Carisma - Techniczne - Tuleje wahaczy tylnich - Cari GDI
Matejko - 08-07-2006, 13:15
mnie tedgum ten za 35zl nie przekonuje ani ani, biorac pod uwage ze padly po niecalym pol roku, ale ciekawe jak sie spisza te wzmacniane?
wiesz czy moze reszte tulejek do tylnego zawieszenia takze robia w formie zwyklej i wzmocnionej??
Anonymous - 09-07-2006, 18:30
Mi tez cos tlucze z tylu i to sa chyba wlasnie te tulejki. Tez myslalem nad ich kupnem ale cena mnie odstraszala. Ale 40zl za sztuke jest do przyjecia Tez je chyba zamowie
Anonymous - 10-07-2006, 12:16
zamieniam na wzmocnione, zobaczymuy co bedzie....
Anonymous - 05-07-2007, 20:58 Temat postu: Ilość tulei na jeden wahacz wzdłużny z tyłu Witam. czy ktoś może pomóc co do Ilości tulei na jeden wahacz wzdłużny z tyłu. Diagnosta na warsztacie twierdzi że muszę je wymienić ( z powodu stuków zawieszenia na nierównościach), ale stwierdził że jest po jednej tulei na wahacz a to z tego co czytam na forum się nie zgadza. Proszę przy okazji o namiar gdzie mogę dostać te tuleje w rozsądnej cenie.
saphire - 05-07-2007, 22:01
Chcesz tuleje-oryginały to zadzwoń do Japaneze (namiar w dziale o polecanych sprzedawcach) po te tuleje - zapewne ma je w dobrej cenie - ewentualnie wal do serwisu Volvo (chyba pasują od V/S/40) (ceny 130-180zł) lub weź wzmacniane tuleje z http://www.tedgum.pl/ (ceny coś koło 40zł szt).
Co do ilości to masz z tyłu po dwa wahacze po każdej stronie auta - poprzeczny który zamocowany jest tuleją na środku podwozia pod centralnym tunelem (tu jest dwie tuleje dla lewego i prawego wahacza) oraz podłużny wleczony mocowany do podwozia przed tylnym kołem i tu też jest tuleja. Zatem masz po jednej tulei na każdy wahacz czyli razem cztery sztuki.
Matejko - 06-07-2007, 06:46
eee wahaczy sa 4 na strone, krotkie zwane drazkami reakcyjnymi(po 2 tuleje na jeden), plus wahacz wzdluzny z tuleja montowana pod progiem i wahacz poprzeczny z regulacja zbieznosci
Anonymous - 06-07-2007, 09:31
Wiem ze ASO Mitsu maja ceny fajne ale to tez zalezy gdzie.
Ja za ta tuleje ori wahacza wzdluznego z tylu placilem 100PLN - inna bajka ze w k-owie chcieli dwa razy tyle - ZŁODZIEJE!!!
A za małe - zwane chyba cukierkami 30PLN.
Anonymous - 06-07-2007, 13:19
Dzięki za wskazówki. Czyli rozumiem że wahacz wzdłużny z tyłu ma jedną tuleję i tą właśnie (wierząc diagnostyce) muszę wymienić. Z tego co piszecie wnioskuję ze 100 PLN za nią to cena jeszcze ok więc poszukam takiej do 100. A tak przy okazji jeśli ktoś potrzebuje czujnika prędkości do cari 1,8 GDI 1998 rok, to mogę odstapić za 100 PLN.
Matejko - 06-07-2007, 13:23
na allegro kiedys ktos mial 2szt. ori za 140zl, ja kupilem za tyle jakies zamienniki, a u japaneze sa po ok 140zl orginalne i jesli nie chcesz kombinowac jak ja to zakladaj orginaly
Anonymous - 06-07-2007, 14:09
A wiecie może ile powinien tak uczciwie wynieść koszt wymiany takiej tulei?! Mechanik mi powiedział że jest przy tym kupa roboty (wyciąganie całej belki i takie tam) i mówił coś o 300 PLN za robotę. To dużo jak dla mnie bo z tego co czytam na forum to aż tak prze... skomplikowane nie jest.
saphire - 06-07-2007, 14:20
Matejko napisał/a: | eee wahaczy sa 4 na strone, krotkie zwane drazkami reakcyjnymi(po 2 tuleje na jeden), plus wahacz wzdluzny z tuleja montowana pod progiem i wahacz poprzeczny z regulacja zbieznosci |
imho o te dwa duże mu chodzi - poprzeczy i wzdłużny dlatego o tych tylko napisałem bo drążki reakcyjne też niby wahaczami są ale w potocznym mniemaniu za takie nie są uważane
Matejko - 06-07-2007, 14:23
mi tyle powiedzieli za wymiane wszystkich tulejek - wnioski pozostawiam tobie
Anonymous - 07-07-2007, 17:12
mirtros napisał/a: | A wiecie może ile powinien tak uczciwie wynieść koszt wymiany takiej tulei?! Mechanik mi powiedział że jest przy tym kupa roboty (wyciąganie całej belki i takie tam) i mówił coś o 300 PLN za robotę. To dużo jak dla mnie bo z tego co czytam na forum to aż tak prze... skomplikowane nie jest. |
Zatem tak drogi kolego,
własnie wymieniłem tuleje wahacza wzdluznego (te pod progiem) i zapłaciłem za to 100 pln za kpl.
Za same tuleje zaplacilem 140 pln/szt. w sieci JC Auto (orginały).
uwaga dla mechanika: nie trzeba demontowac calego wahacza, aby wymienic te tuleje!
saphire - 07-07-2007, 22:40
I co - przestało stukać/skrzypieć/hałasować/whatever ?
kielurkk - 07-07-2007, 22:49
gutier polecam tedgumy. Sam osobiście nie mogąc znależć nic innego postanowiłem założyć te polskie zamienniki i póki co narazie spokój z tylnym zamieszeniem. Mój miejscowy sklepikarz sprowadził mi je nawet za 30 za sztukę
|
|
|