[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A] Dolot a LPG II GEN
Marti - 21-04-2009, 23:29
mar111cin napisał/a: | A tak to dajcie mi tylko samochód z LPG i bez problemu znajdzie się 3 powodu dla których nie powinien dostać przeglądu |
taki cwany to też jestem....... to żaden wyczyn......
mar111cin napisał/a: | Ale ok, poświęce troche czasu w weekend i znajde przepis o tym mówiący. |
czekamy..........
mar111cin napisał/a: | Do tego żaden się nie pochwalił w którym miejscu ma zamontowany mikser, no chętnie posłucham gdzie go założyli gazownicy, przed czy za przepustnicą? |
widać na zdjęciach że jest u mnie pomiędzy kolektrem ssącym a przepływką bo jako specjalista w tej dziedzinie powinieneś zauwazyć że w innym przypadku montowanie klapy przed przepływką nie miałoby sensu........................
mar111cin napisał/a: | Tak że zrozum Marti, że dla organów państwowych jest to nielegalne |
skoro legalizują to chyba jest - nie wciskaj nam że koło jest kwardratowe..... jak państwo mówi że OK to jest legalne chyba że stosujesz prawo autorskie ZAIKSu albo jakieś inne......
pawlos napisał/a: | zimne powietrze ma większą zawartośc tlenu a więc paliwo jest lepiej spalane czy to gaz czy benzyna |
też tak myślę - [i] inaczej - więcej pow. lepsza mieszanka lepsze osiągi żeby nie było
mar111cin proszę o zapoznanie z regulaminem i pisanie w tematach technicznych na temat a temat legalności nie jest "wiodącym" w tym topicu.
mar111cin - 22-04-2009, 00:45
na zdjęcia szczerze nie zwróciłem uwagi, a jak teraz na to patrze, to dalej nic nie widze.
Kto to legalizuje? warsztaty które potrafią założyć stare instalacje gazowe, a potem po roku na przeglądzie pytają się "kto to panu założył? to już od dawna jest zabranione"
a o większej zawartości tlenu w zimnym powietrzu to już jest kwintesencja tego co mówicie...
Hmmm może trafisz na diagnoste który jest młody i który w niedalekim czasie zapoznał się dokładnie z przepisami, wtedy nie będzie Ci tak wesoło, jak po przeglądzie będziesz miał bigproblem. A tak to jeździj do takich co sprawdzają światła/amorki/hamulce i zazwyczaj nawet tego nie robią dobrze.
[ Dodano: 22-04-2009, 01:47 ]
a jeszcze mi się przypomniało.
Instalacje II generacji nie współpracują z sondami lambda w systemie EOBD, tak że to też dyskwalifikuje tą generacje, bo niestety, ale auto będzie wykraczało po za normy spalin.
JaGrab3 - 23-04-2009, 23:34
mar111cin, nie wiem o co ci chodzi z instalacjami mieszalnikowymi. Przepis mowi tyle, że dawka paliwa ma byc sterowana komputerem na podstawie sygnału zwrotnego. No i tutaj mamy silniczek krokowy, ktory reguluje tą dawkę. Nielegalne jest montowanie instalacji I generacji czyli ustalanie składu na śrube.
Pozatym ciekawy jestem jak by mogla wygladac instalacja mieszalnikowa z mixerem za przepustnicą!!?? Pracujący silnik przy zamknietej przepustnicy wytwarza znaczne podciśnienie, gaz byłby wysysany do silnika - ble.
W naszym kraju 2 generacja jest legalna, tyle w tym temacie.
Co do dolotu, to proponuję 2 patenty:
1. Załóż Blosa, naprawdę polecam, od roku jeżdzę, jak przszukacie moje wypowiedzi na ten temat moze sie też zarazicie. Aha przegląd przechodzi, bo krokowca zostawiłem.
2. Zatykasz dolot ten szeroki co jest przykrecony do przedniej belki (np taśmą klejącą) wycinasz na górze tegoż dolotu otwór o powierzchni podobnej do oryginalnej. Uwaga na górze, od strony maski (wiem ze do kitu bo będzie widoczne) ale od dołu niestety masz chłodnicę, i tam jest baardzo gorące powietrze, co nie pomaga, dodatkowo jak włączą sie wentylatory będzie ci tam dmuchało.
Marti - 23-04-2009, 23:47
JaGrab3 napisał/a: | Załóż Blosa |
Święte słowa Jak złapię wiatr w żagle to zakładam odrazu, na spocie opolskiego był kol. z sigmą na blosie to sobie pooglądałem na żywo ten patent. Czytałem na ten temat masę opracowań i wierzę że to zadziała i u mnie. Jak zrobię to odświeżę temat i opiszę różnice. Co do dolotu to podstawa by nie łapał ciepłego powietrza i bezpośredniego strumienia powodującego nieprawidłowe zawirowania i nie zmieniał ciśnienia w dolocie.
gumes - 24-04-2009, 08:33
JaGrab3 przy założonym Blosie , problem dolotu występuje tak samo jak w przypadku LPG II GEN ?
