To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę kupić Galanta! - [97-04]Galant EAxA/W- Prosze o pomoc

rick - 28-04-2009, 19:56

xo83 napisał/a:
Chłopaki, pomóżcie i powiedzcie który wybrać, bo przed chwilą pojawiła się inna aukcja i samochodzik też się bardzo ładnie prezentuje, ten drugi to ten:
Kod:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C8376951

ja swojego galanta kupiłem od tego gościa...też diesla i też za niską cenę. nie polecam sprzedającego chyba, że masz mocne nerwy i potrafisz sie licytować. przez telefon zapewniał ze wszystko ok. mała wgniotka z przodu tzw parkingowa, po obejżeniu na żywo okazało się, że 4elementy są do pomalowania od tych "parkingowych wgniotek". koleś przekręcił licznik a zapomniał zabrać z auta belgijskiego przeglądu z oryginalnym przebiegiem...hehe, na szczescie u mnie cofnięte było tylko 40kkm(chyba po to zeby na liczniku pierwszą cyfrą nie było 2). zbilem sporo z ceny na lakiernika i jest ok. na swoje wyszedlem

pepi - 28-04-2009, 20:03

z tym licznikiem to masz racje jak sie tak przegląda auta to żaden nie ma więcej jak 200 tys :lol:
obojętnie ile sie jeździ zawsze jakoś dziwnie jest kolo 170 :lol:

rick - 28-04-2009, 20:19

dokładnie tak. wiem sam po sobie, że przy kupnie pierwszego auta jak zobaczyłem przebieg 250tys to odchodziłem nie patrząc na stan techniczny pojazdu. a to był z pewnością błąd....
xo83 - 28-04-2009, 22:59

Dzięki chłopaki za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi.
Ja jednak zdecydowałem się na Dieselka i Ciebie Owczar jak i całą rzeszte, bede prosił o podpowiedzi jak bede coś znajdował na otomoto. Dziś juz nie mam siły i się kłade, ale z rańca będe lookał z pracy czy cuś jest, ale oczywiście wiem, że trzeba wyzekac tego jednego-jedynego :p

P. S. Ciesze, że tutaj taki ruch i, że można liczyć na wszelką pomoc.

Edit: NIe mogłem się powstrzymac i wszedłem na moto.allegro noi pierwsze kliknięcie i jest taki Misiek
Kod:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C8534432

co o nim myślicie, jest wart uwagi, czy nie, bo jeśli tak, to tak się składa, że dziewczyny wujek mieszka w Zamościu i bo go podskoczył zobaczyć, ale najpierw chciałem przeczytać Wasze opinie.

Owczar - 28-04-2009, 23:12

Co do samego diesla. Silnik powinien być w miarę elastyczny w całym zakresie. Od 2 tys turbina powinna pracować efektywnie i autko musi się zbierać żwawo.
Sprawdź czy nie kopci podczas gwałtownego przyśpieszania. Jak będziesz gazował na luzie to pewnie zakopci, bo za bogata mieszanka, podczas jazdy nie powinien. Jeśli będzie kopcił to zerknij do filtra powietrza i zobacz czy nie ma oleju w dolocie.
Sprawdź poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym. To bardzo ważne, te silniki są wrażliwe na przegrzanie i zdarzają się problemy z ubywającym płynem.
Dobrze sprawdź skrzynię, to słaby punkt galantów z tym silnikiem. Szczególnie synchro 1 i 2 biegu. Sprawdź czy podczas redukcji z 3 na 2 nie haczy się bieg, w sensie czy lekko wchodzi. jeśli nie to nie wierz w bajki, że to cięgno czy coś. To ewidentnie wina synchronizatora. Skrzynia nie powinna hałasować podczas przyśpieszania i hamowania silnikiem, posłuchaj dokładnie. jeśli będzie hałasować to do wymiany łozyska. Same łożyska i uszczelniacze to jakieś 360zł plus robocizna. Jeśli synchro 2 będzie uszkodzone to tys złoty musi opuścić, bo takie są koszty.
Obadaj zawieszenie, czy nie stuka coś.
Zerknij wzrokowo na amorki, w jakim stanie są osłony i czy nie ciekną. Przejedź po nierównościach, najlepiej jakiś zakręt i zobacz czy tył nie ucieka na dziurach. Przy sprawnych amorkach ciężko jest wcisnąć tył auta.
Reszta typowych usterek jak w reszcie Galantów EA.
Jakbyś miał jakieś wątpliwości podczas oględzin to możesz zadzwonić.
Zobacz czy przy hamowaniu nie czuć bicia i zerknij jaką mają grubość.
Zbijaj cenę ile się da i powodzenia.
NR tel na PW

xo83 - 28-04-2009, 23:18

Owczar tak czy siak jutro do Ciebie napisze na PW, żebyś mi co nieco wytłumaczył co napisałeś ;] a i o numer zapytam bo w razie czego warto mieć.
Zerknijcie jeszcze na tego, jak już siedzimy przy Dieslach. Jutro też napisze, żeby wysłał więcej zdjęć, ale może już coś wiecie na temat tego Galka
Kod:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C8386657

Ja ide już spać. Do jutra.
Cu

Owczar - 29-04-2009, 10:25

Co do tego ostatniego to można wiele powiedzieć z tych dóch zdjęć. Poza tym to 2.0 a nie 1,9 ;)

Ten w Zamościu wygląda ładnie tylko zdjęcia za małe żeby powiedzieć coś więcej. Troszkę odpicowany, wszystko wyplakowane i raczej myty silnik. Przebieg jak każdego poniżej 200tys... Jak podeśle lepsze zdjęcia to można się przyjrzeć.

