Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] tarcze hamulcowe
herflik95 - 29-03-2009, 10:56
Czaki, gdzie zamawiałeś te tarcze ???
Anonymous - 29-03-2009, 12:28
Chodziło mi komplet na przód bo z tyłu bębny mam
www.mikoda.pl
Tuningowe tarcze niby wysyłają do 14dni roboczych, ale mi jakoś po tygodniu przyszły
Sylwan - 29-03-2009, 15:44
Też muszę wymienić u siebie tarcze i klocki... Byłem niedawno w norauto i cena za 2 szt. tarcz + komplet klocków + wymiana to wyszło około 800 zł... Nie pamiętam firmy ale w porówaniu do tego co pokazaliście to cena wydaje się dużo przesadzona...
Anonymous - 29-03-2009, 20:39
Ja bym cari nie oddał do norauto nawet na wymianę oleju i nie chodzi tu o ceny
Sylwan - 29-03-2009, 20:56
A czemu??? Nie znają się ???
crimi - 29-03-2009, 21:16
Ja pomykam na zestawie Mikoda i Ferodo Premier z przodu, oraz TRW bebny i Makashiyama okladziny z tylu. Do spokojnej jazdy wystarczaja, nic nie piszczy nawet gdy sa zimne. Testowalem z gorki, najpierw je rozgrzewajac i pozniej na szlag hamulce, i sie nie zawiodlem. Gdyby nie opony droga hamowania bylaby o wiele krotsza. Do mocnego hamowania, lepiej zeby byly rozgrzane, sa wtedy skuteczniejsze, co nie oznacza ze gdy sa zimne nie hamuja wogole.
Pozdro.
jolly69 - 29-03-2009, 21:21
Sylawn, - widzę, że jesteś z Warszawy, zadzwoń lub napisz do Mateusza z http://www.all-parts.pl/, ja u niego brałem kiedyś Brembo, przywozi tego samego dnia do domu, z założeniem to w sumie naprawdę każdy warsztat sobie poradzi
Sylawn napisał/a: | A czemu??? Nie znają się ??? |
znają.. nie znają.. chodzi o to że wszystkie Norauto, Feuverty i inne "marketo - warsztaty" rżną z ludzi niesamowite pieniądze.. znajomy wymieniał w almerze amortyzatory to go na 1000 za robotę skasowali..
Sylwan - 29-03-2009, 22:45
Wyskoczyło mi, że taka strona nie istnieje...
A na jaki koszt mam się naszykować???
Student - 30-03-2009, 08:56
Panowie ujeżdżam MIKODY z klockami TWR LUKAS od 2 lat i złego słowa na nie nie powiem, generalnie za tą cenę jest więcej niż lepiej.
A komplet to 2 tarcze a nie 4.
herflik95 - 30-03-2009, 12:56
Skoro jest już temat odnośnie tarcz to spytam się fachowców co sie dzieje z moim autkiem, objaw jest taki: gdy zaczynam lekko hamować to drży mi lekko kierownica, jak przycisne pedał mocniej to juz bardzo drży kierownica a w momencie gdy włącza sie abs objaw drżenia kierownicy ustaje. co jest grane??? czyżby tarcze do wymiany???
Robson86 - 30-03-2009, 18:48
wg mnie tarcze zwichrowane...
pozdroo
jolly69 - 30-03-2009, 19:15
Sylawn napisał/a: | jolly69 napisał/a:
zadzwoń lub napisz do Mateusza z http://www.all-parts.pl/, ja u niego brałem kiedyś Bremboi
Wyskoczyło mi, że taka strona nie istnieje...
|
bo się przecinek na końcu dodał, powinno być:
http://www.all-parts.pl/
rasiak1980 - 31-03-2009, 03:02
crimi napisał/a: | Do mocnego hamowania, lepiej zeby byly rozgrzane, sa wtedy skuteczniejsze, co nie oznacza ze gdy sa zimne nie hamuja wogole.
Pozdro. |
a to ciekawe co piszesz bo powinno być na odwrót zimne tarcze większa skuteczność, ciepłe mniejsza, zimne maja większa pojemność cieplną, więcej ciepła mogą zgromadzić-odprowadzić, niż tarcze nagrzane w momencie hamowania energia kinetyczna zamienia się w ciepło, chyba ze w twoim przypadku sprawa rozbija się o słabej jakości gumy ,które zyskują na przyczepności po rozgrzaniu
Student - 31-03-2009, 08:03
Jest to wszystko prawda ale jest jeszcze kwestia klocków, nie tylko tarcz, niektóre klocki po rozgrzaniu nie hamują w ogóle bo robi sie taka dziwna warstwa na powierzchni klocka, a inne klocki wymagają rozgrzanych tarcz i właśnie klocków.
crimi - 31-03-2009, 08:52
Panowie, mowa o tarczach Mikoda nawiercanych i frezowanych. Wiem co pisze, bo wiem co zauwazylem. A co do opon, to bylo testowane na zimowkach, suchy asfalt, temp. otoczenia okolo 3*C.
rasiak1980 napisał/a: | ... chyba ze w twoim przypadku sprawa rozbija się o słabej jakości gumy ,które zyskują na przyczepności po rozgrzaniu |
Kazda opona zyskuje na przyczepnosci gdy jest rozgrzana.
|
|
|