestia gustu.Felga w środku czarna,więc ja bym zrobił srebrne.
|
|
|