[96-02]Colt CJ0 - Jak wymienić bębny?
Kubot - 15-06-2010, 17:39
Witam.
Od jakiegoś czasu w tylnim kole w moim misku zaczęło coś trzeć. Po ściagnieciu koła zobaczyłem pękniecie na bębnie I tu powstaje moje pytanie... Czy jest potrzebna natychmiastowa wymiana bębnów czy można to pękniecie zignorować jeździć sobie spokojnie dalej?
Krzyzak - 16-06-2010, 07:36
nie wiem czy spokojnie, ale w tym miejscu nie są dociskane szczęki, więc nie ma to bezpośredniego wpływu na jakość hamowania
jednak ten rant służy do "uszczelniania" bębna (osłona ma 2 ranty i ten od bębna wchodzi w ich środek) i po dłuższym czasie spowoduje to patologię - cały syf będzie się tam zbierał...
krzysieg - 22-07-2012, 13:12
Odgrzeje kotleta
U mnie te osłony też nie wyglądały najlepiej ale przeszlifowałem i pomalowałem farbą antykorozyjną epoksydową i po roku nie wyłazi rdza .
Orientacyjnie po jakim przebiegu powinno się wymienić bębny i szczęki z tyłu ?
Jeśli tylne hamulce działają dobrze to jest sens tam zaglądać ?
Bo w przypadku hamulców tarczowych raczej nie patrzy się na to jak hamuje tylko jaka jest grubość klocka...jeśli jest cienka warstwa ścierna to się wymienia mimo że dobrze jeszcze hamuje .
Hugo - 22-07-2012, 21:59
krzysieg napisał/a: | Jeśli tylne hamulce działają dobrze to jest sens tam zaglądać ? | Nie. krzysieg napisał/a: | w przypadku hamulców tarczowych raczej nie patrzy się na to jak hamuje tylko jaka jest grubość klocka... | A jak nie hamuje to co? Nie patrzysz na nic? I tak ma być? Akurat w przypadku hamulcy tarczowych częściej trzeba tam zaglądać, bo lubi się zapiekać mechanizm hamulca ręcznego i nie pomaga wymiana klocków
krzysieg - 24-07-2012, 08:49
Hugo napisał/a: | A jak nie hamuje to co? Nie patrzysz na nic? I tak ma być? |
Nie jasno napisałem , miałem na myśli to żeby nie sugerować się tylko skutecznością hamowania , to że dobrze hamuje to nie znaczy że jest wszystko w porządku .
W corolli ojca zapiekł się jeden tłoczek tylnego zacisku dociskając klocek do tarczy
, same klocki też nadawały sie do wymiany - czy wymieniając klocki czyści sie tłoczki , smaruje żeby temu zapobiegać ?
Przed tą awarią auto hamowało jak nowe i przez to zapomnieliśmy o klockach ...
|
|
|