To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] LPG w Galancie EAxx

Anonymous - 05-06-2007, 10:07

Ja polecam Prinsa przelatałem już na nim 50 000 km i odbukać wszystko chodzi idealnie. Tylko pamiętaj instalacja to połowa sukcesu jeszcze ważne jest kto to będzie zakładał.
macia - 14-06-2007, 21:16

Ja powiem Ci tylko jedno: odradzam serwis Pokrzywy BRC na "górce". Owszem założyli sprawnie, wszystko fajnie, tylko potem były problemy i nie widziałem chęci ich rozwiązania. Długa historia ale odradzam, bo w razie kłopotów możesz poczuć się olewany.
A w ogóle, to dużo jeździsz? Bo jak niezbyt, to rozważ jeszcze tę instalację... Zawsze to lepiej jeździć na paliwie, które fabryka przewidziała... :P
PS. Zapraszam na forum lubelskie i na spoty :!:

jackkkkk - 14-06-2007, 21:36

Nie jeżdżę dużo ok 1000 miesięcznie, ale policzyłem, że rocznie zyskam ok 3000 PLn więc za max 1,5 roku będę miał spłaconą instalkę a potem to już zostaje w portfelu.

A jakieś info o Lubelskich spotach.

macia - 14-06-2007, 22:48

Stary, nie zakładaj gazu, radzę Ci. Nigdy Ci się to nie zwróci po 1,5 roku z takim przebiegiem!!! Dolicz do tego koszty wyższych przeglądów, świece i przewody, przeglądy instalki itp. sprawy, których nie unikniesz. Jakbyś robił 20tys rocznie co najmniej, to można by się zastanawiać, a tak: odradzam szczerze.

A o spociku i innych sprawach w Lublinie możesz przeczytać tutaj

jackkkkk - 15-06-2007, 21:30

Muszę podjąć decyzję, myślałem, że ktoś jest w stanie coś poradzić. Rozważam instalację BRC seqent 56
Anonymous - 17-06-2007, 15:41

WItam Cie ja posiadam instalacje gazowa ''prins'' i niemialem zadnych problemow
jezdzi wspaniale , co 10 tys km przeglady robie , przeczyszczam filtry
i wychodze dobrze do przodu ale ja w ostatni 8 dni zrobilem 1200Km
ale jestem bardzo zadowolony autko smiga rowno a juz nie dlugo sprawie ze na tej ze instalacji bedzie chodzil jeszcze lepiej niz na benzynie
technika idzie do przodu ....:) ja tam wole placic 2 zl za litr niz 5 zl :P
pozdrawiam
kazdy ma swoje zdanie :>

krzysio1972 - 17-06-2007, 18:00

nescik napisał/a:
jestem bardzo zadowolony autko smiga rowno a juz nie dlugo sprawie ze na tej ze instalacji bedzie chodzil jeszcze lepiej niz na benzynie
technika idzie do przodu ....:)

Mozesz zdradzic jakies szczegoly? Tez mam prinsa, tez zero problemow, mam interfejs i soft i troche gmeram w ustawieniach, ale zeby bylo lepiej niz na benzynie to malo realne.

Anonymous - 18-06-2007, 08:25

Też mam Prinsa i jestem super zadowolony i już mi sie zwrócił. Czekam na wieści co do śmigania lepiej niż na PB
Krzychu76 - 18-06-2007, 22:48

macia napisał/a:
Stary, nie zakładaj gazu, radzę Ci. Nigdy Ci się to nie zwróci po 1,5 roku z takim przebiegiem

Macia - nie zgadzam się. Przed załozeniem sekwencji lałem paliwko za 100zł i wystarczało na nieco powyzej 100km (w mieście) po założeniu sekwencji co w listopadzie tamtego roku kosztowało 2500 ( gwarancja na 2 lata, przeglądy naprawy wymiany podzespołów gratis i o nic nie pytają) - wiec po założeniu sekwencji, leję w koło ile wlezie za ok.80zł i robię na tym po mieście 300-365km. Jest róznica???? A od listopada zrobiłem ok. 10k/km - łatwo policzyc czy mi się zwróciło :P poza tym teraz taka sekwencja kosztuje ok. 2000 moze mniej. Oczywiście do v6 to troszke inaczej, ale i tak uwazam, ze warto Nic sie nie dzieje z instalacja a bez niej to tylko koszty rosną.
Pozdrawiam 8)

