[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Felgi aluminiowe i stalowe - Lancer CYxA
ElemenT - 06-12-2008, 11:19
chciałem takiego samego z cvt ale ostatecznie wziolem bez cvt
plusy i minusy skrzyni automatycznej i zdecydowaly minusy w moim przypadku
tak wiem.. zajefajna sprawa na korki tyle ze w korkach nie jezdze
jaca71 - 06-12-2008, 20:22
ElemenT napisał/a: | chciałem takiego samego z cvt ale ostatecznie wziolem bez cvt
plusy i minusy skrzyni automatycznej i zdecydowaly minusy w moim przypadku
tak wiem.. zajefajna sprawa na korki tyle ze w korkach nie jezdze |
A można wiedzieć jakie plusy ujemne to były? Dlaczego jednak nie CVT?
piomic - 06-12-2008, 21:20
Nie wiem jak kolega, ale ja też wziąłem manuala. Wiem, automat jest OK, tylko w górach głupieje (żona jeździ Merolem 300D w automacie) - ale ja po prostu lubię te biegi zmieniać. I pal diabli te 4 tysie za CVT - lubię mieszać lewarkiem i już.
jaca71 - 06-12-2008, 22:16
No właśnie kasa, kasa, kasa. Miałem możliwość powożenia się CVT - dostałem kluczyki i 1/2 baku. Jazda tym to sama malina, prawie jak tramwajem Ale kasy nie było na dopłatę...
Tylko byłem ciekaw tych plusów ujemnych CVT bo ja żadnego nie widziałem.
el_diablo - 06-12-2008, 22:51
jaca71 napisał/a: | Tylko byłem ciekaw tych plusów ujemnych CVT bo ja żadnego nie widziałem. |
A jak z dynamiką? Ja w sumie zamówiłem CVT w ciemno, nie jeżdżąc nim wcześniej...
jaca71 - 07-12-2008, 09:41
el_diablo napisał/a: | jaca71 napisał/a: | Tylko byłem ciekaw tych plusów ujemnych CVT bo ja żadnego nie widziałem. |
A jak z dynamiką? Ja w sumie zamówiłem CVT w ciemno, nie jeżdżąc nim wcześniej... |
Ja testowałem z 2.0 i przeskok między 1,4 jakie posiadałem zabiło wszystkie niedoskonałości CVT Dla mnie była rakieta.
ElemenT - 07-12-2008, 18:46
generalnie zastanawiałem się długo, konsultowałem z kumplem
i tak, automat super sprawa na korki, tylko jak pisałem w korkach to ja stoje tyle co nic, raz w tygodniu jestem w wawie w centrum, a w przyszłości raczej się to nie zmieni
wieksze spalanie, procz tego ze doplacam za sykrzynie to dodatkowo w kazdym baku bede musial dorzucac "skladkowe" za skrzynie
mniejsza dynamika
dla mnie był by to po prostu bajer, gadzet
wygoda zmieniania biegów w kierownicy fajna, ale czasem lubie sobie pomachać biegami
el_diablo - 07-12-2008, 20:06
Ciekawe jaka jest żywotność skrzyni CVT...?
jaca71 - 07-12-2008, 21:24
@ElemenT:
Właśnie cały myk z CVT polega na tym że:
- Spalanie w mieście jest mniejsze (ale to ciebie nie dotyczy jak sam pisałeś w korkach nie jeździsz), w trasie porównywalne, w cyklu mieszanym na plus dla CVT.
- Dynamika? No właśnie dziwne. Czytam dane techniczne dla 1,8 i wygląda to co najmniej dziwnie. Przyspieszenie do 100 gorsze, spalanie większe Ja się interesowałem wersją amerykańską i tam dla 2.0 i 2.4 zarówno spalanie jak i dynamika były porównywalne.
Teoretycznie CVT jest skrzynia idealną zawsze dobiera najlepsze przełożenie, nie musi jak skrzynie dwusprzęgłowe przygotowywać sobie kolejnych przełożeń tylko reagują na pedał gazu. Przeciętny Kowalski nie zrobi tego lepiej niż ta skrzynia. Ani nie dobierze przełożeń ani nie spali tak mało.
@el_diablo:
Pierwsze CVT miały żywotność około 100kkm, a obecne? Nissan ma największe doświadczenie z tymi skrzyniami i z tego co czytałem te problemy są już przeszłością. Pozostaje tylko cena oleju. Znajomy ma taką skrzynię w Nissanie Altimie 3,5 i dochodzi już do 100 000 mil jak na razie zero problemów.
