[97-04]Galant EAxA/W - [EA5W 2.5] [FAQ] Olej do skrzyni biegów manualnej
Anonymous - 18-10-2005, 09:10
Hubeeert napisał/a: | INVECS - adaptacyjna (ucząca się stylu jazdy ) automatyczna skrzynia biegów produkowana przez Mitsubishi |
a numer II to rozumiem 2 generacja... Krzyżak coś mi mówił, że to podobno najlepsza skrzynia automatyczna na świecie , i że ja ją mam . Muszę powiedzieć, że coś w tym jest - jezdzę automatem od tygodnia a ani razu nie złapałem się na tym, żeby łapać za drążek i zmieniać biegi, ani razu nie próbowałem znaleźć sprzęgła - skrzynia naprawdę dobiera przełożenia tak jak ja bym to robił po przejechaniu tym samochodem 100 000 km . Czy mozecie coś wiecej napisac o tej skrzyni? Jaki okres jazdy jest brany pod uwagę przez skrzynię? Czy uczy się stylu jazdy z ostatniego dnia, tygodnia a może godziny Czy można ją zresetować - tak żeby uczyła się stylu ode mnie a nie pamietała poprzedniego właściciela (pytanie teoretyczne-bo jej praca mi odpowiada)
pozdr. Marcin
Anonymous - 18-08-2006, 19:48 Temat postu: Wymiana oleju w skrzyni biegów w EAO Co ile należy wymienić olej w skrzyni biegów. Nie moge sie tego doczytac w książce serw. Jeżeli sie myle to mnie poprawcie:
- co 70-75 tys km,
- albo co 5 lat?
Bo moj Gal ma nalatane juz 160000 km i nie wiem czy sie nadaje do wymiany ten olej. Z tego co czytałem w niem. scheckhefcie to byla raz wymiana ale nie znam przebiegu.
pzdr.
Hubeeert - 18-08-2006, 19:54
Nie mylisz się.
Anonymous - 26-08-2006, 16:32 Temat postu: Wymiana oleju w skrzyni biegów w EAO? A że jeszcze pociągne temat. Bo chce olej w skrzynce wymienic.Jak firma bylaby godna polecenia.Z tego co wiem Mazda pleca Valvoline. Nie wiem czy Castrol byłby tez ok? Ważne chyba żeby spełniał wymagaia jakościowe tego modelu.Chodzi mi o to zeby spełniał wymagania klasowe tzn API GL-4 lub API GL-5..
Anonymous - 26-08-2006, 19:36
mozecie w skroconej wersji powiedziec jak sie wymienia olej w skrzyni?? ;] doradzcie tez jaki mam zakupic bo chetnie to zrobie:)))
JCH - 26-08-2006, 20:58 Temat postu: Wymiana oleju w skrzyni biegów Instrukcja wymiany oleju w skrzyni biegów jest tutaj --> KLIK.
Co prawda opis dotyczy automatu ale może przyda się.
Anonymous - 26-08-2006, 22:33
Ja mam w skrzyni olej Mobila - Mobilube HD po 20zł/litr a mieści się go prawie 2 litry.
Wymiana jest banalna jak ma się jakąś dużą strzykawkę.
Wymieniam go co rok...
Anonymous - 27-08-2006, 16:30
jesli banalna.. to bys powiedzial cos wiecej.. gdzie co i jak;)))
Anonymous - 27-08-2006, 20:02
Do spuszczania jest duża śrubka na klucz bodajże 22. Jest na dole skrzyni, zdecydowanie pod wyjściem półosi, ("patrzy?" na koło) jest inna od skręcających skrzynię. Olej zlewasz po jeździe. Będzie go około 2 litry.
Otwór do nalewania jest z przodu skrzyni, na nieużebrowanym kawałku, śruba na klucz 17. Innych tam nie ma.
Potrzebna jest duża strzykawka zakończona wężykiem np. paliwowym (ja mam taką na 200cc ,są też na 1litr). Wlewasz olej do strzykawki a potem z niej wtłaczasz do skrzyni - i tak 10 razy. Oleju nie wlejesz za dużo, bo nadmiar będzie wyciekał tym wlewowym otworem. Można wlewać od góry mając metr wężyka i lejek.
