To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Zaślepki listwy dachowej - Lancer CYxA

Kofi - 13-04-2009, 15:43

Oglądałem ta listwę na aucie kolegi. Może nie jest to szczyt jakości jeśli chodzi o materiał i montarz, ale dziwi mnie, że listwa wypada. Aby ją wyjąć trzeba ją przesunąć do przodu. Wiatr ją tylko dociska.
Chyba, ze obluzowywuje się przez drgania a poźniej już tylko fruuu. W takim wypadku wystarczy powiew powietrza przy 30kmh aby wyleciala.

Wszystkie produkowane w dzisiejszych czasach auta są robione jak najtaniej. Oszczędności materiałowe widać wszędzie i u każdego producenta. Cieszy mnie tylko fakt, że jak na razie z nowym Lancerem macie problem z listwą :) To fajne auto, wyróżniające się z tłumy innych marek, przyjemnie zaprojektowane wewnątrz, wygodne z przyzwoitymi osiągami. Oby jedyną jego bolączką "wieku dziecięcego" była wypadająca listwa rynny dachowej.

Mati81 - 17-04-2009, 18:54

Wracając do zaślepek to dzisiaj krzyknęli mi w ASO w Krakowie 175 zeta za jedną. Rozumiem że ceny w ASO rządzą się swoimi prawami, ale taka cena za kawałek praktycznie nic nie znaczącego tworzywa to już jest przesada.
piomic - 17-04-2009, 20:45

Dzisiaj próbowałem ruszyć zaślepki i nie dało się. Jednemu wylata, drugiemu nie chodzi...
A, i jestem już "znawcą" mocowania przednich spoilerów. :cry:

Trik - 17-04-2009, 22:17

piomic napisał/a:
A, i jestem już "znawcą" mocowania przednich spoilerów.

Znaczit pogubił. :wink: :?: I jak, dobry ten sposób mocowania jest?

piomic - 17-04-2009, 23:07

Pogubił (za szybko do garażu wjechałem, dobiło do progu) i naprawił sam.
Od spodu po trzy blachowkręty do zderzaka - urywają się całe "uszy" pod wkrętem, są nadcięte fabrycznie do połowy, u góry po 5 śrub (nakrętki 10mm dostępne po odpięciu osłony pod silnikiem - śruby na środku i zatrzaski po bokach) zapiętych w klejonych zatrzaskach - odrywają się w całości. Wszystko łatwo posklejać pistoletem.
Jedyne trudniejsze miejsce to ostatnia zapinka po prawej, płyn spryskiwacza nie wpuszcza klucza, trzeba zwolnić nadkole (2-3 zatrzaski i wkręt na klucz 10).

obeer - 20-04-2009, 00:09

Mati81 napisał/a:
Wracając do zaślepek to dzisiaj krzyknęli mi w ASO w Krakowie 175 zeta za jedną. Rozumiem że ceny w ASO rządzą się swoimi prawami, ale taka cena za kawałek praktycznie nic nie znaczącego tworzywa to już jest przesada.

Rozmawiałem w ASO ostatnio o tym (mi też zwiało gdzieś po drodze) i chyba najlepiej będzie jak ktoś po prostu weźmie jedną taką, zmierzy, wrysuje w jakiś program do wtryskarki i się zrzucimy wszyscy na 200 sztuk tego shitexu - ja deklaruje, że sam ze 20szt na zapas kupię :-)

apikus - 20-04-2009, 08:05

obeer napisał/a:
wrysuje w jakiś program do wtryskarki i się zrzucimy wszyscy na 200 sztuk tego shitexu

Przy takiej ilości nie będzie to opłacalne. Wątpię żeby ktoś formę do takiego elementu chciał wykonać za mniej niż kilkanaście tysięcy. Dwugniazdowa była by wykonana na mikrowtryskarkę. A na małą wtryskarkę (80 ton) to potrzeba by było jakieś 6 - 8 gniazd. Nikomu nie chciało by się uruchomić produkcji na tak małą ilość.

Mati81 - 20-04-2009, 18:07

obeer napisał/a:
Mati81 napisał/a:

Rozmawiałem w ASO ostatnio o tym (mi też zwiało gdzieś po drodze) i chyba najlepiej będzie jak ktoś po prostu weźmie jedną taką, zmierzy, wrysuje w jakiś program do wtryskarki i się zrzucimy wszyscy na 200 sztuk tego shitexu - ja deklaruje, że sam ze 20szt na zapas kupię :-)

W sumie jakby to się udało to też bym ze 20 szt. wziął :)

jmb7 - 26-04-2009, 01:13

do tej pory, przez ponad rok i 27k km i max predkosci na niemieckich autostradach nie bylo problemow i dzisiaj jedna odpadla;

chociaz zdejmowalem ostatnio do bagaznika i moze cos nie tak przy zalozeniu;

druga czeka na sklejenie, bo zabki sie zlamaly przy ostatnich manipulacjach;

tez sie pisze na 20szt w razie czego w dobrej cenie;

nie dobierze sie z innego samochodu?

Luk - 08-10-2011, 23:36
Temat postu: Rąbnęli mi zaślepki z dachu
Dzisiaj zauważyłem brak 2 zaślepek :) Niemożliwe, żeby same odpadły, niestety podejrzewam jakiegoś właściciela innego Lancera, bo jednak trzeba wiedzieć jak zdjąć, oraz samochód jest za mało popularny żeby ktoś wziął na handel... Poza tym wziął by wszystkie...
Zna ktoś źródło tanich zaślepek?
Już raz kupowałem w ASO (złamałem zaczep i odfrunęło), ale kosztowała ok. 130 zł.

maciej79 - 09-10-2011, 08:05

Witam. Ostatnio zamawialem jedną w aso (Gdynia), i placilem 70 pare zlotych
cabaniarz - 09-10-2011, 08:15

też to przerabiałem, dokupiłem używkę za 40pln. Ze zdjęciem i założeniem nie ma problemu. Jak ktoś (czytaj złodziej :evil: ) będzie chciał, nie upilnujesz, chyba że wkleisz na stałe :wink:
Ale to też ryzokowne, bo uszkodzą lakier :wink:

Zbigi - 09-10-2011, 08:38
Temat postu: Re: Rąbnęli mi zaślepki z dachu
Luk napisał/a:
Dzisiaj zauważyłem brak 2 zaślepek :) Niemożliwe, żeby same odpadły, niestety podejrzewam jakiegoś właściciela innego Lancera, bo jednak trzeba wiedzieć jak zdjąć, oraz samochód jest za mało popularny żeby ktoś wziął na handel... Poza tym wziął by wszystkie...
Zna ktoś źródło tanich zaślepek?
Już raz kupowałem w ASO (złamałem zaczep i odfrunęło), ale kosztowała ok. 130 zł.

I tu przydało by się u nas takie prawo w stosunku do złodziei jakie jest w Iranie :badgrin: :twisted:

cabaniarz - 09-10-2011, 08:44

Zbigi napisał/a:
I tu przydało by się u nas takie prawo w stosunku do złodziei jakie jest w Iranie :badgrin: :twisted:

Myślisz o rączki-chlast :wink:

Zbigi - 09-10-2011, 09:09

cabaniarz napisał/a:
Zbigi napisał/a:

Myślisz o rączki-chlast :wink:

:twisted: :mrgreen: :badgrin: