To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Auto nie reagowalo na naciskanie pedalu gazu

rzedzian1 - 01-07-2010, 18:20

No i jestem po podpięciu pod kompa. Wypunktował następujące błędy:

1826 Przekaźnik zarżenia- Nadmiar prądu

1886 napięcie wtryskiwacza- Za niskie napięcie

Stwierdzili ze coś z elektroniką na wtorek się umówiłem. Zobaczymy. Pozdr

micsta1 - 19-07-2010, 19:06

Siema, miałem podobny problem niedawno. Okazało się, że moja CARI nie lubi paliwa VERVA, a już w ogóle V-POWER. Zacząłem lać zwykły ON na SHELL-u i problem jak ręką odciął :)

Teraz niestety zbliżam się do wymiany TURBO /regenerację/ ... zna ktoś może godny zaufania warsztat w pobliżu Poznania?

robertdg - 19-07-2010, 19:39

Cytat:
Teraz niestety zbliżam się do wymiany TURBO /regenerację/ ... zna ktoś może godny zaufania warsztat w pobliżu Poznania?
Szczerze powiem, że jeżeli liczysz na gwarancje po zrobieniu turbiny, to możesz się przeliczyć, bo każda awarje turbiny po jej regeneracji, mozna podważyć do stopnia uszkodzenia z winy uzytkownika albo montazu, znajdź na necie firme regenerujaca turbiny, znaczy zajmująca sie tym juz od kilku lat.
rzedzian1 - 20-07-2010, 10:34

Witam,

u mnie to nie paliwo tylko rzeczywiście elektryka była problemem - klimatyzacja robiła bałagan. Chłopaki z BOSCHA zrobili to za 180 zł (w tym badanie komputera po robocie oraz naprawa włącznika świateł przeciwmgłowych).

Na razie błędów nie ma i chodzi jak trzeba! :lol:

drtymf - 20-07-2010, 11:05

rzedzian1 napisał/a:
klimatyzacja robiła bałagan
a co konkretnie jeśli można wiedzieć?
buncza - 20-07-2010, 13:25

Mam idenyczne objawy. Na klimie jak pochodzi (np przejdadę ok 30 km) to jak wjerzdżam do miasta muszą ją wyłączyć bo nagle spada moc albo całkowicie gaśnie i nie mogę jej odplić (jakby się coś przegrzewało - ale temeratura jest na połowie skali) z resztą klima i tak chodzi jakby chciała a nie mogła (wersja manualna).
Objawy sa takie, jakby się nagle zadławiła.
Próbowałem wyjąć EGR, ale nie mogę go wyjąć (lekko się rusza na boki ale nie chce wyjść). a boje się, że uszkodzę.

rzedzian1 - 21-07-2010, 10:44

drtymf napisał/a:
rzedzian1 napisał/a:
klimatyzacja robiła bałagan
a co konkretnie jeśli można wiedzieć?

WItam,

potrzebny był przegląd klimatyzacji - powiedzieli mi, że musieli na nowo ustawić sterowanie klimatyzacji (bo ona wprowadzała zmiany w napięciu i ilości prądu).

pozdr - rz

[ Dodano: 21-07-2010, 10:46 ]
buncza napisał/a:
Mam idenyczne objawy. Na klimie jak pochodzi (np przejdadę ok 30 km) to jak wjerzdżam do miasta muszą ją wyłączyć bo nagle spada moc albo całkowicie gaśnie i nie mogę jej odplić (jakby się coś przegrzewało - ale temeratura jest na połowie skali) z resztą klima i tak chodzi jakby chciała a nie mogła (wersja manualna).
Objawy sa takie, jakby się nagle zadławiła.
Próbowałem wyjąć EGR, ale nie mogę go wyjąć (lekko się rusza na boki ale nie chce wyjść). a boje się, że uszkodzę.

Czyli całkiem podobnie jak u mnie - więc radzę pojechać na komputer aby sprawdzić błędy no i wyregulować klimatyzację. Pozdrawiam

buncza - 22-07-2010, 15:53

czy diagnostyka komputerowa może być przeprowadzona w dowolnym warsztacie (oczywiście jeśli mają odpowiednie zaplecze) czy lepiej jechać do ASO?
rzedzian1 - 23-07-2010, 10:45

Witam,

ja diagnostykę robiłem w BOSCHU za 50 zł. Tam mają odpow. sprzęt - tym bardziej że ten komputer też jest od BOSCHA (zresztą taki sam jak w Lagunie II).

Ale niestety wczoraj znowu pojawił się ten sam problem: gorąco było jak na patelni - klima chodziła na max i po 45 min jeżdżenia w korkach po Poznaniu to samo co wcześniej, po wyłączeniu klimy wracało do normy- kilkakrotnie to sprawdzałem. Ale muszę tu zaznaczyć, że jak jechałem nad morze tydz. temu to klima też chodziła tylko nie na max i było ok. Wygląda na to że to się dziej tylko w mieście - morze wentylator nie daje rady czy co - ale temperatura zawsze jest na połowie skali.
A może po prostu ten typ tak ma - z tego co widzę dużo ludzi ma ten problem a rozwiązania nikt nie znalazł.

Nie ma to jak wydać 180 zł na próżno. No nic spróbuje podjechać do Boscha jeszcze raz morzę w ramach gwarancji coś pogrzebią i będzie działać.

Pozdr - rz

[ Dodano: 15-10-2011, 20:16 ]
Wracam do tematu bo się wyjaśniło o co chodziło.

U mnie była zapchana klimatyzacja - wyszło przy wymianie czynnika chłodzącego gdzie ciśnienie było za wysokie. Skończyło się na wymianie chłodnicy klimatyzacji, osuszacza oraz czyszczenie instalacji, koszt 1250 zł. Teraz od 4 miesięcy jest ok.

Pozdr