To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Skrzypi

wichura1 - 01-06-2009, 22:03

Głupot ci naopowiadał, bo albo się nie zna, albo chce szybko zarobić. Łożysko McPhersona do Carismy kosztuje 50PLN pozostałe elementy możesz kupić używki o ile faktycznie są uszkodzone.

edit:Uściślam, łożysko w Mitsubishi kosztuje 89 PLN, a w VOLVO 49PLN.

kubas - 02-06-2009, 20:33

Podzwonilem dzis za częściami. Cena używanych kopuł z kielichami - komplet na stronę waha się od 50 - 120 zł. Łożyska tak jak napisałeś. Koszt robocizny ok 80 zł. Więc można sobie skalkulować.
Tiesto2015 - 14-06-2009, 20:39

Napisz czy pomogło :)
kubas - 16-06-2009, 22:44

Jutro z rana uderzam do mechanika. Postaram sie zamieścić foty o co z tym chodzi i jak wygląda gdy jest zepsute

[ Dodano: 17-06-2009, 10:30 ]
U mnie problem skrzypienia/zgrzytania już zniknął. Jestem juz po wymianie poduszek amorów wraz z łożyskami. Zamieściłem tu na stronkach jak to u mnie wyglądało. Jak widać otwory do których wchodzi koniec amortyzatora zamiast być gładkie i okrągłe całkowicie się zniekształciły. Jeśli chodzi o zakup łożysk amortyzatorów warto zajechać do salonu Volvo jeśli ma takowy ktoś w pobliżu bo cena o połowę niższa niż oryginał w Mitsubishi - nr. katalogowy łożysk w Volvo to: 1 ST/PC 30875399
Koszt części to:
poduszki amorów (używane) na każdą ze stron po - 90zł
łożyska amorów w Volvo - 53zł/szt.

Ginger1021 - 20-06-2009, 19:58

Czy w cari przed liftem te łożyska i poduchy są takie same?
kubas - 21-06-2009, 01:32

W Cari przed liftem łożyska są stalowe kulkowe zabudowane. Carismy po 2000 r. mają już nieco inne poduchy amortyzatorów
ijama - 11-07-2009, 14:42

Panowie dzisiaj namierzyłem usterkę,otóż skrzypiał i trzeszczał....sworzeń wahacza.Jestem po wymianie i nic kompletnie już nie trzeszczy i nie skrzypi :supz: .
Kris80 wcisnąłem Tobie "Pomógł",ponieważ wymieniałem również łącznik stabilizatora.Gumy przyczyniły się do "lekkiego" trzeszczenia.Dzięki za pomoc.

A teraz z innej bajki:
Zamówiłem w IC łączniki stabilizatora przód i okazało się,że nie pasują.Sprawdzali po VIN i według katalogu i niespodzianka.....łącznik jest bez przegubu.Niestety nic nie mogli na to poradzić,bo pierwszy raz się z czymś takim spotkali (mieli tam tylko z przegubem).
Zadzwoniłem do BS PRO-AUTO i ku mojemu zdziwieniu Pan wiedział o co chodzi.
Niestety nie miał oryginału (koszt 55zł) ale polecił mi łącznik od.....OPLA KADETA???!!!???
Okazało się,że po nagwintowaniu(dłuższy gwint jest w Cari) i minimalnym przycięciu pasuje idealnie (koszt 11 zł =D> ).Zamieszczam fotki i przed kupnem radzę sprawdzać u siebie,aby nie wyszły szopki jak u mnie.

http://www.fotosik.pl/pok...bb6c5b0b33.html

kubas - 12-07-2009, 23:02

No to na szczęście nie drogie usterki Cię dotknęły. Co do łączników, też kupowałem w IC, oryginały i nie było problemu z dopasowaniem. Pozdrawiam
Jurek - 01-11-2009, 12:48

u mnie były podobne objawy(stukanie,skrzypienie)zwłaszcza przy skręcie kół na postoju.
Przyczyną było łożysko amortyzatora(koszt u Japaneze 0ok 50 zł)

rasiak1980 - 04-11-2009, 13:09
Temat postu: ijama
masz ten sam problem co ja ponoć te łączniki są bardzo nietypowe w carismie nie wiem czy to prawda dla mnie ściągnęli blue print 24 funty za dwie sztuki w aso Mitsubishi chcieli 87 funtów za sztukę :shock: nie pozostało mi nic innego jak wyśmiać gościa z aso :D za kawal śruby z 4 podkładkami gumowymi 87 funtów??? lekka przesada jakiś znajomy mechanik polecał mi od jaguara XJ jakiegos tam z lat 70 ponoć dokładnie taki sam z tym ze troszkę dłuższy gwint