[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Check Engine - Kontrolki, powiadomiania, kody błędów ?
obeer - 19-04-2009, 18:12
no dobra... zamówiłem i kabel i evoscan
sofcik sie sciagnal, a kabel pewnie ze 2 tygodnie bedzie do .pl szedl
jakby kto potrzebowal to sluze pomoca
tomekrvf - 19-04-2009, 20:55
obeer, masz walnięty przepływomierz.
obeer - 20-04-2009, 09:54
tomekrvf napisał/a: | obeer, masz walnięty przepływomierz. |
Miałeś rację
Zamówili mi już, ale z tydzień będę czekał jak nic...
więc teraz musze jak najmniej jeździć podobnież...
--S.
tomekrvf - 21-04-2009, 22:51
obeer, czy masz założony jakiś sportowy filtr powietrza? HKS K&N?
obeer - 22-04-2009, 18:06
tomekrvf napisał/a: | obeer, czy masz założony jakiś sportowy filtr powietrza? HKS K&N? |
tia... mam ten hardware co do serii przekładają jak robią z niej GT350, a czemu pytasz?
--S.
[ Dodano: 25-04-2009, 16:26 ]
Owczar napisał/a: |
Możesz zapytać twórców kiedy można się spodziewać pełnego wsparcia.
Kiedyś do nich pisałem, odpisują dość szybko. |
To mi odpisywali długo ;P
do tego chyba na razie mają co innego do roboty:
From: evoscan@limitless.co.nz
Date: April 24, 2009 10:28:23 PM GMT+02:00
Hi Mate,
beta11 has some evoX support
Here is your link to download the EvoScan v2.5 software:
[wyciety]
your serial is: [wyciety]
EvoScan v2.6 beta11 software is available here
http://www.limitless.co.n...Ev2.6beta11.zip
You can go to the folder c:\program files\evoscan\ and make a copy of the "EvoScan v2.5" folder and rename it to "EvoScan v2.6 beta11" and then extract the EvoScanUPGRADEv2.6beta11.zip over the top of the new "EvoScan v2.6 beta11" folder.
Regards,
Hamish Ahern.
lukluc - 04-01-2011, 09:28
Ja w kwestii błędu P0170 - jeżdżę Space Starem 1.3, założyłem gaz i po jakimś czasie zapalił się Check Engine. I tak palił sie przez kilka tygodni, czasami gasnąc na dosłownie dzień czy dwa. Sprawdziłem na kompie i wyszedł właśnie owy błąd. Generalnie, nie przeszkadzało to w jeździe. Kontrolka zgasła mi jakiś miesiąc temu i na razie się nie zapala.
Karwoś - 04-01-2011, 09:53
ale jaki to blad-bo "spalanie'' nic nie mówi - gdyby bylo: mieszanka za uboga lub bogata i do tego zrzut zamrozonej ramki to byloby wiadomo by bylo co i jak.
Artii - 28-01-2011, 17:32
Jeśli ktoś ktoś się boryka z błędem p0 170 wyskakującym na lpg to polecam podjechać do Zbrosławic. Pan Sebastian zna się na rzeczy. Byłem u niego jakiś czas temu i problem rozwiązany.
reneyvan - 28-01-2011, 20:40
U mnie (aczkolwiek na Renault Megane 1.4 16 V wiem, że nie Mitsu, ale może przyda się opis moich perypetii, a Mitsu chce sobie kupić więc pilnie śledzę ten wątek) kontrolka świeciła się blisko rok. Wyrzucało kod błędu 1 DEF.
Wymieniono katalizator, obie sondy lambda, świece, silnik krokowy, wgrano nowe oprogramowanie do komputera i nic nie pomogło.
Poza tym, że się świeciła nic nie szwankowało
Kazałem w końcu odłączyć kontrolkę i tak jeżdżę do teraz.
Kolega mówił, że to może być wina skoków napięcia i pomaga wgranie zmodyfikowanego oprogramowania.
pfx - 29-01-2011, 08:46
nie pali Ci czsem za dużo przy tym błedzie?
