To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Sposób działania tiptronica

radek79 - 21-04-2010, 18:24

dzięki wszystkim za podpowiedzi szczególnie chodziło mi o tiptronic i zmianę biegów, zwykłym automatem jeździłem kilka razy więc myślę że jak tylko zarejestruje w tym tygodniu auto to przetestuje dokładnie co potrafi v6 z tą skrzynią
tomusn - 21-04-2010, 22:42

radek79 napisał/a:
dzięki wszystkim za podpowiedzi szczególnie chodziło mi o tiptronic i zmianę biegów
heh a ja o zwykłym Ci napisałem :oops:
ig_or - 14-06-2012, 12:36

Panowie, wiem że pewnie głupie pytanie, ale musze zapytać żeby wiedzieć co i jak. W skrzyni z tiprinic'iem jeżeli chcę skorzystać z opcji ręcznego wachlowania biegami to w jaki sposób należy ruszyć autem? Chodzi o to czy stojąć na P od razu przełączam gałę w prawo na manual, włączam + na pierwszy bieg i wtedy gaz, czy ruszam na D a potem gała w prawo i dopiero wachlowanie? To samo jeżeli chodzi o zatrzymanie auta....redukuję do 1 i po prostu hamulec do całkowitego zatrzymania a potem na P?
mar111cin - 14-06-2012, 16:43

jak wolisz, to bez różnicy.

A przy zatrzymaniu no to ekhmm, najpierw zatrzymaj auto, a potem wrzuć P ;)

Jackall - 15-06-2012, 07:32

ig_or napisał/a:
Chodzi o to czy stojąć na P od razu przełączam gałę w prawo na manual
A tak się da? Wydaje mi się, że tylko z D można przejść na manualne sterowanie.
polaff - 16-06-2012, 07:58

Jackall napisał/a:
A tak się da?
nie da się bo przez D trzeba zawsze przesunąć lewarek - taka jest mechaniczna konstrukcja :D
gołąb - 16-06-2012, 09:02

mar111cin napisał/a:
przejechałem galantem 40tys km, kilka razy miałem odłączany akumulator, jakoś nie zauważyłem żeby sprawiało to mu jakąś różnice, nie zauważyłem żeby moja skrzynia się czegoś uczyła.
Hm. Ja do tej pory też myślałem, że niewiele się dzieje, ale od jakiegos czasu na wakacje jeżdżę z przyczepą kempingową i powiem wam, że po takim holowaniu przez wiele kilometrów i odłączeniu przyczepy dopiero głupoty wychodzą
Jackall - 16-06-2012, 21:11

polaff napisał/a:
nie da się bo przez D trzeba zawsze przesunąć lewarek - taka jest mechaniczna konstrukcja
Ironicznie pytałem :P wiem jaka jest konstrukcja
polaff - 16-06-2012, 22:20

Jackall napisał/a:
polaff napisał/a:
nie da się bo przez D trzeba zawsze przesunąć lewarek - taka jest mechaniczna konstrukcja
Ironicznie pytałem :P wiem jaka jest konstrukcja

ja ironicznie odpowiedziałem :P bo chyba każdy kto choć lewarek widział wie :D

Jackall - 16-06-2012, 22:32

polaff napisał/a:
ja ironicznie odpowiedziałem
to się zrozumieliśmy :lol: