[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Inform - tweetery
grzes - 02-04-2010, 17:25
Dzisiaj zamontowano mi tweetery gms - koszt 100PLN, ale różnica w odbiorze dźwięku jest naprawdę spora Żałuję że nie zrobiłem tego pół roku temu.
Wszystkim INFORMowiczom polecam wstawienie dodatkowych głosników -warto!
racer1972 - 02-04-2010, 23:09
grzes coś więcej? gdzie kupowałeś? czy były przerabiane czy pasowały? sam się tym interesuję a za oryginalne ASO chce 250zł...
mazin - 02-04-2010, 23:19
racer1972 napisał/a: | grzes coś więcej? gdzie kupowałeś? czy były przerabiane czy pasowały? sam się tym interesuję a za oryginalne ASO chce 250zł... |
Kup jakiekolwiek, efekt będzie słyszalny. Jakiekolwiek, to znaczy najdroższe, na jakie Cię stać. Ważne jest, by wlazły, a to oznacza średnicą max 37 i głębokość ok. 20 mm - zresztą jak zdejmiesz zaślepkę, to suwmiarką sam pomierzysz. Wtyczki do starego floppa - lutownica, ostry nożyk - pamiętaj tylko o polaryzacji. Z obudowy po CD czarnej, dolnej części) możesz dorobić plastiki mocujące. Cały montaż to jakieś 20 minut, w tym lutowanie. Jeśli kupisz takie ze zwrotnicami, to musisz je gdzieś umieścić - malutkie wlezą pod tapicerkę drzwi, większe - będziesz musiał ciągnąć kable itd. Jeśli kupisz takie z wbudowanymi kondziołkami, to nie musisz przejmować się miejscem na zwrotnice.
racer1972 - 02-04-2010, 23:37
mazin daj jakiego linka jakie mogą być - najlepiej ze zwrotnicami ps.jak tą dziadowską zaślepkę zdjąć bo boje się coś urwać... tam są jakieś uchwyty czy co?
mazin - 02-04-2010, 23:54
racer1972 napisał/a: | mazin daj jakiego linka jakie mogą być - najlepiej ze zwrotnicami ps.jak tą dziadowską zaślepkę zdjąć bo boje się coś urwać... tam są jakieś uchwyty czy co? |
VW bez zwrotnicy ale z kondziołkami
Ze zwrotnicami
No i stary flopp będzie potrzebny, albo inne źródło wtyczek z pinami. Pamiętaj o polaryzacji!!! A zaślepka - po prostu odciągasz (odrywasz od drzwi, czyli łapiesz pazurami po otwarciu drzwi i ciągniesz od góry w stronę samochodu. Nie martw się, niczego nie urwiesz.
Acha, na głośniczki można nakleić kawałeczki gąbki, nic nie będzie trzeszczało po zamontowaniu.
racer1972 - 03-04-2010, 00:16
a co to kondziołki? kondensatory? tam jest tyle miejsca żeby upchać to wszystko co w drugim linku? musi być zwrotnica?
mazin - 03-04-2010, 00:29
racer1972 napisał/a: | a co to kondziołki? kondensatory? tam jest tyle miejsca żeby upchać to wszystko co w drugim linku? musi być zwrotnica? |
Albo - albo. W pierwszej, tańszej wersji sa kondensatory wbudowane w tweetery, w drugim - pewnie brzmiącym trochę lepiej, trochę lepsze kondensatory są w wolnostojącej zwrotnicy - musisz ją gdzieś "upchnąć". Obejrzyj drzwi po zdjęciu zaślepki, jeśli się zmieszczą tam (tam, to znaczy nie za zaślepką, ale wewnątrz tapicerki, w drzwiach, poniżej zaślepki, bez rozbierania drzwi), to możesz zaryzykować. Ja osobiście nie kupowałbym tych droższych, no chyba, że przy wymianie całego audio w aucie - inny "headunit", inne głośniki w drzwiach - wtedy lepsze tweetery mają sens. Do fabrycznego w zupełności wystarczą te z pierwszej opcji - choć to wszystko kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje . Obejrzyj jeszcze to: http://evox.forumup.co.za/about160-evox.html
grzes - 03-04-2010, 10:00
racer1972 napisał/a: | grzes coś więcej? gdzie kupowałeś? czy były przerabiane czy pasowały? sam się tym interesuję a za oryginalne ASO chce 250zł... |
Najpierw dzowniłem do okolicznych ASO (Rzeszów, Nowy Sącz) to mówili że oryginalnych nie mają (w katalogu rzeczywiście nie ma) a jeśli przywiozę dobrane swoje to je zamontują.
Ponieważ jak pisałem jestem w tym temacie "zielony", pojechałem więc do najbliższego zakładu car-audio gdzie poprosiłem o dobranie pasujących, "lepszych" gwizdków. Gość kazał zostawić plastikowe obudowy (rzeczywiście zdejmuje się je łatwo) i przyjechać za godzinę. Podłączenie zajeło 5 min. Zapłaciłem za wszystko 100PLN. Jeśl ktoś potrafi sam je zamontować to koszt tych gwizdków ( firmy GMS) to ok 50-70PLN. Można oczywiście kupić za 15PLN ale podobno nie warto tu oszczędzać.
Wesołych Świąt
|
|
|