To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Najcichsze opony.

Kofi - 16-04-2009, 09:28

saphire napisał/a:
Kumpel ma te Yokohamy AVS i na mokrym świszczą a na dodatek słabiutko trzymają. Narzeka na nie a wcześniej jeździł na Nokianach i tęskni do nich.

Wypompowywują bardzo duże ilości wody, dlatego na mokrym pracują głośniej. Co do trzymania, nie spotkałem się ze złą opinią. Ale wiadomo, że czym model wyżej tym lepiej.
Na przyczepnośc polecam yoko s.drive, jednak są drogie i bardzo szybko się ścierają. Coś za coś.

BTW. Miał ktoś styczność z oponą Michelin Energy? Reklamują jako opona "oszczędzająca paliwo".

Matejko - 16-04-2009, 09:33

Kofi napisał/a:
BTW. Miał ktoś styczność z oponą Michelin Energy? Reklamują jako opona "oszczędzająca paliwo".

w auto swiecie testowali to wyszla jak kazda inna opona :)

marcnow - 16-04-2009, 09:48

Kofi napisał/a:
Miał ktoś styczność z oponą Michelin Energy?

Ja takie właśnie wczoraj założyłem. Jak na razie jeździłem tylko po mieście i jedyne co mogę powiedzieć to, że są w miarę ciche. Dzisiaj jadę w trasę więc będę mógł napisać coś więcej.
Czytając o tych oponach spotkałem się z opiniami, że spalanie spadło ludziom o 0,2-0,3 l/100km, wyjeżdzę cały bak to się okaże ;)

Krzyzak - 16-04-2009, 09:50

Kofi napisał/a:
saphire napisał/a:
Kumpel ma te Yokohamy AVS i na mokrym świszczą a na dodatek słabiutko trzymają. Narzeka na nie a wcześniej jeździł na Nokianach i tęskni do nich.

Wypompowywują bardzo duże ilości wody, dlatego na mokrym pracują głośniej.

Nokiany tez swietnie wode wybieraja - kiedys jechalem za Mondeo z szerokimi laczkami i porownywalem slad na mokrym asfalcie - moje Nokiany mialy jakos 2x szerszy slad, wiec twierdze, ze o niebo lepiej wybieraly wode. I nadal byly cichutkie...

turek61 - 16-04-2009, 09:50

Nie spodziewałem się, że tak szybko uzyskam rady od cenionych prze ze mnie kolegów.Dziękuję.
Ci, którzy na tym forum cieszą się największym autorytetem i których b.cenię polecają w przeważającej większości NOKIANY więc chyba tak naprawdę to nie mam wyboru...

Matejko napisał/a:
Kofi napisał/a:

w auto swiecie testowali to wyszla jak kazda inna opona :)

Masz rację Mateusz "Reklama to potęga" :rolleyes:

viader - 16-04-2009, 10:16

Krzyzak napisał/a:
tez mam Nokian - model NRHi - cichutkie, auto jedzie jak po szynach
slyszalem, ze Fulda jest cicha, ale szybko sie zuzywa... bardzo szybko

Ja mam fuldy carat excelero na coprawda tylnej osi, przejechałem na nich już ok 15000km i nawet nie zdarły się napisy, które są na bieżniku. Nie powiedziałby, więc aby się szybko zużywały. Mam zamiar je dokupić też na przednią oś jak dobiję micheliny (jeszcze z 6-7mm bieżnika zostało). Cena fuld też jest korzystna, ja płaciłem po 350zł za sztukę ale rozmiar 215/45/17 z indeksem prędkości Y.

Krzyzak - 16-04-2009, 11:28

viader, dlatego pisalem, ze slyszalem - co prawda od wlasciciela warsztatu oponiarskiego, ale widac nie zawsze jest tak jak mowil
ja teraz zastanawialem sie nad kupnem Fuldy Ecocontrol do Colta, ale Firestone mial dobra cene i wzialem Firehawka - tez jest cichy, szczegolnie w porownaniu do Daytona; na deszczu jeszcze nie mialem okazji testowac, dopiero tydzien jezdze

Kofi - 16-04-2009, 11:30

Ja z nokianami mam doświadczenie niewielkie. Z przodu mam nokiany z tylu daytony, to efekt jest taki, ze na deszczu tyl lata a przód trzyma :)
mlun - 16-04-2009, 13:01

Pisałem na początku że w moim odczuciu fuldy są ciche:P
A te Micheliny to sam nie wiem jak oceniać. Koleaga miał w Colcie na przedniej osi i była tragedia,problem z hamowaniem, ślizganiem się przy większej prędkości jak deszczyk pokropił. Natomiat jego ojciec ma takie w Kii i nie klnie na nie, zreszta sam kolega mi mówił że o niebo lepiej. Także nie wiem czy to od rozmiaru zależy czy jego poprostu już były tak zniszczone(choć na pierwszy rzut oka źle jeszcze nie wyglądały).

