Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Olej w EGR-rze
pawelsonx - 02-12-2009, 12:23 Temat postu: Re: Olej w EGR-rze
misiux24 napisał/a: | Odma to pojemniczek - miejsce przez które wlewasz olej do silnika |
ja olej wlewam przez korek w pokrywie zaworów. Odma służy do wyrównania ciśnienia w misce olejowej
misiux24 - 02-12-2009, 15:07 Temat postu: Odma Ja pisałem o Cari 1.9 DiD 2002 r.
Nie wiem czym jezdzisz więć nie wnikam - u mnie odma znajduje się na tej samej części w której znajduje się bagnet wraz z korkiem wlewu oleju - czyżbyś mieł jąkąś nowość?
pawelsonx - 02-12-2009, 15:51
masz racje ja popełniłem błąd coś mi się pomyliło w did olej wlewa się akurat tak jak piszesz
Rabol - 02-12-2009, 16:47
To w takim razie co trzeba wyczyścić i gdzie to się znajduje bo się już gubię
misiux24 - 03-12-2009, 07:25 Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Olej w EGR-rze Do wyczyszczenia jest element nr 5 z rysunku, który umieścił pawelsonx. Ja obecnie wymieniam jeszcze zawór podciśnienia, który blokował mi prace EGR`u przez co silnik oraz turbina dostawały za duże dawki powierza co nie tylko mogło uszkadzać turbinę ale również wpływać na wywalanie większej ilości oleju do układu przez odmę - jeśli pomoże dam znać i dam też zdjęcia o jaki zawór chodzi oraz ile on kosztuje.
Ps. Jeśli ktoś by Ci polecił urządzenie typu "oil cath" zamiast odmy lub zatkanie wylotu odmy do układu dolotowego nie zgadaj się-ja tak miałem zrobione jakiś czas i nadmiary/opary oleju zamiast przelatywać przez układ znalazły sobie ujście w innych miejscach...
Pozdrawiam
lesiom0 - 20-12-2009, 13:42
W did przy wymianie oleju najlepiej odkręcić wlew oleju tzw. pułapke olejową i wlewać bezpośrednio do silnika. Zajmuje to niewiele czasu a unikamy kilku problemów. Praktykuję! Zeby dobrze zalać olej do silnika przez ten wlew trzeba lać ok. 5 min. małą strużką w przeciwnym razie olej w całości nie spłynie do miski. Pozostanie we wlewie, następnie turbina poprzez odmę go zaśsie i pogoni dalej do intercoolera i kolektora. A później poci sie w każdej małej szczelinie a to jeszcze pół biedy. Gorzej jak zalega w intercoolerze i blokuje przepływ powietrza. Wtedy miłośnicy TDI są szybsi od nas To z zalewanie oleju bezpośrednio do silnika wiem z ASO
pozdrawiam
misiux24 - 20-12-2009, 17:19 Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Olej w EGR-rze ASO z pewnością miało rację - dziękuje za potpowiedź z laniem oleju - nie wpadłem na to a przyznam żę schodzi dłużej niż 5 min
Pozdrawiam serdecznie.
PS. Ja obecnie wymieniam całościowo MC Persony z obu stron składające się z 3 części gdyż puki i stuki były gdy kreciłem kierwonicą - Pan z diagnostyki wymienił mi połowe zawieszenia aż skapitulował ;p - ASO sie dopatrzyło i dają 100% gwarancji że to jest to - 1.320 zł kpl z montażem - zobaczymy jak bedzie (wymiana całości - 3 czesci to kpl na 1 strone). Niestety w normalnej sprzedaży tych części do Cari nie ma - jak by ktoś z pomorskiego potrzebował pomocy w tej sprawie dam na miaray gdzie i co robią.
Od Panów z regeneracji turbin dostałem kartke na święta - byłem zaskoczony jak bym samego Mikołaja zobaczył - ale fakt faktem ich turbina przechodzi moje oczekiwania ))
Pozdrawiam
|
|
|