[97-04]Galant EAxA/W - [EA3A/W 2.4] Szarpanie podczas jazdy ze stałą prędkością 2.4
Anonymous - 10-01-2009, 15:24
@PLPynthon przeczytaj uwaznie jeszcze raz ;> zauwazysz ze pisze ze tylko przy jezdzie z stala predkoscia szarpie przy przyspieszaniu i zwalnianiu nie
Dariusz Chmal - 10-01-2009, 16:06 Temat postu: Re: Szarpanie podczas jazdy ze stałą prędkością. [jak to dokladnie? jest szarpniecie przy przyspieszaniu czy przy jezdzie ze stala predkoscia czy oba i jak sie to i to drugie ma do temperatury silnika i obciazenia pod jakim silnik jest? a jak jest ze zwalnianiem z wysokich obrotow np na 2- tez szarpniecie? czy na biegu jalowym po osiagnieciu temperatury silnik ma lekkie wibracje ktore czesciowo przenosza sie na karoserie? kiedy byla ostatnia wymiana kabli i swiec w latach i kilometrach?[/quote]
Witam
Silnik pracuje idealnie na biegu jałowym,podczas zwalniania z dużych orotów jak i z małych również jest ok problem jest tylko tego rodzaju,szarpie podczas delikatnego przyspieszania,przy dynamiczniejszym jest ok,jadąc ze stałą prądkością jest odczuwalne szarpnięcie,gdy się przyspiesza lub zwalnia jest ok,świece i przewody wys.napięcia były wymieniane.
Juiceman - 10-01-2009, 16:41 Temat postu: Re: Szarpanie podczas jazdy ze stałą prędkością.
Dariusz Chmal napisał/a: |
Witam
Silnik pracuje idealnie na biegu jałowym,podczas zwalniania z dużych orotów jak i z małych również jest ok problem jest tylko tego rodzaju,szarpie podczas delikatnego przyspieszania,przy dynamiczniejszym jest ok,jadąc ze stałą prądkością jest odczuwalne szarpnięcie,gdy się przyspiesza lub zwalnia jest ok,świece i przewody wys.napięcia były wymieniane. |
To samo mam w Carismie - tyle ze Cari pali tylko na 3 gary - po przeczyszczeniu przepustnicy pomogło na ok 1-1,5 tygodnia.
Dariusz Chmal - 10-01-2009, 17:44
Przepustnica wyczyszczona,co to może być ?
Anonymous - 10-01-2009, 20:31
skoro szarpie przy przyspieszaniu, glownie delikatnym oraz przy jezdzie ze stala predkoscia a inne wspomniane objawy nie wystepuja (nie wystepuja bledy w pamieci komputera silnika) to najprawdopodobniej logicznie rozumujac zaplon nie jest w stanie sprostac zapotrzebowaniu na prad podczas odpalania swiec/y. zaplon lub zle dobrane swiece ale raczej to pierwsze. najpierw mozna by zaczac jak wspomniane od czyszczenia przepustnicy, nie zaszkodzi.
tomkar4 - 30-03-2009, 13:59 Temat postu: [EA3A 2.4] Szarpanie podczas jazdy ze stałą prędkością 2.4 G Witam wszystich forumowiczów, jestem tu nowy, aczkolwiek czytam od dawna. Jestem posiadaczem Galanta 2.4 GDI od 4 lat, poradziłem sobie z niektórymi "bolączkami" tego silnika, ale z szarpaniem nie mogę sobie poradzić. Objawia się to tym tym że silnik jakby zwiększał obroty i nagle zmniejszał, dzieje się to cykliczne bardzo szybko i stąd szarpanie. podczas przyśpieszania objaw ten nie występuje. Jeżeli ktoś miał podobny problem i sobie z nim poradził, proszę o pomoc. Z góry dziękuje.
wazu - 30-03-2009, 22:28
Napisz coś więcej, kiedy to występuje, czy w czasie spokojnej jazdy ze stałą prędkością, u mnie występowało szarpanie, ale podczas przyspieszania (spadało ciśnienie na pompie wysokiego ciśnienia), pomogła dopiero wymiana pompy. Poczytaj sobie tematy w zakładce "Carisma", były poruszane wątki o "szarpaniu", "dławieniu" silnika. W GDI występuje lekkie szarpnięcie przy przechodzeniu silnika w tryb "eco", może to ten moment opisujesz, ale wtedy nie masz się czym martwić, tak ma być.
tomkar4 - 31-03-2009, 22:12
Szarpanie występuje tylko gdy jadę ze stałą prędkością, gdy lekko dodaje gazu lub zdejmuje noge z pedału, silnik nie szarpie. Najbardziej odczuwalne jest między 50km/h a 70 km/h. Dodam że pojawia się dopiero przy nagrzanym silniku- po przejechaniu około 15km. Obawiam się że u mnie nie będzie to moment przejścia w tryb "eco", ponieważ szarpnięcia są jedno po drugim w odsępach około 1 sekundy, aczkolwiek nie jest to regułą.
Kofi - 31-03-2009, 22:30
skrzynia automatyczna czy manual?
tomkar4 - 31-03-2009, 22:58
Manual
Kofi - 31-03-2009, 23:42
u mnie tak bylo jak mialem meeega brudna przepustnice, pozniej po przeczyszczeniu sie uspokoilo, teraz czasem tez sie pojawia. Z tym, ze nie są to jakies bardzo odczówalne szarpania....moze bardziej jak by powodowane hydrokinetyka skrzyni (automat)
tomkar4 - 01-04-2009, 21:28
U mnie po wyczyszczeniu przepustnicy nic się nie zmieniało, a czyściłem już kilkakrotnie.
swinks_UK - 01-04-2009, 22:22
Spróbuj jeszcze zmienić na nowy filtr paliwa i nowe świeczki. Jeśli to nie pomoże, to może któraś z fajkocewek jest nieteges. Przy okazji zobacz jaki osad masz na świecach.
tomkar4 - 02-04-2009, 19:37
Filtr paliwa wymieniałem kilka miesięcy temu, na świecach zrobiłem jakieś 60 tyś.km. ale sprawdze jak wyglądają.
kravietz - 02-04-2009, 20:11
Dziwne objawy jak u mnie ale wystarczyło czyszczenie przepustnicy:)
|
|
|