To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Pikanie po włączeniu climatronika

krzysiek86c - 21-04-2009, 11:41

Czyli muszę wyjąć deskę rozdzielczą a następnie dobrać się do tych siłowników bo inaczej dostępu nie ma. Chyba że jest jakaś opcja zrestartowania climatronika i wtedy może by sobie sam poustawiał położenia klap nawiewu.
Anonymous - 21-04-2009, 12:39

krzysiek86c napisał/a:
Czyli muszę wyjąć deskę rozdzielczą a następnie dobrać się do tych siłowników bo inaczej dostępu nie ma. Chyba że jest jakaś opcja zrestartowania climatronika i wtedy może by sobie sam poustawiał położenia klap nawiewu.

najpierw trzeba sie upewnic, wyjmij centralne srodkowe dolne maskowania od konsoli (duze plastiki lewy dotykasz praktycznie stopa majac ja na pedale gazu)
odlacz oba (czarne z ciegnami) silowniki i sprawdz.

krzysiek86c - 21-04-2009, 12:49

czyli chodzi o maskowanie panela środkowego ? tak zrobię zobaczę bo jeszcze się nie przyglądałem czy są tam jakieś siłowniki. Zobaczę ale pikanie dochodzi właśnie zza tej białej osłony znajdującej się centralnie za deską rozdzielczą.
Anonymous - 21-04-2009, 13:34

nie, nie o panel centralny
krzysiek86c - 24-04-2009, 00:50

Dziś jeszcze raz posłuchałem skąd dochodzi odgłos tego pikania i doszedłem a przynajmniej tak mi się wydaje że jest to wina chyba silniczka sterującego klapami. Chyba tak to się dokładnie nazywa ? To taka czarna obudowa z napisem mitsubishi, część tego ma kształt walca a część prostopadłościanu, do tego dochodzą przewody zakończone wtyczką. Znajduje się to nad pedałem gazu przy panelu środkowym na wysokości radia. Czy to może być przyczyna tego pikania ( jak przyłożyłem do tego palec to czułem lekkie drgania a gdy przestało pikać to i drgania też ustały). Czy konieczna jest wymiana całej części czy można to wyjąć i jakoś naprawić ( silniczek działa ale coś w nim przeskakuje ). Jeśli się nie da to skąd to mogę dostać bo na allegro nikt tego nie sprzedaje albo trzeba wysyłać maile z zapytaniem do tych co sprzedają części do galanta. proszę o pomoc bo może ktoś już miał podobny problem i jak go rozwiązał.
Owczar - 24-04-2009, 11:02

Pewnie będziesz musiał wysłać zapytanie, bo raczej nie wystawia się takich elementów. Jak masz do tego dostęp to wykręć i zerknij co się uszkodziło. Może da radę przeczyścić, przesmarować i zadziała. A jak nie to może PLPynton będzie miał coś takiego.
brzozowski886 - 29-03-2011, 16:09

Witam.
Też mam problem z tym pikaniem. Tak jak kolega Bartek napisał w moim temacie występuję pikanie, ale w tym samym czasie na panelu klimatronica wyskakiwała temperatura jaka jest na zewnątrz. A to pikanie które ja opisywałem ma troszkę inne brzmienie i w tym czasie nie wyświetla się temperatura zewnętrzna na klimatronicu. W ogóle z innego miejsca to słychać, pikanie jest niezależnie od temperatury na dworze i nie zależne od czasu, czyli czasami pojawi się raz na 10 min jazdy a nie raz 5 razy na 10 min. Co to może być??

Anonymous - 11-08-2012, 21:56

U mnie zaczęło występować głośne stukanie 2 na sekundę (nie pikanie) takie jakby jakaś zębatka nie potrafiła zaskoczyć. Jest to uzależnione od ustawionej temperatury i temperatury wewnątrz auta.
Postaram się to opisać w kilku przykładach:
1) wyłączona klima i coś stuka, włączam ją jest ustawiona na 24°C ustawiam temperaturę na wysoko np 30°C, wyłączam i nie stuka
2) klima włączona ustawiona na 21 na całej śnieżynce - nie stuka, przełączam na ECO - stuka

Rurka podłączona.
Jakieś podpowiedzi jak za to się zabrać?

brzozowski886 - 11-08-2012, 22:57

Kolego a to stukanie czuć na całym aucie??
Owczar - 12-08-2012, 00:01

Silniczek klapy odpowiedzialnej za mieszankę powietrza.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40854

Anonymous - 12-08-2012, 10:59

brzozowski886 napisał/a:
Kolego a to stukanie czuć na całym aucie??

Dochodzi gdzieś zza radia/panelu klimatronika.
Chyba tak jak pisze OWCZAR może to być silniczek klapy od mieszanki powietrza.

MixhaL - 06-09-2012, 22:15

Witam
Jak wyłączyć pikanie podczas naciskania przycisków na klimatroniku :?:
Strasznie jest to denerwujące gdy za każdym naciśnieciem guzika pika :evil:

Owczar - 06-09-2012, 22:20

Dobrać się do panelu i wylutować głośniczek :)
MixhaL - 06-09-2012, 22:29

Szkoda że nie wiedziałęm wcześniej bo kilka dni temu wymieniałem oświetlenie panelu więc przy okazji owy głośniczek by wyleciał.