.................aaaaaaa zapomniałbym - DT Gas System ul. Lubartowska od dołu 1000 -lecia jadąc po prawej mniej więcej w połowie dł.ulicy w kierunku Obywatelskiej.

Powodznia i jeszcze raz pozdrawiam.

Marcino - 19-06-2007, 08:19

Ja załozyłem staga z wyryskiwaczami valtec i tez nie narzekam. Nie czuc różnicy benzyna-LPG, zreszta Krzyzak jechał moim galantem, i jego opinia ze swietnie jedzie jest na to potwierdzeniem ze warto było dobrze załozyc instalację. Jezlei Borecki poleci ci dobry zakład to warto. Co do kosztów.... sprawa jest chyba jsana, LPG sie poprostu wlewa i jedzie nie myslac czy to 18 czy 21zł za 100km....
POzdrawiam

Anonymous - 19-06-2007, 10:17

Jak masz mozliwośc i dużo jeździsz to załóż sobie CNG. Autko mniej pali, ciszej chodzi i jest ekologiczne. Oczywiście koszt założenia ok 8000 - zależy ile chcesz butli.
Z tego co pamiętam to w Tarnowie proponowali jakies dofinansowanie (chyba 1000zl) ale na jakich warunkach to musisz popytać.
Co to LPG to polecam Tartarini Auto lub STAG 300 zakładany w dobrym warsztacie (ja moge polecić katowice) koszt 3200-3600.
Zakladając gaz będziesz robił więcej kilometrów, bo tankując do pełna na 60zl to aż miło!!
Więc instalacja zwróci sie szybciej niż prognozujesz! Co do świec to masz pewnie platynowe a te wytrzymują ok 90tys. km. Dochodzą oczywiście wyższe o 60 zl koszty przeglądów diagnostycznych.

wiecej dowiesz sie tu:
www.autogaz.com.pl
www.metan.pl

Pozdro!

jackkkkk - 20-06-2007, 21:32

No więc po objeżdżeniu lubelskich "gazowników" wybór padł tylko i wyłącznie na BRC Sequent 56. Mam do wyboru zakłady na ul. Rowerowej - 4450 PLN lub Lotniczej - 4200 PLN, Piekarz trochę drogi - 4600 PLN. Pewnie założę na Lotniczej. Troszkę martwi mnie to, że chyba nikt nie zdejmuje kolektora dolotowego - pompują ciśnienie w kolektor i wiercą.
Anonymous - 21-06-2007, 10:39

Za staga300 mozesz z montażem zapłacić od 3600 więc jest różnica

Co do wiercenia w kolektorze to lepiej niech ci napiszą to ze robią bez zdejmowania kolektora, przy ewentualnym zatarciu silnika - będziesz miał podkładkę na odszkodowanie :)

Pozdro!

mardark - 02-07-2007, 17:56
Temat postu: Instalacja LPG do galanta typ 2.0 GLS, 2.4 GDI
Witam serdecznie.
Może temat zostanie powielony, ale zbytnio nie mam czasu na siedzenie przed netem.
Przymierzam sie do kupna galanta wieć moje pytanie dotyczy instalacji LPG do mitsubishi galanta - 2.0GLS i 2.4GDI po roku 1998 (te dwa modele ma do wyboru)
- jaka najlepsza;
- jaki koszt (od do);
- gdzie najlepiej zakładac (pochodze z lubuskiego)

Za pomoc z góry dziekuje i serdecznie pozdrawiam wszystkich MITSUMANIAKÓW

akbi - 02-07-2007, 21:22

Do 2,4 GDI gazu nie zainstalujesz