[XX-92]Colt C50 i starsze - Autko padło, nieodpala
Anonymous - 04-03-2009, 08:05
bobik247 napisał/a: | może aparat zapłonowy się poluzował i przestawił | nie poluzowany bobik247 napisał/a: | albo pasek rozrządu przeskoczył | pasek nie wiem, dopiero na nim przejechałem 2000 km. Samochodu nie ciągnąłem, jak też nie pchałem, więc nie powinien przeskoczyć.
Owczar - 04-03-2009, 11:29
Ty masz tego COlta na gaźniku? Jeśli nie to proponuję sprawdzić kondensatory w ECU, zanim coś więcej się w nim popsuje. Na stronie krzyżaka masz wszystko. Po lewej stronie dane naprawczo regulacyjne>Wymiana kondensatorów w ECU.
Anonymous - 04-03-2009, 11:50
Owczar napisał/a: | Ty masz tego COlta na gaźniku | Na gaźniku typ 30/32 DID. To jest normalne szaleństwo. Rano go odpaliłem, nie trzyma wolnych obrotów, gaśnie, próbowałem jechać, szarpie.
Owczar - 04-03-2009, 11:56
Według mnie to raczej problem z zapłonem. Być może coś z aparatem zapłonowym, tymbardziej, że zalewa CI świece. Gaźnik raczej nie jest przyczyną. Zastanawiam się jeszcze tylko czy w gaźniku zapłon też nie jest sterowany przez ECU. Sprawdź czy masz ECU przy prawym przednim słupku pasażera. Ewentualnie może ktoś wie?
Anonymous - 04-03-2009, 12:01
Owczar napisał/a: | Sprawdź czy masz ECU przy prawym przednim słupku pasażera. Ewentualnie może ktoś wie? | Mam.
Może ktoś wie jak sprawdzic przewody NW nie kupując nowych. Czy wogóle jest taka możliwość.
Owczar - 04-03-2009, 12:08
Jeśli masz to proponuję go niewielkim nakładem pracy wykręcić, odkręcić 4 śruby i zobaczyć jak wyglądają kondensatory, jeśli są spuchnięte lub widać ślady wylanego elektrolitu to musisz je wymienić.
Coż, nie wiem jak w Colcie, ale w Galancie nie mogą mieć więcej niż 22kOhm. Myślę, że tu powinno być podobnie. Przeważnie mają koło 10kOhm.
bobik247 - 04-03-2009, 16:18
kable WN sprawdź po ciemku czy nie ma przeskoków iskry na mase
Anonymous - 05-03-2009, 16:35
Owczar napisał/a: | i zobaczyć jak wyglądają kondensatory, jeśli są spuchnięte lub widać ślady wylanego elektrolitu to musisz je wymienić. | Wytargałem komputer, wygląda jak z fabryki.
Kable mają 6,5 do 7,5 kOhm.
Poza tym bez zmian. Dziwne jest to że świece na zewnątrz mają iskrę a po wkręceniu do cylindrów, próbie odpalenia i wykręceniu są mokre. I drugi dziw, na jednym gaźniku nie palą trzy cylindry a na drugim dwa. Zmieniałem tylko górę gaźnika. Może jednak gaźnik ma coś wspólnego z zapłonem? Jutro jeszcze spróbuję zmienić cały gaźnik. Jak to nic nieda oddam go do mechanika. Dzięki za podpowiedzi.
Acha może ktoś wie poco jest ta blaszka i kólka podnią w komorze pływakowej gaźnika.
bobik247 - 05-03-2009, 16:52
gabi napisał/a: |
Acha może ktoś wie poco jest ta blaszka i kólka podnią w komorze pływakowej gaźnika. |
nie wiem czy o to chodzi ale pewnie do zamykania paliwa, tzn żeby nie przelewał?!? chyba;)
Anonymous - 06-03-2009, 12:51
bobik247 napisał/a: | pewnie do zamykania paliwa, tzn żeby nie przelewał?!? chyba;) | blaszka rozumię że prawdopodobnie służy do zmiany poziomu paliwa w komorze pływakowej, odginając ja zwiększamy lub zmniejszamy poziom, ale ten śrut pod blaszką nie mam pojęcia.
[ Dodano: 23-03-2009, 18:59 ]
Witam Panowie. Wiem po co jest ten śrut pod blaszką jeśli kogoś interesuje, żeby zamknąć dopływ paliwa jak autko wyląduje na dachu.
|
|
|