A tak z ciekawości orientujesz się czy jest możliwa przeróbka II GEN na Blosa i jeśli tak to ile orientacyjnie kosztuje ?
JaGrab3 - 24-04-2009, 10:03
gumes, problem dmuchania w dolot nie występuje. W blosie masz przepustnicę, przy dmuchaniu w dolot, przepustnica przymyka się,gdyż zmniejsza się podciśnienie, nie dusisz silnika. Pokazywalem jedemu koledze co zastanawiał się nad blosem, ze wyluzowałem przy 100km/h i silniczek ładnie pracował na 1100 obr. Po zatrzymaniu spadły obroty na 700.
Blosa zakładałem sobie sam, nie wiem ile ci może za to zaśpiewac gazownik, ale tutaj naprawdę nie ma duzo roboty.
Musisz: Wywalić mixer, i tu ja mialem mixer wciśnięty w rurę dolotową (rura nie byla krojona na pół) musialem tylko zaślepić dziurę w tej rurze (na przewód gazu co byla).
Wywalasz bum klapke (ja to wywalilem juz duuuzo wczesniej przed wsadzeniem blosa).
Wsadzasz blosa, pasuje idealnie pod nasz przewód.
Regulacja.
I tutaj zależy od instalki, ja przed blosem zaopatrzylem się w strrownik od mojego gazu, i regulacje przeprowadzalem sobie z ciągłym śledzeniem mieszanki na kompie.
W praktyce wygladalo to tak, że krokowca ustawilem na pracę +_20 kroków z maxymalnego otwarcia. Następnie reduktor rozkrecilem tak by przy maxymalnie zakreconym blosie mieszanka byla zbyt uboga. Nastepnie regulacja blosa wg wskazania kompa do gazu, czyli ustawialem go przy ok 4000 na mieszankę lekko ubogą. Następnie korekta wolnych obrotów na blosie, na mieszankę optymalną. I koniec.
I latam tak 1,5 roku? juz nawet nie pamientam, bez niespodzianek problemów i tym podobnych. raz za czas sprawdzam sobie odczyty z kompa czy nic sie nie rozregulowalo. Dodatkowo widac to znakomicie na spalaniu, przy za bogato ustawionym blosie mialem duuzo wieksze spalanie, teraz spala mi ok 10-11 LPG i puki tak pali wiem ze nastawy są ok.
Marti - 24-04-2009, 10:27
gumes napisał/a: | A tak z ciekawości orientujesz się czy jest możliwa przeróbka II GEN na Blosa i jeśli tak to ile orientacyjnie kosztuje ? |
da się
Blos jak na portalu aukcyjnym ok 335zł + akcesoria
Robota u gazowników od 0zł do 200zł.
Polecany gość to autogaz7 nr. GG 9222311
Wszystko Ci napisze co i jak.
EDIT: z tego co pamiętam są 2 rodzaje Blosa tj. elektroniczny i mechaniczny (chodzi o sterowanie) i z tego co mi świta polecany jest ten w pełni mechaniczny. Dopytaj się kogoś kto się bardziej na tym zna.
JaGrab3 - 24-04-2009, 11:18
Ta elektroniczny ma dodaną krokówkę, zeby był legalny w polsce....
gumes - 24-04-2009, 11:32
Kurcze podjarałem się tym Blosem, u mnie w Ostródzie nikt o tym nie słyszał , ale jeden z chęcią by się tego podjął tylko ja nie wiem czy chcę być królikiem doświadczalnym . Może znajdę jakaś instrukcję do tego, to może sam się tym pobawię.
JaGrab3 - 24-04-2009, 11:49
Spójrz tu
oraz tu
gumes - 24-04-2009, 11:56
JaGrab3 dzięki za pomoce , może coś sam pokombinuje. Martwię się tylko tym, że trzeba przegrodę anty wybuchową wywalić ,a jak kichnie to przepływomierz to przyjmie na siebie i to może być jego ostatnie przyjęcie niestety.
JaGrab3 - 24-04-2009, 12:15
Nie dramatyzuj, sam blos ma przepustnice, wiec tak źle nie będzie, bo się na blosie osłabi. Pozatym poprawnie wyregulowany blos + dobry zapłon, to ci nie bedzie kichać.
Oczywiście pewnie jak bys jechal 40 na 5 biegu i przydeptał na maxa to możliwe ze by było ..... fizyki nie oszukasz, ale zawsze troche...
Dodam jeszcze ze przy walnieciu przeplywki leci siateczka, ale po wyprostowaniu i załozzeniu juz jest ok. Zaliczylem takie 2 strzaly z rozwaleniem przepływki, ale tak jak napisalem po wyprostowaniu siateczki bylo ok.
gumes - 24-04-2009, 12:18
Aha to ok.
Jakie średnie spalanie Ci wychodzi ?
JaGrab3 - 24-04-2009, 13:17
trasa ok 10
po miescie (krak) dos mocno w korchach (codziennie praca 2x16km) wychodzi ok 11-12
gumes - 24-04-2009, 13:25
to i tak nieźle mi wychodzi ok 15 po mieście a ok 11 po trasie
|
|
|