To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Standardowy filtr powietrza czy wkładka k&n simota?

Owczar - 15-02-2011, 00:25

Voltron napisał/a:
wtedy słychać fajny świst jak zasysa powietrze czego nie było przy zwykłym filtrze wniosek z tego że zasysa więcej powietrza

A co to ma do tego? Świst nie implikuje większego przepływu, a raczej zakłócenia przepływu.

Voltron - 15-02-2011, 07:54

Owczar napisał/a:
Voltron napisał/a:
wtedy słychać fajny świst jak zasysa powietrze czego nie było przy zwykłym filtrze wniosek z tego że zasysa więcej powietrza

A co to ma do tego? Świst nie implikuje większego przepływu, a raczej zakłócenia przepływu.

Nie mam na myśli takiego świstu że ucieka gdzieś powietrze tylko słychać że zaciąga bardzo dużo powietrza i robi się taki odgłos nie wiem jak go nazwać żeby zaraz ktoś się nie przyczepił xD tak czy inaczej jest dobrze.

Bardzo podobny dzwięk wydają doloty ze stożkiem np tu:

http://www.youtube.com/wa...feature=related

Dzwięk jest oczywiście mniej słyszalny bo to nie stożek ale o coś takiego mi wlaśnie chodzi.

marcinzam - 15-02-2011, 10:04

też się zastanawiałem nad K&N ,ale po przeczytaniu kilku opinii że nie filtruje tak dobrze jak zwykły filtr i że zbiera się sporo syfu za filtrem, pitbu77 sprawdzałeś jak to wygląda,pewnie masz już trochę nalatane na K&N
Cezar - 16-02-2011, 17:49

K&N w InterCarsie po naszych znizkach kosztuje 140zl - czyli taniej niz na allegro :wink:
pitbu77 - 16-02-2011, 21:23

marcinzam napisał/a:
pitbu77 sprawdzałeś jak to wygląda,pewnie masz już trochę nalatane na K&N

Jeszcze nie sprawdzałem.
Cezar napisał/a:
K&N w InterCarsie po naszych znizkach kosztuje 140zl

Naszych czyli klubowych? A właściwie to jaki My Mamy numer klienta w IC?

Cezar - 16-02-2011, 21:51

pitbu77 napisał/a:
Cezar napisał/a:
K&N w InterCarsie po naszych znizkach kosztuje 140zl

Naszych czyli klubowych?

tak
pitbu77 napisał/a:
jaki My Mamy numer klienta w IC?

354518

mmaciekk - 16-02-2011, 23:56

kupiłem wkładkę simoty, leży już na poczcie, jutro odbiorę to może coś nagram :)
marcinzam - 17-02-2011, 00:13

czytałem na forum hondy że Simota to to samo co Jacky AutoSport, lepiej chyba dołożyć te 40 zł i kupić K&N
mmaciekk - 17-02-2011, 14:00

miałem w ręku i te filtry i te i śmiem twierdzić że simota jest lepiej wykonana, po co gadać głupoty na forach jak się porównania nie miało? K&N jest przereklamowane

dzisiaj zamontowałem i jestem zadowolony, dźwięk nieco się poprawił i osiągi też ale to raczej samo to że zmieniłem filtr bo mój już brudny był :)

marcinzam - 17-02-2011, 14:10

a co ile trzeba czyścić ten filtr Simota , na jakiej podstawie sądzisz że K&N jest przereklamowany
mmaciekk - 17-02-2011, 23:15

simota jest tak jak już powiedziałem moim zdaniem jakościowo lepsza a mimo to 2x tańsza

czyści się jak brudny i później nawilża olejkiem

mitsu3977 - 18-02-2011, 20:41

mmaciekk napisał/a:
simota jest tak jak już powiedziałem moim zdaniem jakościowo lepsza a mimo to 2x tańsza

czyści się jak brudny i później nawilża olejkiem

Knecht jest tanszy i duuuuuuzo lepszy!

mmaciekk - 19-02-2011, 00:27

knecht to zwykly filtr
Kamil_Ziomek - 19-02-2011, 20:47

A ma ktoś jakieś dane techniczne poza wymiarami? Bo bez jakichkolwiek danych to nie wymyślimy który filtr jest lepszy. Podoba mi się koncepcja tego że można je czyścić ale nie chciałbym żeby silniczek dostawał więcej pyłu niż na zwykłym filtrze.
swinks_UK - 19-02-2011, 22:42

Dokładnie.
Szanujący się producenci podają wielkość przepływu w CFM. Na tej podstawie można porównać filtry, dobrać aplikację do silnika.
Filtry firm typu "krzak" wolą podać "zwiększy moc o 20 bhp" :D