Anonymous - 27-08-2006, 21:43
thx:)
[ Dodano: 28-08-2006, 11:23 ]
a jeszcze byscie mogli doradzic jaki olej do skrzyni.. bo jak dzwonilem do zakladu zajmujacego sie wylacznie wymiana plynow w autach to powiedzieli ze maja jakis mobil 1 za 40zl/l ;] to jak silnikowy:>
Krzyzak - 28-08-2006, 11:35
Jakies 3 tyg. temu wymienialem w EA5 kolegi, EA2 ma mniejsza pojemnosc skrzyni.
A opis wymiany jest na mojej WWW - skrzynia wyglada niemal identycznie. Klucz spustowy to 24 mm (uwaga na miedziane podkladki - nie zgubic ich), klucz do wlewu to 17 mm. Nie trzeba strzykawki - wystarczy lejek z marketu za 5 zl - byle mial gietka koncowke. Lejesz az do poziomu korka wlewowego.
Acha - olej - Mobil Mobilube 75W90 (GL-4 i 5, syntetyk), cena ok. 45-50 zl/litr.
Anonymous - 28-08-2006, 13:06
olej Mobil
syntetyczny - Mobilube 1 SHC cena ok 42 zł/l
mineralny - Mobilube HD cena ok 20 zł/l
Anonymous - 28-08-2006, 13:35
dobra wielkie dzieki:)
Anonymous - 18-09-2006, 20:48
Chciałem nieco odświeżyć temet wymiany oleju w Tiptronicu.
W zawiązu z tym,ze w piątek czyli juz za kilka dni przyjedzie moj dlugo oczekiwany Gal EA,ktory wyposażony jest wlasnie w taka skrzynie ,przeczytalem juz po kilka razy wszystkie posty zwiazane z wymiana tegoż oleju.
Samochod od kuzyna z niemiec ,serwisowany regularnie co 15 tys. ,GDI rok 99 z przebiegiem 115 tyś.
Zaniepokojony faktem samej wymiany,gdyż takowa nie jest odnotowana w książce serwisowej (przegladalem dokladnie) a byc niby powinna przy 90 tys oprócz rozrzadu oczywiscie,kazalem kuzynowi rozpoznac temat.
Udal sie wiec do serwisu Mitsu tam gdzie go serwisuje i o dziwo ospowiedziano mu ,ze oleju w tej skrzyni sie nie wymienia.
Jest on tam wlany dozywotnio i tylko w przypadkach ewidentnie zauwazalnych problemow z nią badz przeroznych wyciekow itp. wtedy owszem.
Nalezy tylko kontrolowac poziom i tyle.Jest do dla mnie o tyle normalne ,ze np. w Oplach tez sie nie wymienia i to praktycznie od zawsze czy to manual czy tez automat.
A co ciekawe to przeciez taka wymiana to jest tylko i wylacznie kasa i zysk dla serwisu,ktory to przy przegladzie powinien mu to zrobic.Tym bardziej ,ze chłop wszystko wymienial i placil jak Pan Góg przykazal.
Wiec dziwi mnie fakt niewykorzystania wizji zarobienia przez serwis pieniedzy.
Pozdrawiam
Marcin
Bartek - 18-09-2006, 21:54
Powiem tak - czy znasz jakiś płyn, którego właściwości przez 7 lat, rozgrzewanie do 100 stopni, chłodzenie do -25, poddawanie ciśnieniu kilkuset atmosfer, to znów rozprężanie do 1 atmosfery nie zmienią się wogóle i zagwarantujesz, że przez kolejne 10 może więcej lat będzie miał on nadal fabryczne właściwości??
Polityka - jeden olej=jedna skrzynia jest dobra dla cywilizowanej części europy, gdzie samochód mający 100 000 km na liczniku jest zużyty i należy go sprzedać na wschód i kupić nowy......
|
|
|