[97-04]Galant EAxA/W - Pikanie po włączeniu climatronika
krzysiek86c - 21-04-2009, 11:41
Czyli muszę wyjąć deskę rozdzielczą a następnie dobrać się do tych siłowników bo inaczej dostępu nie ma. Chyba że jest jakaś opcja zrestartowania climatronika i wtedy może by sobie sam poustawiał położenia klap nawiewu.
Anonymous - 21-04-2009, 12:39
krzysiek86c napisał/a: | Czyli muszę wyjąć deskę rozdzielczą a następnie dobrać się do tych siłowników bo inaczej dostępu nie ma. Chyba że jest jakaś opcja zrestartowania climatronika i wtedy może by sobie sam poustawiał położenia klap nawiewu. |
najpierw trzeba sie upewnic, wyjmij centralne srodkowe dolne maskowania od konsoli (duze plastiki lewy dotykasz praktycznie stopa majac ja na pedale gazu)
odlacz oba (czarne z ciegnami) silowniki i sprawdz.
krzysiek86c - 21-04-2009, 12:49
czyli chodzi o maskowanie panela środkowego ? tak zrobię zobaczę bo jeszcze się nie przyglądałem czy są tam jakieś siłowniki. Zobaczę ale pikanie dochodzi właśnie zza tej białej osłony znajdującej się centralnie za deską rozdzielczą.
Anonymous - 21-04-2009, 13:34
nie, nie o panel centralny
krzysiek86c - 24-04-2009, 00:50
Dziś jeszcze raz posłuchałem skąd dochodzi odgłos tego pikania i doszedłem a przynajmniej tak mi się wydaje że jest to wina chyba silniczka sterującego klapami. Chyba tak to się dokładnie nazywa ? To taka czarna obudowa z napisem mitsubishi, część tego ma kształt walca a część prostopadłościanu, do tego dochodzą przewody zakończone wtyczką. Znajduje się to nad pedałem gazu przy panelu środkowym na wysokości radia. Czy to może być przyczyna tego pikania ( jak przyłożyłem do tego palec to czułem lekkie drgania a gdy przestało pikać to i drgania też ustały). Czy konieczna jest wymiana całej części czy można to wyjąć i jakoś naprawić ( silniczek działa ale coś w nim przeskakuje ). Jeśli się nie da to skąd to mogę dostać bo na allegro nikt tego nie sprzedaje albo trzeba wysyłać maile z zapytaniem do tych co sprzedają części do galanta. proszę o pomoc bo może ktoś już miał podobny problem i jak go rozwiązał.
Owczar - 24-04-2009, 11:02
Pewnie będziesz musiał wysłać zapytanie, bo raczej nie wystawia się takich elementów. Jak masz do tego dostęp to wykręć i zerknij co się uszkodziło. Może da radę przeczyścić, przesmarować i zadziała. A jak nie to może PLPynton będzie miał coś takiego.
brzozowski886 - 29-03-2011, 16:09
Witam.
Też mam problem z tym pikaniem. Tak jak kolega Bartek napisał w moim temacie występuję pikanie, ale w tym samym czasie na panelu klimatronica wyskakiwała temperatura jaka jest na zewnątrz. A to pikanie które ja opisywałem ma troszkę inne brzmienie i w tym czasie nie wyświetla się temperatura zewnętrzna na klimatronicu. W ogóle z innego miejsca to słychać, pikanie jest niezależnie od temperatury na dworze i nie zależne od czasu, czyli czasami pojawi się raz na 10 min jazdy a nie raz 5 razy na 10 min. Co to może być??
Anonymous - 11-08-2012, 21:56
U mnie zaczęło występować głośne stukanie 2 na sekundę (nie pikanie) takie jakby jakaś zębatka nie potrafiła zaskoczyć. Jest to uzależnione od ustawionej temperatury i temperatury wewnątrz auta.
Postaram się to opisać w kilku przykładach:
1) wyłączona klima i coś stuka, włączam ją jest ustawiona na 24°C ustawiam temperaturę na wysoko np 30°C, wyłączam i nie stuka
2) klima włączona ustawiona na 21 na całej śnieżynce - nie stuka, przełączam na ECO - stuka
Rurka podłączona.
Jakieś podpowiedzi jak za to się zabrać?
brzozowski886 - 11-08-2012, 22:57
Kolego a to stukanie czuć na całym aucie??
Owczar - 12-08-2012, 00:01
Silniczek klapy odpowiedzialnej za mieszankę powietrza.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40854
Anonymous - 12-08-2012, 10:59
brzozowski886 napisał/a: | Kolego a to stukanie czuć na całym aucie?? |
Dochodzi gdzieś zza radia/panelu klimatronika.
Chyba tak jak pisze OWCZAR może to być silniczek klapy od mieszanki powietrza.
MixhaL - 06-09-2012, 22:15
Witam
Jak wyłączyć pikanie podczas naciskania przycisków na klimatroniku
Strasznie jest to denerwujące gdy za każdym naciśnieciem guzika pika
Owczar - 06-09-2012, 22:20
Dobrać się do panelu i wylutować głośniczek
MixhaL - 06-09-2012, 22:29
Szkoda że nie wiedziałęm wcześniej bo kilka dni temu wymieniałem oświetlenie panelu więc przy okazji owy głośniczek by wyleciał.
|
|
|