[02-06]Lancer CS0 - jakie sprzęgło do lancera 2.0 sport 2004
krzychu - 30-05-2009, 11:15
No to ciekawa informacja. Mam się tym martwic? Czy podlega to gwarancji?
tomekrvf - 31-05-2009, 19:32
krzychu napisał/a: | Czy podlega to gwarancji? |
Jak masz auto na gwarancji to zgłoś to w ASO. Jesli sprzęgło nie jest zużyte to powinni wymienić na gwarancji.
krzychu - 31-05-2009, 19:57
A jak im to udowodnić? Że coś jest nie tak? Nie występuje to często i to zaraz po rozruchu więc wywołanie takiego efektu przy serwisancie graniczy z cudem....
sla - 31-05-2009, 21:36
krzychu napisał/a: | to co ludzie tutaj wypisują trochę przypomina koncert życzeń a ASO to powinno być mikołajem. |
Dlatego daj spokój i napraw na własny koszt. Jak widzisz punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
krzychu - 31-05-2009, 21:46
No ale sam wiem jak to wygląda. Każdy o zdrowych zmysłach popatrzy na mnie jak bym miał urojenia. Zresztą zdarzyło może się mi to 5-6 razy a zrobiłem już ze 3000km. Nikt nie będzie rozbierał pół jednostki napędowej na słowo klienta (ciężko nawet mówić o kliencie bo auto "za miedzy") które ni jak zweryfikować. Zresztą nie wiem jak do końca z tą gwarancją bo mam książkę serwisową z Niemiec i nie wiem jak to nawet ugryźć. Więc chyba nie ma sensu cokolwiek robić a jak by przyszło co do czego i tak by było pewnie że sprzęgło to część użytkowa niepodlegająca gwarancji znając życie.
tomekrvf - 31-05-2009, 22:34
krzychu, pojedź do ASO i zgłoś problem że na zimno, podczas pierwszych kilku startów strasznie szarpie sprzęgło (aż wali silnik na poduszkach). Zostaw im samochód na noc - inaczej nie da się zweryfikować problemu.
Jeżeli masz gwarancję to musza przyjąć zgłoszenie - nie jest istotne skąd jest książka gwarancyjna, ma być tylko prawidłowo wypełniona i maja byc wbite wszystkie przeglądy okresowe.
Jeśli ASO będzie miało problemy z rozpoznaniem usterki niech się kotaktują z MMC.
Najlepiej pojedź do ASO które jakiś już czas jest w sieci np RM Filipowicz.
Jest jeden element ryzykowny - jeśli sprzęgło jest zużyte tzn odległość od nitów do czoła okładziny jest mniejsza od 0.3 mm to płacisz za naprawę.
Przed podjęciem tych kroków proponuję powstrzymać sie od komentarzy typu
sla napisał/a: | krzychu napisał/a:
to co ludzie tutaj wypisują trochę przypomina koncert życzeń a ASO to powinno być mikołajem.
Dlatego daj spokój i napraw na własny koszt. Jak widzisz punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. |
sla - 31-05-2009, 23:43
tomekrvf napisał/a: |
Jest jeden element ryzykowny - jeśli sprzęgło jest zużyte tzn odległość od nitów do czoła okładziny jest mniejsza od 0.3 mm to płacisz za naprawę.
|
Czyli jest pewne że zapłaci duże pieniądze, bo raczej nie sprawdzą tego za darmo.
A o diagnozę byłbym spokojny. Obstawiam zużycie, cokolwiek by tam było.
tomekrvf - 01-06-2009, 00:24
sla napisał/a: | Czyli jest pewne że zapłaci duże pieniądze, bo raczej nie sprawdzą tego za darmo.
A o diagnozę byłbym spokojny. Obstawiam zużycie, cokolwiek by tam było. |
Przed podjęciem tych kroków proponuję powstrzymać sie od komentarzy typu
sla napisał/a:
krzychu napisał/a:
to co ludzie tutaj wypisują trochę przypomina koncert życzeń a ASO to powinno być mikołajem.
Dlatego daj spokój i napraw na własny koszt. Jak widzisz punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Artii - 01-06-2009, 07:18
Muszę przyznać że raz na jakiś czas mam to samo. Dopóki nie dzieje się to zbyt często myślę że nie ma tego co ruszać.
krzychu - 01-06-2009, 07:29
Po obserwuje. Ale jak zrobiłem trasę 400km auto potem 3 noce stało pod chmurką jak ruszałem nie zdarzyło się, po powrocie też jeszcze nie a też stało na polu w nocy i pod pracą...
Ktoś zauważył może związek z niską temperaturą?
tomekrvf - 01-06-2009, 20:15
krzychu, to samo było w Outlanderze mojego teścia. Pomogła wymiana sprzęgła w ramach gwarancji.
sla - 01-06-2009, 20:31
Jackie napisał/a: | Po pierwsze sprzęgło podlega wyłączeniu z gwarancji |
tomekrvf napisał/a: | Pomogła wymiana sprzęgła w ramach gwarancji. |
Teraz to ja już nic nie rozumiem. Jak można wymieniać na gwarancji coś co jest z niej podobno wyłączone
jaca71 - 02-06-2009, 21:15
sla napisał/a: | Jackie napisał/a: | Po pierwsze sprzęgło podlega wyłączeniu z gwarancji |
tomekrvf napisał/a: | Pomogła wymiana sprzęgła w ramach gwarancji. |
Teraz to ja już nic nie rozumiem. Jak można wymieniać na gwarancji coś co jest z niej podobno wyłączone |
Tak z czystej ciekawości nie rozumiesz czy się czepiasz?
Jest część eksploatacyjna, która nie podlega gwarancji. Ale ta część jest do luftu dobrana, lub ma źle dobrane materiały i nie działa jak powinna. Kto odpowiada za złe działanie? Klient czy producent?
tomekrvf - 02-06-2009, 21:36
sla napisał/a: | Teraz to ja już nic nie rozumiem. Jak można wymieniać na gwarancji coś co jest z niej podobno wyłączone |
Jeżeli sprzęgło się zużyje, spali itp - czyli eksploatacja to nie jest to gwarancja. Jeśli wystąpi wada sprzęgła tj. szarpanie, stukanie tarczy bo rozpadły sie tłumiki drgań skrętnych, pękła sprężyna docisku to jest to gwarancja.
Warunek: sprzęgło nie może być zużyte czyli odległość od nitu do czoła okładziny większa niż 0.3 mm
Proste?
remi - 10-10-2015, 18:38
Odgrzewam kotleta. Nie wiem czy mam sprzęgło do wymiany, bo lancerka nabyłem wczoraj. Sprzęgło jest jakby gumowate, bierze dosyć nisko (nie jak w carismie) i też nie jest takie twarde. Jak wciskam sprzęgło to z okolicy wysprzęglika...ale to chyba jie jest wysprzęglik słyszę lekkie skrzypienie. Auto stało około roku, więc zobaczę, czy coś się zmieni. Teraz moie pytanie. W lancerze sport 2,0 z 2003 roku jakie jest sprzęgło (mam nadzieję, że nie dwumasowe) i jaki koszt części?
|
|
|