To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - Zapieczony filtr paliwa ! NIE DA SIĘ WYMIENIĆ co teraz?

wojtas20 - 17-04-2009, 13:56

śruba jest poharatana innymi kluczami ;/ nieudolność mechaników nie zna granic.. teraz
jest rzeczywiście problem..
Po prostu filtr za cholere się nie ruszy..
Koledzy propozycje? Głównie pytanie do gregorbu i Bartka.. trzeba ciąć? :|

Anonymous - 17-04-2009, 17:42

wojtas20 napisał/a:
Koledzy propozycje? Głównie pytanie do gregorbu i Bartka.. trzeba ciąć? :|
Zależy, co chcesz z tym robić dalej. Moim zdaniem masz 2 wyjścia:
1. Idziesz na całość i śrubę "łapiesz" kluczem do rur (z ostrymi ząbkami)- nie ma prawa nie puścić. Wymieniasz filtr i masz spokój do następnej wymiany.
2. Wymiana przewodu paliwowego. Niestety nikt nie chce się podjąć dorabiania, więc jest z tym spory problem i być może trzeba będzie szukać oryginału z jakiegoś rozbitka. Może harpagan się wypowie, czy udało mu się dorobić przewody, czy może kupował oryginały.

wojtas20 - 19-04-2009, 07:08

Dobrze powiedźmy że zdecyduję się na opcję nr1.
Jakie jest ryzyko? :)
Aha i gdzie dostanę taki klucz..

Anonymous - 19-04-2009, 11:29

wojtas20 napisał/a:
Dobrze powiedźmy że zdecyduję się na opcję nr1.
Jakie jest ryzyko? :)
Ryzyko jest takie, że definitywnie uszkodzisz nakrętkę.
wojtas20 napisał/a:
Aha i gdzie dostanę taki klucz..
W każdym hydraulicznym i markecie budowlanym.
wojtas20 - 19-04-2009, 13:18

gregorbu o taki klucz chodzi mniej więcej :) ? http://allegro.pl/item610...z_do_rur_i.html
Miroslaw1305 - 19-04-2009, 17:04

wojtas20 można właśnie takim kluczem lub innymi .Podejdż do sklepu z narzędziami i na pewno coś ci dobiorą .Jak nie uda się to jednak spróbuj tak jak Ci radziłem kilka podpowiedzi wyżej.Takie rozwiązania są stosowane na przekór tym opinią że nie orginalne.Jeśli nie ma potrzeby demontujemy stary i zakładamy taki sam nowy ,a jeśli się nie da to trzeba poprawić producenta.Filtr nie odbiega jakością od tego orginalnego a zmieniamy tylko sposób zamontowania .Jeśli wyrazisz chęć to mogę zrobić zdięcia i wysłać Ci na pw .
wojtas20 - 20-04-2009, 15:19

Jakbyś mógł mi wysłać zdjęcia byłbym Ci wdzięczny. :)

[ Dodano: 22-04-2009, 21:08 ]
Witam.
Planuję zaopatrzyć się w klucz o którym mowa w poprzednich postach.
Chciałbym się dowiedzieć czy jest rozmiar uniwersalny czy po prostu muszę kupić 12,14,16 czy inny.
Proszę o informację gdyż zależy mi na czasie. :)

RECHA - 27-05-2009, 11:47

Musze sie dolaczyc wymieniam filtr paliwa ale na styl oryginalnego kupilem go i dostalem do niego trzy podkladki dwie duze i jedna mala. Dwie duze zalozylem na gore i jest wporzadku, mala natomiast nie wiem gdzie zalozyc. Po odpaleniu auta cieknie mi z dolu gwintu filtra paliwa tak jakby polaczenie bylo nieszczelne. Prosze o sugestie. Filtr paliwa to HERTZ+ BUSS JAKOPARTS

[ Dodano: 28-05-2009, 16:46 ]
Ale lipa musilem ciac oba przewody, kupilem do tego filtr paliwa od VW. Gdy zamontowalem filtr zgodnei z kierunkiem strzalki wyrzucilo mi przewod gumowy. Doszedlem wiec do tego, ze peweien kompetentny pracownik na lini produkcyjnej zrobil gafe zmieniajac kierunek przeplywu. Nastepnym razem zamontowalem przeciwnie do kierunku strzalki i gra muzyka. Martwi mnie tyko czy sie filtr nie uszkodzil gdy cisnienie wyrzucilo przewod.

Miroslaw1305 - 28-05-2009, 19:54

Recha te filtry są robione taka technologią że to co piszesz jest niemożliwe .Prawdopodobnie coś żle zamontowałeś .Sprawdż jeszcze raz i podłącz zgodnie z kierunkiem strzałki
Co do podłączenia filtra to z jednej strony jest uszczelnienie na baryłkę a z drugiej na uszczelkę- to o filtrze orginalnym ..

RECHA - 28-05-2009, 21:17

Filtra oryginalnego juz nie podlacze, przerobilem to na swoj sposob i zrobilem jazde testowa i ladnie lata. Co do strzalki to jest blednie oznaczona bo bylem u mechanika dzis i mi powidzial, ze sie takie wlasnie czasem zdarzaja, generalnie trzeba patrzec na kontrukcje filtra :) Nie wiem czy wierzyc sprzedawcy, ze filtr paliwa wymieniac powinno sie co druga wymiane oleju... chyba troche za czesto mysle... ten byl chyba od nowosci nie ruszany. Jutro podesle zdjecie jak to u mnie wszystko wyglada.

[ Dodano: 30-05-2009, 15:17 ]
http://img241.imageshack....ge=dscn1055.jpg