Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Gumy usztywniające zawieszenie + i - Opinie
Kofi - 27-03-2009, 14:27
W carismie kiedyś miałem założone takie gumy z tyłu. Po 1 sztuce na strone. Założyłem bo sprawność amorów była około 50% a spreżyny miałem od nowości i auto troche na tyle przysiadło. Pojezdziłem tak może z 2 miesiące. Na gumach nie odczuwałem większej różnicy w jeździe (może dlatego, ze była tylko 1 sztuka) natomiast auto nie obsiadało tak drastycznie jak ktoś siadał z tyłu jako pasażer czy z większym bagażem. Generalnie miałem w głowie wyobrażenie sytuacji jak wchodząć w ciasny zakręt z większą prędkością wylatuje mi taka guma, albo jak pęką przez nią sprężyna. Nie czułem się dobrze i pewnie z tą myślą dlatego wymieniłem od razu komplet. Zdecydowałem się na wymianę wszystkich sprężyn i amorów po tym jak przedni zaczął podciekać (przy sprawności 75%). Od razu zostały wymienione też górne mocowania amorów z tyłu bo miały spore luzy.
Gdy włożysz taką gumę pomiędzy zwoje sprężyny to zmieniasz jej parametry. Pracuje góra i dół a środek jest twardy. Powoduje to zwiększenie zmęczenia materiału w tym miejscu co może spowodować pęknięcie sprężyny.
Generalnie należy to traktować jako półśrodek połączony z druciarstwem.
saphire - 27-03-2009, 14:37
Przekładki z tyłu zwiększają nadsterowność (tył ci zawinie na zakręcie i strzelisz bączka) szczególnie na nierównościach a przekładki z przodu zwiększają podsterowność (przód ci wyjedzie na zewnątrz zakrętu).
Iron.Falcon - 26-06-2013, 12:39
co prawda jeżdżę galantem ale nie będę dublować wątku. Z pewnych względów muszę założyć ciut większe opony niż przewidziane jest "ustawą"
Z przodu będzie OK... ale ponoć z tyłu mogą przycierać jak auto siądzie Po założeniu tych kółek jadę od razu w trasę 1500km i odwrotu nie będzie... założyć profilaktycznie takie gumy ?
SHARK1979 - 26-06-2013, 23:52
Iron.Falcon napisał/a: | założyć profilaktycznie takie gumy ? |
Albo weź je ze sobą i w razie co wsadzisz po drodze
Iron.Falcon - 27-06-2013, 09:26
SHARK1979 napisał/a: | Albo weź je ze sobą i w razie co wsadzisz po drodze |
to chyba najlepsza opcja
klimek13 - 22-07-2014, 20:20
Można się dowiedzieć jaka szerokość gum bd najlepsza do Carismy II 2002r ,ponieważ muszę raz przewieść sporo bagażu po naszych kochanych drogach .
|
|
|