Anonymous - 09-12-2008, 13:47
Jestem tu po raz drugi. Poprzednio miałem pytania odnośnie Carismy, którą chciałem kupić. Wybiliście mi to z głowy i musiałem sobie kupić nowego Lancera. Pojeździłem nim trochę i doszedłem do wniosku, że warto go trochę "zmiękczyć". Chcę zacząć od mniejszych felg. Czy ktoś próbował wstawić np 15 calowe felgi. A co do wątku, który jest tu poruszany to odpowiedź co do wymiarów felg znajduje się na kilku stronach internetowych, np www.felgi-opony.com.
Pozdrawiam
Zbyszek
PS autko dopiero ma przypłynąć w lutym.
sp - 09-12-2008, 21:17
el_diablo napisał/a: | jmb7 napisał/a: | Mitsubiushi Lancer felga do opony 205/60R16
6,5JJ x 16 5/114,3 / 67 / ET46 |
Wiecie może czy pasować będzie alufelga 6,5x16 z ET 40 lub 7x16 z ET 40? |
Pasować będzie, ale odsadzenie (ET) 40 spowoduje zmniejszenie rozstawu kół o 6 mm na każdym kole (w lancerze ET wynosi 46 mm) czyli łącznie o 12 mm. Lepiej kupić z ET 46 lub nawet 48 powinny być dobre-po 2 mm na kole szerszy rozstaw nie powinien zaszkodzić.
[ Dodano: 09-12-2008, 21:24 ]
Szerokość felgi 6,5X16 lub 7X16 ma znaczenie w montażu opon. Fabryczne 205/60/16 wejdą na obie felgi o które pytasz.
W każdym sklepie z felgami sprzedawcy powinni doradzić i dopasować do modelu auta jaką felgę czy zestaw śrub kupić.
Anonymous - 09-12-2008, 21:34
Szerszy rozstaw kół (a zatym ET) to większe chlapanie błotkiem po bokach auta a w trakcji szerszy rozstaw o 12mm na osi to chyba ma marginalne znaczenie. ja mam ET 40 i jest jak najbardziej O.K.
sp - 10-12-2008, 19:52
Lancer w oryginale ma ET 46. Przynajmniej mój. Więc punktem wyjściowym jest 46 i jest wszystko ok. ET o numerze mniejszym zmniejsza rozstaw kół, a większy zwiększa.
Ja jestem za tym ,aby jak najmniej ingerować w ustawienia techniczne auta - chyba że się na tym znamy.
Anonymous - 10-12-2008, 20:14
taka ingerencja ma marginalne znacznie.
Żeby nie byc gołosłownym felgi które kupiłem mają rozmiar inny niż oryginały czyli 7x16 i ET 40 posiadają niemiecki certyfikat TUV
http://www.aez-wheels.com...75/39275557.pdf
a nie wierzę ze niemcy pozwoliliby żeby coś złego przydarzyło się ich samochodom.
Anonymous - 10-12-2008, 21:14
ElemenT napisał/a: | generalnie zastanawiałem się długo, konsultowałem z kumplem
i tak, automat super sprawa na korki, tylko jak pisałem w korkach to ja stoje tyle co nic, raz w tygodniu jestem w wawie w centrum, a w przyszłości raczej się to nie zmieni
wieksze spalanie, procz tego ze doplacam za sykrzynie to dodatkowo w kazdym baku bede musial dorzucac "skladkowe" za skrzynie
mniejsza dynamika
dla mnie był by to po prostu bajer, gadzet
wygoda zmieniania biegów w kierownicy fajna, ale czasem lubie sobie pomachać biegami | Z ta dynamika automatu to jest tak ze aby w manualu osiagnac to optymalne przyspieszenie trzeba idealnie zmieniac te biegi, automat zrobi to zawsze tak samo. Jezdze automatem i to takim bez elektronicznego sterowania i na miescie malo kto jest w stanie tak szybko wykonwywac wszelakie manewry, po prostu nie martwie sie jakie mam obroty, predkosc, bieg wrzucony, patrze w lusterka i jazda! Fakt w CVT nie ma biegow wiec jeszcze lepiej. Z tym ze trzeba sie przyzwyczaic do tego jednostajnego dzwieku jak w pociagu przy przyspieszaniu w trybie "D", ja mam z tym problemy.
|
|
|