Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Awaria skrzyni biegów??? Pomocy!!!!
adaśko - 15-04-2009, 15:07
najprawdopodobniej poszedł ci przegub wewnetrzny a tam sa takie dwa śmieszne zabezbieczenia które ja w swojej cari jzu dwa razy wymieniałem i własnie przyczyną bylo brak biegów choc wszystko wchodziło jak anlezy a silnik niejezdzil.możliwe że i u ciebie to zabezpieczenie pękło.niesądze żeby to skrzynia biegów się posypała.
Maretzky85 - 15-04-2009, 15:44
Owczar napisał/a: | odkręceniu sworznia dolnego |
Łatwiej chyba odkręcić amortyzator
Owczar - 15-04-2009, 17:05
No nie wiem, czy tak łatwiej. Gdzie go chcesz odkręcać? Jak odkręcisz sworzeń to odciagniesz całą zwrotnicę...
Maretzky85 - 15-04-2009, 18:29
Odkręcasz amorka od zwrotnicy, skręcasz koła i możesz wyjąć półośkę, ostatecznie można jeszcze odpiąć łącznik stabilizatora. Osobiście wolę to wszystko zrobić niż odpinać sworzeń wahacza, który łatwo nie wychodzi Trzeba go wystukać
pic11 - 15-04-2009, 22:36
ja tam polos wyjmowalem chyba juz 7 razy w tym 5 w citroenie zx no i chyba bym jednak wolal wyjac sworzen jak odkrecac te zapieczone i brudne od blota sruby ;]
a co do sprawdzenia tego przegubu to najlepiej zaciagnij porzadnie reczny , wejdz pod spod cari i jak sie zaczniesz przygladac to zobaczysz na polosi takie blaszane puszki o srednicy mniej wiecej 70 mm i dlugosci okolo 120 mm , jezeli trzasnal po lewej stronie to nic nie zobaczysz a jak po prawej to bedziesz widzal krotka oske ktora wchodzi w ta puszke jak bedzie sie krecic to bedzie znaczylo ze trzasnal prawy ;]
[ Dodano: 15-04-2009, 22:40 ]
ale najlepiej chyba bedzie tak , podnies jedna strone zalacz bieg i krec kolem , jak bedzie szlo lekko to juz bedziesz wiedzial , pozdr
jozeph84 - 23-06-2009, 09:41
No wiec Drodzy koledzy chcialem podzielic sie informacjami co moją Cari bolało
Od czasu zakupu tj. konca marca po awarii opiasnej powyżej musiałem wymienic przegub wewnętrzny lewy, po tygodniu padł prawy :D Mechanik z Puszczykowa którego mi tutaj polecono (wielkie dzieki dla docencik87) miał dostęp to tanich częsci i wynienił od razu całe kompletne półosie. Od tej pory gitarrra Dodatkowo zaczął charczec rozrusznik wiec wymienilem bendix :/ nie wspominając juz o tym ze standardowo pasek rozrzadu i pompa wody. na domiar złego zaczyna padac synchronizator 5 biegu - chrupniecie przy zmianie z 4 na 5, przy redukcji juz nie wiadomo szkrzynia francuza brrrr. Mozliwe ze przy okazji wymienie tulejki skrzyni.
No to by było chyba na tyle
Anonymous - 23-06-2009, 16:30
to możesz powiedzieć ze jesteś szczęśliwym posiadaczem mitsu, bo ja wymieniłem połowę auta już łącznie ze skrzynia regeneracją głowicy pierścieniami, klockami, napinaczami paska klinowego całego przedniego zawieszenia( końcówki gumy)tarcze przód, piasty tył, i reszty szkoda wymieniać bo na łzy mi się zbiera a teraz jestem w trakcie wymiany gum na tylnych wahaczach tzw. cukierków. i jakiś mądry człowiek pozakładał odwrotnie wahacze tylne poprzeczne obrócił go do góry nogami, nie wiem w jakim celu zbytnio,
|
|
|