Eclipse - Techniczne - [1G 90-94] Ecli '93 silnik, regulacja, proszę o pomoc was, f
Iushiban - 19-01-2010, 16:45
W jakim zakresie powinna dawać sygnał sonda?
Czy ta się nada?
http://allegro.pl/item874...ancer_nowa.html
W katalogu nie znalazłem jaki zakres ma fabryczna sonda do Eclipse, ktoś z was wie może?
Adaho_krak - 19-01-2010, 16:56
Bardzo proszę, sonda tańsza i lepsza dla Twojego wspaniałego samochodu http://allegro.pl/item865...przewodowa.html
zenek_bb - 19-01-2010, 17:50
IPS powinien być wkręcony tak że około pół obrotu od momentu gdy na jego styku pojawi się masa. Wykręć go najlepiej i zmierz miernikiem (proszę) czy daje masę czy nie po delikatnym i mocnym naciśnięciu, jak niedaje masy to niestety do wymiany. Bez niego nie tylko silnik nie będzie regulował wolnych obrotów zależnie od obciążenia ale także niebędziesz mógł hamować silnikiem.
Żeby sprawdzić czy daje masę miernik przykładasz do jego gwintu a drugi przewód testera do jego miedzianego styku na górze.
Iushiban - 20-01-2010, 15:41
IPS regulowałem parę dni temu,byl źle ustawiony i nie łapał masy, wkręciłem go na odpowiednią głębokość zgodnie z zaleceniem krzyżaka 1 pelny obrót od punktu w którym ma mase. Pomogło pod tym wzgledem że utrzymuje wolne obroty nawet jak ewidentnie widać że są źle ustawione. Gdy wymienię sondę ustawie wolne obroty ponownie (myśle że sonda padła bo spalanie wzrosło drastycznie, dodatkowo byly problemy z ustawieniem wolnych obrotów no i sam niski sygnal na przewodzie niebieskim sondy)
zenek_bb - 20-01-2010, 23:24
ja osobiście wkręciłem wg. zalecenia ze strony DSM czyli na pół obrotu, ale gdyby nie strona krzyżaka niemiałbym o tym zielonego pojęcia to muszę przyznać... poprostu tak przeczyściłem tą przepustnicę że jak wkręciłem IPS na 1 obrót to było za duże wychylenie talerza przepustnicy i silnik krokowy pracował w zakresie 5-10 kroków przy rozgrzanym silniku na wolnych, wg manuali powinien być w zakresie 30-50 kroków bez obciążenia, ma wtedy pole manewru i do odcinania i do dodawania powietrza (zakres pracy to 0-129 o ile pamiętam) Idealna regulacja to gdy na zamkniętej przepustnicy jest 10% otwarcia na TPSie a silnik krokowy jest w 1/3 swojego zakresu, przy lekkim dotknięciu gazu TPS ma mieć 11% a IPS ma już być rozłączony, 3ci punkt kontrolny to 100% otwarcia przepustnicy przy wychyleniu przepustnicy 82stopnie (max)
podstawa: DSMtuners; manual (dział 14, strona 19)
[ Dodano: 20-01-2010, 23:43 ]
jakiś czas temu wysłałem Ci na meila komplet do zrobienia dataloggera, program i zdjęcia, masz go zrobionego? czy niemasz laptopa poprostu ;/
Iushiban - 21-02-2010, 23:59
nie mam laptopa ze złaczem com tylko usb a na przejściówce COM-USB nie chciał gadać (nawet po wgraniu odpowiednich sterowników). Kupiłem sobie za to palma Vx i śmigam na MMCd. Z kolei co do sondy to fakt ona była złem (wyglądała masakrycznie- nie zmieniana od nowości- o ile wierzyć przebieg 194k km).
|
|
|