[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] knock sensor
Anonymous - 18-10-2006, 21:35
Romelku, ale ja przeciez nie zalecam aby wszyscy wyciagali knocki - tylko napisalem Andrzejowi co bylo powodem swiecenia sie CE
mam dataloggera i sprawdzilem to organoleptycznie przy okazji jakiegos babrania przy silniku
Alez z Was nerwuski
ROMEL - 18-10-2006, 21:53
Qrcze... ale ja nie z nerwów czy czegos takiego... ja chciałem żeby ktos cos moze więcej napisał na temat Cnocka... itd... co sie moze stac jak jest wyciszony...
Może jakiś emulator, może ktos jakąs ciekawa wykmine ma.... może sie myle,,,...
Aprpo - miałem odłączony zmasowany... no i było beee....
PZDR
harpagan - 19-10-2006, 00:17
ROMEL napisał/a: |
Aprpo - miałem odłączony zmasowany... no i było beee....
|
Rozwiniesz troszke mysl ?
Beee dla silnika czy w sensie samego dzialania?
ROMEL - 19-10-2006, 07:26
OK... choć niechętnie...
Wszystko dotyczy 1,8GTI...
Nie wnikając dogłębnie w zasadę działania (tu był mój pierwszy bład) Cnocka a szukając przyczyn powtarzającej sie zamuły silnika pozwoliłem sobie na wykręcenie Cnocka no i oczywiście jego zmasowania co by nie świeciło po oczach czerwonym... Przed wykonaniem tego zabiegu pytałem kilka osób czy mogą być jakieś konsekwencje... osobiście lub oficjalnie tutaj.... każdy twierdził że NIC nie pwinno sie stać,,,
No i tak jak pisałem nie wgłębiając sie - Conck wypadł z gry...
Zadowolony jak młody pingwin jeździłem sobie tak... zamuły przeszły całkowicie... silniczek ciągał bez pardą do samego czerwonego pola na obrotce... zrobiłem tak około 8kkm... do pierwszego razu.... ten pierwszy raz to był nieprzyzwoity wyścig na A4... zrobiłem nie dużo ale na max gwizdku około 7-9km - czwarty bieg pod czerwone - 5-tka i bez odpuszczania... OK - dałem rady... w tych kilometrach bez pardą ale... później nagły spadek predkości z 210km/h na 170km/h - odpuszczenie - kombinacja - niestety brak mocy....
Zjechałem z A4 - diagnoza - praca na 3 garnki... do domciu... diagnoza2 - na 3 garnku spalona świeca - brak elktrod... diagnoza nr3 - wypalone dwa zawory wydechowe...
Szybka i precyzyjna akcja - sprowadzenie zaworków - uszczelek - założenie powrotne Cnocka -regulacja czego trzeba i wszystko OK... nawet zamuł nie ma... a zamuły okazało sie że były spowodowane kątem zapłonu... nie ruszałem wcześniej ponieważ miałem na śrubce od czujnika położenia wałka "plombe" fabryczną - było to coś fajnego w 15 letnim autku...teoretycznie kąt powinien byc OK... następny błąd...nie sprawdziłem tego...
Podsumowując,,, to co sie stało ma bezpośredni zwiazek z wywalonym Cnockiem - ponieważ kąt zapłonu szalał jak mógł,,, a Conck nie miał mozliwości jego poskromienia.... to powoduje podniesienie temperatury - a to załatwiło świecę (NGK) - a uszkodzona świeca na spółkę z temperaturą zrobiły porządek z zaworami... No chyba że taki przebieg zdazen ktoś mi wybije z głowy...
Tyle człowiek grzebie w "smarach" a i tak czasami sam siebie zapędzi w "kozi róg"
PZDR
Bartek - 19-10-2006, 08:26
ROMEL napisał/a: | sam siebie |
Nie do końca sam
ROMEL - 19-10-2006, 08:51
EEE tam...
Nie mam do nikogo pretensji... nic a nic....
Pozdrawiam
Krzyzak - 19-10-2006, 09:27
Sprawa jest prosta:
1. silniki psuje wiele czynników, m. in. spalanie stukowe
2. do przeciwdziałania spalaniu stukowemu służy właśnie wspomniany sensor
3. usunięcie go na pewno spowoduje patologię z wyprzedzeniem zapłonu, więc problemy z silnikiem - co Romel udowodnił na własnym przykładzie
i teraz najlepsze:
4. moja - dla niektórych kapelusznicza - jazda (nie przekraczam 5 krpm, ba - rzadko przekraczam 4 krpm) która była logowana na MMCd pokazuje, że ANI RAZU knock nie zarejestrował spalania stukowego (czujnik działa, bo puknięcie obok niego daje odczyty) - może paliwo mam dobre (test był na Pb95 z Lotosa - i to bezpośrednio stacja w Gdańsku)
Hubeeert - 19-10-2006, 09:54
ROMEL napisał/a: | EEE tam...
Nie mam do nikogo pretensji... nic a nic....
Pozdrawiam |
Mam nadzieję że ja Ci tego nie doradzałem
Anonymous - 19-10-2006, 10:43
o kurde..temat ładnie się rozwinął ..ale ja "pozbyłem" się go niechcący..bo go zgubiłem a nie przekraczam 3,5tyś obrotów bo silnik jest po szlifie, nowe tłoki itd więc go docieram dopiero..hmmm no a w warsztacie to też mi powiedzieli, że można go zaślepić albo wykręcić czujke by ECU się nie świeciło..no i stąd było moje pytanie..hmm a tę czujkę trudno dostać:( ma ktoś na zbyciu knock sensora?
Hubeeert - 19-10-2006, 10:55
http://www.mitsubishi-gra...highlight=knock
Anonymous - 19-10-2006, 10:58
oooo dzięki wielkie widać ja mam problem z szukaniem takich części
Hubeeert - 19-10-2006, 10:59
sqbee napisał/a: | oooo dzięki wielkie widać ja mam problem z szukaniem takich części |
Czytaj tak jak ja wszystko na forum
Ja mam łatwiej - jestem tu od początku
harpagan - 19-10-2006, 11:13
Dzieki Romel takie mrozace krew w zylach historie najlepiej dzialaja na moje glupie pomysly. Swoja droga kolejny raz wychodzi na to ze jesli fabryka zrobila to tak ma byc.
Anonymous - 19-10-2006, 11:21
no tutaj to bym polemizował..bo na pewno znalazłyby się rozwiązania które mogły by być lepsze(nie będę teraz wnikał w szczegóły)..więc nie wszystko co zrobiła fabryka jest super..ale zapewne skoro tak zrobili to trzeba się tego trzymać
Hubeeert - 19-10-2006, 11:24
sqbee, żeby polemizować trzeba wiedzieć o czym się mówi. sqbee napisał/a: | bo na pewno znalazłyby się rozwiązania które mogły by być lepsze | Jakie? sqbee napisał/a: | (nie będę teraz wnikał w szczegóły). | zachęcam do wnikania - ciekaw jestem sqbee napisał/a: | więc nie wszystko co zrobiła fabryka jest super | jasne że nie ale pokaż co będzie lepsze w tym wypadku - knock sensor sqbee napisał/a: | ale zapewne skoro tak zrobili to trzeba się tego trzymać | to się chłopie weź i zdecyduj.
Pisz konkretnie albo sie powstrzymaj.
|
|
|