[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] Prosze o radę...
rosomak1983 - 11-03-2009, 01:39
No bo w sumie fajne to nirto... I nie takie drogie. Ja to wiedze tak masz srenie autko takie jak colt czy lancer 1.6 pali mało i jest optymalne do jazdy na codzień. A tu czasem trzeba wyprzedzic albo jakiegos hondziarza czy golfiarza pogonic to wtedy właczam nitro i bajka A na codzień cywil ekonomiczny itp No jak dla mnie super rzecz... Tylko chciałbym wiedziec jak to na silnik wpłynie... Bo miska bym nie skrzywdził...
Anonymous - 11-03-2009, 08:25
Wszystko jest dla ludzi
A LPG zdrowe to ? zdrowe jak rozgrzewasz silnik na benzynie i masz dobrą mieszankę.(może nie jest to trafne porównanie)
Osobiście nie jeździłem na nitro, u mnie w mieście parę osób miało i nic się z silnikiem nie działo.
Po prostu trzeba dostosować strzał do silnika
Stosując podtlenek powinno się jeździć na cofniętym zapłonie(czyli jak nie używamy nitro mamy nieco słabszego kopa) i na zimniejszych świecach, bardzo ważna sprawa to dobre paliwo, nie ryzykował bym na 95. i strzelamy gazem na wysokich obrotach tzn. nie wolno jechac na piątym biegu 80km/h i siknąć gazem bo się korby pogną
Warto poczytać racingforum tam sporo osób bawiło się tym.
Minus jest taki, że kopa mamy chwilowego i trzeba nabijać butlę.
Dla osób pragnących w szybki i prosty sposób podnieść moc, nie widzę lepszej opcji.
W strzale z gazu jest przelicznik dla momentu obrotowego razy dwa, dysza 35Km to około 70Nm(czyli Colt 1.6 z nitro na strzale ma moc ponad 200Nm i prawie 150KM w całym zakresie od np 4tys obrotów
wszystko szkodzi dla silnika, turbo też szkodzi gdy AFR mamy na stukowym spalaniu, silnik musi dostać odpowiednią dawkę gazu w połączeniu z paliwem.
tylko nie porywajcie się na 500KONNE auta bo nitro w tym przypadku to za mało http://www.vimeo.com/3019336
|
|
|