SHARK1979 - 16-04-2009, 13:09

mlun napisał/a:
Także nie wiem czy to od rozmiaru zależy czy jego poprostu już były tak zniszczone(choć na pierwszy rzut oka źle jeszcze nie wyglądały).

Mam Continental Sport Contact i właśnie na deszczu też trosze latają a są prawie nowe i rozmiar 205/45/17 myśle że od tego że spore, ale Bridgestone były naprawde oki

saphire - 16-04-2009, 13:33

Nokian H XL kumpel chwali bo jeździ na takich w C-max'ie juz 20tys km i na wodzie są OK choć mówi że głośniejsze niż zimówki Dębice Frigo2 - mnie też podobają się te wielkie rowki - cąłkiem takie jak miałem w Nokianach NRT2 w Corsie - pięknie cięły wodne koleiny :-)
turek61 - 17-04-2009, 00:27

saphire napisał/a:
Nokian H XL kumpel chwali bo jeździ na takich w C-max'ie juz 20tys km i na wodzie są OK choć mówi że głośniejsze niż zimówki Dębice Frigo2

Bartek a ty znowu mnie zbijasz z tropu.Ja chcę ciche a nie podobne Dębicy.
Kurcze Panowie im więcej piszecie to mam więcej wątpliwości.
W końcu dojdzie do tego że kupię BARUMY :badgrin:

A czy ktoś z Was a nie znajomi i koledzy jeździ(ł) na Yokohamach C drive ?

Krzyzak - 17-04-2009, 07:52

Kibloo jezdzil kiedys na Barumach, teraz zreszta kupil do Galanta Bravurisy, ale sie jeszcze nie pochwalil. Wiekszosc produkowanych obecnie opon uznanych producentow bedzie w miare cicha i dobrej jakosci. Jak kupisz Nokiany bedziesz bardzo zadowolony, jak Yokohama pewnie tez. Slyszalem wiele dobrych opinii o oponach Falken, BF Goodrich, Cooper, Uniroyal i wielu, wielu innych.
Wazny jest tez kraj produkcji - slyszalem kilka negatywnych opinii o Nokian i3 produkowanych w bylym ZSRR.

saphire - 17-04-2009, 14:47

Kup Nokian H albo Bridgestone ER300 a będziesz zadowolony. Dla mnie przede wszystkim liczy się jazda po mokrym bo na suchym to niemal każda opona daje radę ale na mokrym to już inna bajka :)
Kofi - 17-04-2009, 15:21

Krzyzak napisał/a:
Wiekszosc produkowanych obecnie opon uznanych producentow bedzie w miare cicha i dobrej jakosci.

No więc ja też uważam podobnie. Osobiście mam spore doświadczenie z Yokohamami różnego typu w różnych autach. Wszyscy znajomi sobie bardzo chwalą.

W carismie miałem zimowe debice i też byłem zadowolony, tym bardziej jak w górach wdrapywały się elegancko po śniegu a inni stali i męczyli się z łancuchami. Przy normalnej jeździe nie odczuwa się większych różnic tym bardziej w dobrze wyciszonym aucie. W galancie prędzej usłysze szum powietrza przez lusterko, niż każdą markową oponę.

Z kolei miałem przyjemność jezdzenia kuzyna corsą c z yoko s.drive. Taka opona, że corsa nie umiała ruszyc i hamować z piskiem, a w zakrętach trzymała auto jak gokart. Ale kosztem na prawde dużej ścieralności.

Do tego każdy ma inne ucho odbierające inaczej różne tony. Moim zdaniem dlatego jeden mówi, że dana opona szumi podczas gdy inny użytkownik tej opony zachwycony jest ciszą.
Dużo też zależy od punktu odniesienia. W aucie taty przerzuciliśmy kwadratowe opony na nowe yoko avs db. Cisza jak makiem zasiał a już był strach, że łożyska huczą :)