To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Archiwum - Carisma 1.6 16v LPG

turek61 - 15-04-2009, 11:37

annihilator napisał/a:
legalnie to było by zdemontować i zamontować jeszcze raz w jakimś zakładzie co podpisze papier, że są odpowiedzialni za to jak to działa, za bezpieczeństwo etc etc, a tego nikt Ci ot tak nie zrobi. Więc albo skasuje od ciula kasy albo po znajomości załątwi homologację...

gdy ci opróżnią butlę z gazu gdzie w środku zb. masz pompę a jeszcze nie daj Bóg ją zdemontują to masz po instalacji :twisted: Tu pompa musi być ustawiona pod odpowiednim katem jak i zbiornik.Przy przeglądzie mechanik chciał odkręcić i obrócić mi butlę gdyż nie mógł się dostać do dekla.Kazałem mu najpierw oznaczyć jej położenie aby po wszystkim wrócić do stanu sprzed badania.
Napisałem ci, że są zakłady np. w Stalowej Woli gdzie przyjeżdża inspektor TDT i w jego obecności wykonywany jest przegląd bez demontażu butli(szczelność instalacji,pomiar grubości ścianek zb. itp.)Po przeglądzie dostajesz dokument o dopuszczeniu (homologację) na Polskę.I nie jest to po znajomości lecz legalnie i nie za ciula kasy tylko 150 jeżeli samochód jest juz zarejestrowany w kraju albo 250 jeżeli przed pierwszą rejestracją.
Nie wiem co jeszcze Ci mogę napisać ponieważ wszystko już było napisane pod linkami które podałem.

annihilator - 15-04-2009, 13:30

Spoko, ja tylko mówię jak ja miałem problem, tak btw do Stalowej Woli mam około 600km. A auto miałem sprowadzone na blachach już nieaktualnych i powiem szczerze, że w pomorskim nigdzie nie znalazłem kolesia co by mi to zrobił legalnie, wszyscy zawsze mówili że nie chcą się w to w ogóle bawić. Nie wiem kiedy rejestrowałeś auto, może przepisy się pozmieniały, ten koleś co w końcu załatwiłem w sumie tylko wypisał papierek, szczelności nawet nie sprawdził, spisał tylko numerek z butli i to wystarczyło by zarejestrować samochód. Ale nie powiem by to było fajne, zabawne czy do śmiechu, mi się takie załatwianie duperela tygodniami nie widzi i to że się Tobie łatwo i tanio udało to gratuluję, ja załatwiając głupie papiery miałem ochotę wymontować całą instalację własnoręcznie i wywalić na złom.
gulgulq - 15-04-2009, 14:11

to moze bardziej opłacalne bedzie wywalić starą butle i wstawić nową plus przegląd gazowy,
ewentualnie tutaj:

Ostrów Wielkopolski
Eko-Auto-Gaz
Legalizacja zbiorników LPG i CNG
Eugeniusz Dzięcioł
ul. Krotoszyńska 94
tel. 062 736 80 21, 0601 349 168
email:ekoautogaz@poczta.fm

Migaz-S. Samochodowe instalacje gazowe, legalizacja zbiorników, LPG
03-253 Warszawa, Modlińska 264a
Tel/fax: 0228190722

Anonymous - 16-04-2009, 08:49

Moje auto tez przyjechalo z gazem do kraju i potwierdzam ze w Stalowej Panowie daja homologacje na butle bez rozbierania instalacji. Robia sobie wiadome pomiary no i daja kwitek jak wszystko jest ok.