To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Dokładniej o działaniu SRS

P1r4t - 26-09-2009, 18:31

to ja sie podlacze
W nowo nabytym aucie mam poduszki, z tym ze kierowcy byla odlaczona :-| i chcial bym sprawdzic czy przypadkiem ktos nie podlaczyl/odlaczyl czy moze wymienil i nie podlaczyl. a jesli wymienil to czy z sensorem czy bez...
czy jest mozliwosc w sprawdzic (np przez komputer- niekonicznie w ASO) czy sensor umieszczony w aucie jest sprawny tzn bedzie spelnial swoje zadanie? np w warszawskim "AutoTW"?

górek - 19-04-2010, 13:15

Witam Panów.
Chciałem poradzić się w jednej kwestii. Mianowicie, wczoraj postanowiłem wyprać moją jasną tapicerkę w Galancie. Odkręciłem siedzenia, rozłączyłem po 3 wtyczki w każdym z siedzeń, jedną od elektryki, drugą od podgrzewania, no i właśnie.... trzecią od poduszek.
Po zamontowaniu siedzeń i podpięciu poduszek na nowo, świeci mi się cały czas kontrolka SRS. Co zrobić z tym fantem? Mogę w jakiś sposób sam zaradzić czy muszę jechać do serwisu?

z góry dziękuję za odpowiedzi

swinks_UK - 19-04-2010, 13:37

górek napisał/a:
...Odkręciłem siedzenia, rozłączyłem po 3 wtyczki w każdym z siedzeń, jedną od elektryki, drugą od podgrzewania, no i właśnie.... trzecią od poduszek.
Po zamontowaniu siedzeń i podpięciu poduszek na nowo, świeci mi się cały czas kontrolka SRS. ...

Świeci się, bo wygenerowałeś błąd srs poprzez niezastosowanie się procedur rozłączania poduszek powietrznych.
Kontrolka świecić się będzie dopóki nie skasujesz błędu. Z tego co się orientuję to błędy srs są kasowane tylko przez MUT-2 lub MUT-3. Obawiam się, że wizyta w serwisie ASO niezbędna.

W przyszłości przed rozpinaniem airbagów rozłacz akumulator i odczekaj od 15 do 30 minut. Po spięciu z powrotem poduch poczekaj 5 minut z podłączeniem aku. To wszystko ze względu na wyrównywanie potencjału elektrycznego w układzie.

górek - 19-04-2010, 14:39

Shit.

A czy można to zrobić gdzieś w Warszawie, tak żeby nie trzeba było jechać do Mitsubishi i zostawiać 250 zł za podłączenie do komputera?

Hugo - 19-04-2010, 15:27

Miałem ten sam problem. Błąd wykasowano w pierwszym lepszym zakładzie elektromechaniki pojazdowej. Trwało to z 2 minuty i kosztowało 50 zł.
bieniak - 20-04-2010, 10:41

hmmm mam pytanie odnośnie srs.otóż żarówka od kontrolki była spalona. więc wymieniłem ale patrze i ona się cały czas pali:(:(:(i tutaj jest mój ból bo sprawdziłem czy wszystkie poduchy są na miejscu i są 4.wszystko po podłączane.i kurde nie wiem .czy może napinacze są uszkodzone.czy one są bezpośrednio spięte z sterownikiem srs.czy jest możliwość wymrugania błędu czy konieczny jest komputer??
swinks_UK - 20-04-2010, 12:27

Masz następujace wyjścia:
1. Błąd zrobiony przez nieumiejętne wyciaganie foteli.
2. Kiera była ściagania i nieumiejętnie odpięta poducha
3. Uszkodzona taśma na kierownicy (w wyniku nieostrożnego ściagania)
4. Poduchy były wymieniane (wystrzelone w przeszłości??) ale nie podłączone, lub źle podłączone.
5. Poduchy były strzelone i wymienione, jednak centralka z czujnikiem bezwładnościowym nie.

Najpierw podłącz poduchy i odczytaj (dowiesz sie o co chodzi), potem skasuj błędy. Jesli błędów brak a świeci to zamień kierownicę z kimś (dowiesz się czy taśma sprawna), jesli wadliwa - wymień taśmę. Jeśli sprawna. To sprawdż połączenia elektryczne (przetarte przewody, zwarcia).
Ostatnim etapem wymiana centralki.

bieniak - 20-04-2010, 19:53

no to tak centralkę wymieniłem wszystkie poduchy są na miejscu i połączenia tak samo.zastanawiam się nad napinaczami pasów że może są wystrzelone....taśma jak sprawdzałem była oki.wszystko oczywiście na odłączonym akumulatorze.ale jak odczytać błędy tylko i wyłącznie komputerem czy można spiąć jakieś piny aby to sprawdzić???bo to by było dość istotne.
ssemek85 - 15-07-2012, 18:39

Witam. Teraz ja mam problem z poduchami. Swieci sie kontrolka srs a komp pokazuje sprawność poduszek ale błąd prawego przedniego czujnika zderzeniowego. Czyli jak mniemam fachowo zwanego sensorem.

Pytanie jest takie gdzie on sie znajduje bo z całości postów ciężko to wydedukować.. czy w końcu pod radiem czy w sterowniku głównym tym co znajduje sie pod słupkiem centralnym pod kompem silnika.. czy może jeszcze gdzieś? GAL 2,5 v6 99r sedan. jak go znajde to może cos po czyszcze i da sie usunąć :)

[ Dodano: 18-07-2012, 23:27 ]
Puk puk???????????? :P

arturj123 - 09-08-2012, 21:06

Dziś rozkręciłem jeden z foteli, odczepiłem kostkę od SRS, zapomniałem o niej i zapaliła się kontrolka SRS. Czy kasowanie jest możliwe jedynie przez złącze - program?
m6riano - 09-08-2012, 21:52

Tak, np. na Zlocie..
Krystian99 - 28-08-2012, 20:08

Witam, jeśli jest błąd poduszki to świeci się kontrolka na desce?tak ja to rozumiem ;) no i po odłączeniu zapaliła mi się a dziś gdy ją podłączyłem (po ok 9 miesiącach) kontrolka zgasła, tzn, że nie ma błędu i będzie działała?
Hugo - 29-08-2012, 07:54

Krystian99 napisał/a:
Witam, jeśli jest błąd poduszki to świeci się kontrolka na desce?
Tak.
Krystian99 napisał/a:
no i po odłączeniu zapaliła mi się a dziś gdy ją podłączyłem (po ok 9 miesiącach) kontrolka zgasła, tzn, że nie ma błędu i będzie działała?
Bardzo dziwne. Powinna się dalej świecić.
adacomp - 09-08-2013, 15:44

Wie ktoś może gdzie w Szczecinie lub okolicach mogę skasować błąd SRS w swoim Galancie EA6W z silnikiem 4D68 2.0 TD z 97 roku ?
wszystkie airbagi i ich połączenia są sprawne(sprawdziłem w warsztacie) ale irytuje mnie ta lampka , odłączenie akumulatora nic nie dało.

marcinspike - 23-07-2014, 17:22

Mam pytanko, u mnie kontrolka SRS zapaliła się bo zapomniałem po wyjęciu fotela ją podpiąć, podłączyłem aku i błąd. Problem polega na tym że mechanik nie może się połączyć z poduchami, z silnikiem, abs i resztą nie ma problemu, poduszek nie idzie ruszyć.
Bezpieczniki itp. wszystko sprawne. O co chodzi?