Co do skóry. Diesle nie wychodziły fabrycznie ze skórą. Jak jest to jest inaczej szyta i troszkę gorszej jakości, ale zdarzają się z przełożoną.
Nie patrz na skórę tylko na stan. Jak zależy Ci na tym dodatku to kupisz z anglika, bo jak będziesz chciał odrazu ze skórą to zawęzisz znacznie obszar poszukiwań.

xo83 - 29-04-2009, 10:37

Sorki bo już sie pogubiłem, rezygnuje z tego w Zamościu, bo ma hak więc, pewnie wycieczki były na Ukranie, pewnie po jakąś ropke, bo tam jeżdzą. Więc raczej z niego rezygnuje

Owczar napisał/a:
Poza tym to 2.0 a nie 1,9 ;)

Co do skóry. Diesle nie wychodziły fabrycznie ze skórą. Jak jest to jest inaczej szyta i troszkę gorszej jakości, ale zdarzają się z przełożoną.
Nie patrz na skórę tylko na stan.

Skrzynie z tymi silnikami 2.0 są bardziej awarynje tak?, czyli wole już wyczekać tego 1.9.
Na skóre już nie patrze :]

Owczar - 29-04-2009, 10:47

Nie ma galantów 1,9. Takie silniki były w carismie. Ktoś popełnił błąd w ogłoszeniu.
A ten w Zamościu raczej nie jeździł na Ukrainę bo nawet nie jest zarejestrowany w Polsce ;)
Pamiętaj, że do auta sprowadzonego musisz doliczyć jakieś 2 tys na wszystkie opłaty, plus to co Ci napisałem na PW, na konieczne wymiany po kupnie.

[ Dodano: 29-04-2009, 10:49 ]
Ja bym tego w zamościu nie dyskwalifikował. CO prawda ma hak, ale chowany i wygląda na zadbanego. Nie widać korozji na kielichach. Ma nawet opony w miarę i sprawną klimę, co może świadczyć o dbałości poprzedniego właściciela o auto, a to bardzo ważne.

KaWu - 29-04-2009, 11:58

Cytat:
Nie ma galantów 1,9. Takie silniki były w carismie. Ktoś popełnił błąd w ogłoszeniu.

A mnie jeszcze ciekawi skąd ten silnik ma 110 PS :?: :)

Owczar - 29-04-2009, 12:01

Rzeczywiście, nawet nie zwróciłem uwagi, że moc też jest inna ;) Ale tego ogłoszenia nawet nie biorę pod uwagę. Gość cyknął dwie fotki z przodu i zadowolony... Chyba nie chce za bardzo sprzedać tego auta. Ogólnie z tego co widzę jeśli chodzi o diesle, to ta oferta w Zamościu wygląda nieźle. Niestety z tych zdjęć ciężko coś powiedzieć o stanie blacharsko lakierniczym. Ale ja bym obejrzał.
rick - 29-04-2009, 14:24

po ropke to on raczej nie jeździł bo auto jest bez tafli, czyli jest sprowadzone a bez polskich tablic to nie da razy za bardzo tam wyskoczyć(wiem bo też mam blisko do granicy :D )a sam fakt, że jest założony hak o niczym jeszcze nie świadczy, tak jak napisał Owczar,
Owczar - 29-04-2009, 16:43

Ten w kaliszu też miał hak, ale wyglądał gorzej od tego... i tamto ogłoszenie jakoś nie zachęcało do kupna tym zachwalaniem auta. Obejrzyj hak czy jest bardzo zużyty. Jakbyś jechał obejrzeć to poproś kogoś z lubelskiego i może zbaierzesz kogoś po drodze, bo tak jaki pisaliśny na PW, jeśli to Twoje pierwsze auto to przydadzą się konsultacje. Lepiej postawić kratę browara i mieć lepsze rozeznanie niż kupić złom ;)
xo83 - 29-04-2009, 20:09

Owczar napisał/a:

Ten w Zamościu wygląda ładnie tylko zdjęcia za małe żeby powiedzieć coś więcej. Troszkę odpicowany, wszystko wyplakowane i raczej myty silnik. Przebieg jak każdego poniżej 200tys... Jak podeśle lepsze zdjęcia to można się przyjrzeć.

Owczar, dzwoniłem do Gościa i mówił, że dzisiaj nie może podesłać zdjęć. Będe zaraz po Twojej odpowiedzi pisał do Niego meila; to może napisz jakie konkretnie zdjęcia byś chciał zobaczyć to o takie go poproszę a jutro je wrzuce na jakiś serwer.

BTW: wole Mitsu, ale szukam też jakiegoś Accorda, można o ten typ tu pytać 8-[ :)

Edit: Powiem Wam dlaczego, nie moge czekać w nieskończonośc a jakąś alternatywe musze mieć. Mam nadzieje, że mnie rozumiecie :P

Owczar - 29-04-2009, 20:14

Niech Ci podeśle zdjęcia tylnych nadkoli, komory silnika itd. Ogólnie żeby te zdjecia były o dużym rozmiarze w dobrym świetle. Ze zdjęć najwięcej może powiedzieć Forest_Taft.