[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem z wrzuceniem biegów
Owczar - 05-02-2010, 16:23
Denver89, to są własnie takie objawy. Niestety nie wiem w którym konkretnie miejscu jest ten łacznik. Skrzynia jest ok.
lambe - 05-02-2010, 18:32
Jak już do kolegi @Denver89 pisałem, koszt kompletu cięgien jest na tyle niewysoki, że można rozważyć jego wymianę bez zabawy w spawanie łącznika, które u mnie okazało się nietrwałe - pojeździło miesiąc i to samo.
Cytat: | Rozebrałem i jak próbuje wbić trzy to sie przesuwa jedna z linek druga pozostaje w miejscu;( ale ona ani nie spadła ani nic próbuje na bok i też nic. |
A mógłbyś napisać co konkretnie rozebrałeś? W kabinie przy lewarku, czy przy silniku?
Spróbuj też pomanipulować dźwigniami przy silniku - jeśli chodzą bez oporów, to na pewno problem cięgien.
Denver89 - 06-02-2010, 10:18
Rozebrałem tylko w kabinie i tam mi sie wydaje wszystko ok. Jedno z ciegieł to na wprost sie przesówa tak ze jest czwarty bieg i mozna go wbić i wybić. Ale drugie cięgło nie reaguje a wydaje mi sie ze jest w porządku bo sie trzyma i nic nie jest urwane.
[ Dodano: 06-02-2010, 12:40 ]
Jesli to bedzie wina cięgien to trzeba wymontować skrzynie? bo jak narazie dzwoniłem po mechanikach i to jest troche problem ze skrzynią aby sie ktoś tym zajoł. Nie wspominając już o wymianie synchronizatora bo o to to nawed nie pytam.
Owczar - 08-02-2010, 00:33
Nie trzeba wyjmować skrzyni.
artufcb - 13-07-2014, 19:59
witam, lewarek zmiany biegów ciężko chodzi na boki. Biegi wchodzą normalnie. Samochód był rozbrojony wewnątrz przez kilka tygodni bo była spawana podłoga więc mógł się dostać jakiś syf do linki za to odpowiedzialnej. Silikonem w sprayu od strony lewarka smarowałem ją, ale mało to dało. Da się to linkę jakoś łatwo wyjąć ze ściany grodziowej? Jakieś rady jak się będę do tego zabierał?
Banan02 - 14-07-2014, 14:34 Temat postu: [EAxx] Luźny drążek zmiany biegów, prawdopodobnie linka. Witam,
ostatnio jak jak jechałem nagle lewarek do zmiany biegów zaczął luźno latać w kierunku góra dół, bez możliwości wbicia żadnego biegu, auto zablokowało się na biegu na którym aktualnie jechałem. Udało mi się jakoś dojechać na trójce do mechanika, który stwierdził że to prawdopodobnie zerwana linka zmiany biegów, kiedyś w mondeo miałem dokładnie taką samą usterkę i faktycznie było to zerwane cięgno ale zanim zakupię część zamienna chciałem się dowiedzieć czy to na pewno to. Mechanik stwierdził ze linka od strony lewarka jest dobrze przymocowana, tak samo od strony silnika i musiała pęknąć gdzieś w pancerzyku, czy ktoś miał może podobny problem?
A zakładając że to linka chciałem się dowiedzieć czy do tego modelu (97 rok 2.0 Benz+LPG) było kilka różnych linek? Gdzieś na allegro w jednej aukcji wyczytałem że był dwa rodzaje, ale jak oglądam zdjęcia to wszystkie te linki niczym się nie różnią, ewentualnie czy pasowała by linka od 2.4 GDI? Bo też na oko niczym się nie różni.
Z góry dzięki za pomoc.
martinez_g - 14-07-2014, 15:30
Zanim była spawana podłoga też tak było? może podkładek brakuje pod regulacja sworznia w lewarku zdejmij oslonę lewarka i popuść nakrętkę (klucz 10) i zobacz czy jest poprawa
milo - 14-07-2014, 21:07
Wystarczy jak jedna osoba będzie poruszać lewarkiem a druga zobaczy pod maską czy na pewno linka chodzi bo może okazać się że uchwyt przy skrzyni jest pęknięty
Banan02 napisał/a: | Gdzieś na allegro w jednej aukcji wyczytałem że był dwa rodzaje, |
Z tego co wiem to będzie pasować od 2.4 gdi
artufcb - 14-07-2014, 23:16
Przed spawaniem było ok. Zapomniałem napisać, ze mechanizm jest sprawny i dobrze skrecony bo na sucho chodzi lewarek dobrze. Dopiero jak podepne linkę dzieją się takie rzeczy
|
|
|