Nie mam mitsu opisu kodów, ale z EOBD Nissana P 0171 - mieszanka uboga, P0172 miesznka bogata, P0170 nieprawidłowa reakcja sondy S1B1. Tak czy owak, po załozeniu gazu świadczy o skopanej instalacji, i niesterowalnym układzie, lub kląknięciu sondy. Komp nie ma kontroli nad składem mieszanki i wywala błąd.
Po zmianie dolotu również moze być problem nad zsychronizowaniem odczytów przepływki sondy itp.
Potem biorą się mity o miękkich głowicach, które rzekomo padły od gazu.
Trik - 10-05-2011, 00:32
Mi z miesiąc temu zapalił się check engine. Wykazalo błąd czujnika powietrza dolotowego. Auto zachowywało się normalnie, tzn. nie przepalało paliwa, nie szarpało, nie gasło bez powodu, silnik normalnie startował bez wzgledu na temp. Dzisiaj wymieniełem w ASO. Stary był mocno upaprany sadzą. I tu zagadka Ile kosztuje "orginał". Czujnik jest od Bosh-a, jakby coś to idzie tez do Smarta 1.5 i Colta 1.1 1.3 1.5. Ja za swój w sklepie motoryzacyjnym zapłaciłem 130PLN. Dodam że symbole oznaczeń (MN195775 plus cała reszta) na nowym są identyczne z tymi na "orginale", czyli zakładam że nie jest to zamiennik.
Acer24 - 18-05-2011, 23:34 Temat postu: Lampka żółta kontrolna silnika 1500 czasami nie gaśnie, Kto się orientuje jakie mogą być przyczyny nie gaśnięcia żółtej lampki "silnika". Mam tak od 2 dni. Innych objawów silnika nie daje, wszystko wydaje się być OK (jego praca, kultura). Olej w silniku jest.
Z lektury instrukcji zrozumiałem, że chodzi chyba o spaliny czyli sonda lambda lub coś koło wydechu. Ale chyba równie dobrze zawór powrotu części spalin (chyba to się nazywa EGR) a może zupełnie co innego ("obluzowany kabelek jakiegoś czujnika").
Jak wiele jest czynników wpływających na to, że żółta lampka kontrolna silnika - czasami gaśnie po uruchomieniu silnika, a czasami nie gaśnie.
No i czy bezwzględnie należy jechać na serwis podłączyć się do komputera jak mówi instrukcja, czy też można się pobawić w detektywa? poradźcie coś...
Trik - 19-05-2011, 00:31
Kilka postów dalej jest temat o tej lampce. http://forum.mitsumaniaki...ic.php?t=35629.
Owszem głównie chodzi o układ kontroli jakości spalin ale też tak jak w moim przypadku poleciał czujnik powietrza dolotowego. Zabawa w detektywa bez sprzętu niewieli Ci da.
Jaki przebieg ma Twój samochód?
Jeśli jeszcze jest na gwarancji wal do ASO, nie ma co się szczypać i zgrywać Sam Sama, tego typu sprawy obięte są gwarancą (OWG). Niech zdjagnozują i wymienią. Jęśli jest już po gwarancji, to lepiej spisz mitsubiszowy nr części i szukaj w sieci lub w sklepach motoryzacyjnych. Ten silnik siedzi też w Smarcie, sondy i tympodobne czujniki są w miarę tanio do kupiena poza ASO lambdy 1 i 2 w granicach 500pln, w ASO tylko wstawisz i skasują Ci błędy.
plecho1 - 19-05-2011, 06:33
Kontrolka ta sygnalizuje błąd silnika i przyczyn jej zapalenia może być wiele. Podstawa to podłączenie do kompa i sprawdzenie błędów silnika.
Uwex - 19-05-2011, 07:57
Może tankowałeś na jakieś przypadkowej stacji?
|
|
|