[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Dokładniej o działaniu SRS
P1r4t - 26-09-2009, 18:31
to ja sie podlacze
W nowo nabytym aucie mam poduszki, z tym ze kierowcy byla odlaczona i chcial bym sprawdzic czy przypadkiem ktos nie podlaczyl/odlaczyl czy moze wymienil i nie podlaczyl. a jesli wymienil to czy z sensorem czy bez...
czy jest mozliwosc w sprawdzic (np przez komputer- niekonicznie w ASO) czy sensor umieszczony w aucie jest sprawny tzn bedzie spelnial swoje zadanie? np w warszawskim "AutoTW"?
górek - 19-04-2010, 13:15
Witam Panów.
Chciałem poradzić się w jednej kwestii. Mianowicie, wczoraj postanowiłem wyprać moją jasną tapicerkę w Galancie. Odkręciłem siedzenia, rozłączyłem po 3 wtyczki w każdym z siedzeń, jedną od elektryki, drugą od podgrzewania, no i właśnie.... trzecią od poduszek.
Po zamontowaniu siedzeń i podpięciu poduszek na nowo, świeci mi się cały czas kontrolka SRS. Co zrobić z tym fantem? Mogę w jakiś sposób sam zaradzić czy muszę jechać do serwisu?
z góry dziękuję za odpowiedzi
swinks_UK - 19-04-2010, 13:37
górek napisał/a: | ...Odkręciłem siedzenia, rozłączyłem po 3 wtyczki w każdym z siedzeń, jedną od elektryki, drugą od podgrzewania, no i właśnie.... trzecią od poduszek.
Po zamontowaniu siedzeń i podpięciu poduszek na nowo, świeci mi się cały czas kontrolka SRS. ... |
Świeci się, bo wygenerowałeś błąd srs poprzez niezastosowanie się procedur rozłączania poduszek powietrznych.
Kontrolka świecić się będzie dopóki nie skasujesz błędu. Z tego co się orientuję to błędy srs są kasowane tylko przez MUT-2 lub MUT-3. Obawiam się, że wizyta w serwisie ASO niezbędna.
W przyszłości przed rozpinaniem airbagów rozłacz akumulator i odczekaj od 15 do 30 minut. Po spięciu z powrotem poduch poczekaj 5 minut z podłączeniem aku. To wszystko ze względu na wyrównywanie potencjału elektrycznego w układzie.
górek - 19-04-2010, 14:39
Shit.
A czy można to zrobić gdzieś w Warszawie, tak żeby nie trzeba było jechać do Mitsubishi i zostawiać 250 zł za podłączenie do komputera?
Hugo - 19-04-2010, 15:27
Miałem ten sam problem. Błąd wykasowano w pierwszym lepszym zakładzie elektromechaniki pojazdowej. Trwało to z 2 minuty i kosztowało 50 zł.
bieniak - 20-04-2010, 10:41
hmmm mam pytanie odnośnie srs.otóż żarówka od kontrolki była spalona. więc wymieniłem ale patrze i ona się cały czas pali:(:(:(i tutaj jest mój ból bo sprawdziłem czy wszystkie poduchy są na miejscu i są 4.wszystko po podłączane.i kurde nie wiem .czy może napinacze są uszkodzone.czy one są bezpośrednio spięte z sterownikiem srs.czy jest możliwość wymrugania błędu czy konieczny jest komputer??
swinks_UK - 20-04-2010, 12:27
Masz następujace wyjścia:
1. Błąd zrobiony przez nieumiejętne wyciaganie foteli.
2. Kiera była ściagania i nieumiejętnie odpięta poducha
3. Uszkodzona taśma na kierownicy (w wyniku nieostrożnego ściagania)
4. Poduchy były wymieniane (wystrzelone w przeszłości??) ale nie podłączone, lub źle podłączone.
5. Poduchy były strzelone i wymienione, jednak centralka z czujnikiem bezwładnościowym nie.
Najpierw podłącz poduchy i odczytaj (dowiesz sie o co chodzi), potem skasuj błędy. Jesli błędów brak a świeci to zamień kierownicę z kimś (dowiesz się czy taśma sprawna), jesli wadliwa - wymień taśmę. Jeśli sprawna. To sprawdż połączenia elektryczne (przetarte przewody, zwarcia).
Ostatnim etapem wymiana centralki.
bieniak - 20-04-2010, 19:53
no to tak centralkę wymieniłem wszystkie poduchy są na miejscu i połączenia tak samo.zastanawiam się nad napinaczami pasów że może są wystrzelone....taśma jak sprawdzałem była oki.wszystko oczywiście na odłączonym akumulatorze.ale jak odczytać błędy tylko i wyłącznie komputerem czy można spiąć jakieś piny aby to sprawdzić???bo to by było dość istotne.
ssemek85 - 15-07-2012, 18:39
Witam. Teraz ja mam problem z poduchami. Swieci sie kontrolka srs a komp pokazuje sprawność poduszek ale błąd prawego przedniego czujnika zderzeniowego. Czyli jak mniemam fachowo zwanego sensorem.
Pytanie jest takie gdzie on sie znajduje bo z całości postów ciężko to wydedukować.. czy w końcu pod radiem czy w sterowniku głównym tym co znajduje sie pod słupkiem centralnym pod kompem silnika.. czy może jeszcze gdzieś? GAL 2,5 v6 99r sedan. jak go znajde to może cos po czyszcze i da sie usunąć
[ Dodano: 18-07-2012, 23:27 ]
Puk puk????????????
arturj123 - 09-08-2012, 21:06
Dziś rozkręciłem jeden z foteli, odczepiłem kostkę od SRS, zapomniałem o niej i zapaliła się kontrolka SRS. Czy kasowanie jest możliwe jedynie przez złącze - program?
m6riano - 09-08-2012, 21:52
Tak, np. na Zlocie..
Krystian99 - 28-08-2012, 20:08
Witam, jeśli jest błąd poduszki to świeci się kontrolka na desce?tak ja to rozumiem no i po odłączeniu zapaliła mi się a dziś gdy ją podłączyłem (po ok 9 miesiącach) kontrolka zgasła, tzn, że nie ma błędu i będzie działała?
Hugo - 29-08-2012, 07:54
Krystian99 napisał/a: | Witam, jeśli jest błąd poduszki to świeci się kontrolka na desce? | Tak. Krystian99 napisał/a: | no i po odłączeniu zapaliła mi się a dziś gdy ją podłączyłem (po ok 9 miesiącach) kontrolka zgasła, tzn, że nie ma błędu i będzie działała? | Bardzo dziwne. Powinna się dalej świecić.
adacomp - 09-08-2013, 15:44
Wie ktoś może gdzie w Szczecinie lub okolicach mogę skasować błąd SRS w swoim Galancie EA6W z silnikiem 4D68 2.0 TD z 97 roku ?
wszystkie airbagi i ich połączenia są sprawne(sprawdziłem w warsztacie) ale irytuje mnie ta lampka , odłączenie akumulatora nic nie dało.
marcinspike - 23-07-2014, 17:22
Mam pytanko, u mnie kontrolka SRS zapaliła się bo zapomniałem po wyjęciu fotela ją podpiąć, podłączyłem aku i błąd. Problem polega na tym że mechanik nie może się połączyć z poduchami, z silnikiem, abs i resztą nie ma problemu, poduszek nie idzie ruszyć.
Bezpieczniki itp. wszystko sprawne. O co chodzi?
|
|
|