To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Klapa tylnia

maxsus84 - 16-05-2009, 16:48

Elo :)
Miałem ten sam problem, ale zdjąłem plastik klapy bagażnika od wewnątrz, podkleiłem kawałkami polaru i jest trochę ciszej, bo nie tak jak chciałem. Przymierzam się teraz do siedzeń, o których czytałem na forum i mam nadzieję, że uda mi się zniwelować nieprzyjemne odgłosy odchodzące z tyłu... POWODZENIA!

saphire - 19-05-2009, 08:55

Od dwóch tygodni z lenistwa po zmianie opon na zimówki nie mam wsadzonej tylnej półki (zdjąłem jak koła pchałem do bagażnika) i plastiki nie trzeszczą - widać pomimo sztywno dociśniętej klapy same plastiki klapy i boczków po prostu wzajemnie o siebie trą i skrzypią.
Nikka - 30-05-2009, 23:10

U mnie poprawiony wreszcie zamek, a konkretnie zaczep zamka iiiii... cichuteńko jest :) Dzięki Chłopaki raz jeszcze :)
Piwor - 30-05-2009, 23:17

To ja z troszkę innym problemem. Czym podkleić lub co podłożyć pod ramki od rejestracji, aby przy zamknięciu klapy nie było takiego hm, trzasku plastiku o blachę? Filc nie działa, obkleić ramki gumą?
SHARK1979 - 31-05-2009, 02:27

Piwor napisał/a:
Czym podkleić lub co podłożyć pod ramki od rejestracji, aby przy zamknięciu klapy nie było takiego hm

Ja poleciałem na ostro i wywaliłem ramke :mrgreen: ale między klapą a tablicą dałem takie małe dystanse"tuleje" więc tablica nie ma kontaktu z klapą i jest git :D

major - 31-05-2009, 02:36

polecam pomysl SHARK1979, mam tak samo zrobione i jest okej :) nic nie slychac :D
Jacek Wawa - 01-06-2009, 10:00

Nawiązując do obniżania zaczepu zamka to robiąc to obniżamy położenie klapy, więc może wyglądać potem jakby była źle spasowana. Lepiej poprzekręcać dolne boczne gumy i odkręcić trochę te regulowane w klapie. Ja tak zrobiłem dzięki waszym podpowiedziom. Mam jeszcze dziwne dźwięki chyba właśnie od sprężyn, w których metal ociera o siebie. Czasami jest cisza ale przeważnie słychać przy deszczowej pogodzie. Może uda się to zlikwidować przy najbliższej wizycie u mechanika.
Student - 01-06-2009, 10:18

Tylko jak za mocno wykręcicie to klapa sie zamknie ale ciężko będzie zamkiem otworzyć wiec z umiarem.

Problem tylnych sprężyn był już wielokrotnie maglowany, niektórzy nawijali na sprężyny wąż ogrodowy i wtedy jest cicho.
Generalnie problem jest w konstrukcji sprężyny przed liftem bo pierwsze zwoje są ciasno i dotykają do siebie, w poliftowych jest już sprężyna trochę rzadsza.
A ja czekam na trochę wolnego czasu i zakładam tylne zakola. będzie sucho, zrobię zabezpieczenie zakoli i zobaczymy jak będzie.
Dodatkowo zrobię wygłuszenie przestrzeni pomiędzy błotnikiem a plastikami w kufrze i nie będzie rezonansu.

rasiak1980 - 08-06-2009, 02:33

jak trzeszczą o siebie plastiki albo mamy wyrobione zatrzaski w ich mocowaniach możemy skleić je silikonem bezbarwnym nie przesadzając z ilością! tak żeby później można było w razie czego to rozebrać :D u mnie pomogło, jest to nieszkodliwe, a ingerencji nie widać prawie.
SHARK1979 - 08-06-2009, 11:30

Jeśli się ktoś uprze to można zdjąć ten plastik i podkleić szeroką taśmą dwustronną i caca albo na ostro pianka montaż. do okien :twisted:
rasiak1980 - 09-06-2009, 00:26

taśmę próbowałem, ta co miałem była dwustronna na piance i miała tendencje do klejenia się do skóry rąk i wszystkiego dookoła tylko nie do tego co chciałem, generalnie podczas podklejania wzrastał tylko poziom adrenaliny spowodowany ogólnym (...) także darowałem sobie i wkleiłem na bezbarwny silikonowy uszczelniacz w tubie z grubsza jest to to samo co bezbarwny silikon szklarski. wiem natomiast bo we wcześniejszej furze uskuteczniałem że są specjalne taśmy dwustronne na cienkim aluminiowym pasku wygląda to jakby gruba warstwa kleju kauczukowego była wylana po obu stronach tego paska aluminiowego i zabezpieczona papierem woskowym, są bardzo drogie ale skuteczność takiego połączenia jest niesamowita łączy się tym np. blachy poszycia autobusów. ja połączyłem plastikową osłonę progu w astrze wyrwało zaczepy po nieudanym wjeździe na podjazdy :twisted: