To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Car Audio - Montujemy DVD + LCD 7' do naszego Gala

Anonymous - 21-05-2009, 18:43

Cześć.
Gratuluję pomysłu i wykonania :)
Ja kombinowałem kupić jakiś malutki (tak kole 7') monitorek LCD. Kompiuter jakiś w domu by się znalazł i wrzucił to bagażnika. Dodatkowo kiedyś dołączyć GPS na usb i mamy wszystko, łącznie z Navi. Monitor VGA koszt ok.400zł.
Było by to świetne centrum multi. Zastanawiam się tylko jak załatwić kwestię zasilania, odpalania windy (ok.1 minuty by się ładowało) i stabilności podczas jazdy. W ostateczności mam przetwornice na 230V, ale myślę, że to trochę głupio by było: 12V -> 230V ->12V (zasilacz w kompie).
Pzdr

Owczar - 22-05-2009, 14:08

AnoniM79, też kiedyś o tym myślałem...
Ale jest pare problemów do rozwiązania. Między innym gdzie umieścić myszkę czy zasilanie.
Poza tym gabaryty komputera.. W obudowie desktop w sumie bez tragedii, a centrum multimedialne jak ta lala ;) Duża możliwość obudowy...

Co do zasilania, to bez senus przetwarzać 2 razy prąd. Myślałem na modzie zasilacza. W zasadzie cewka redukuje prąd do 12V, dalej układ rozdziela go jak należy i ewentulanie zmniejsza wartość napięcia, ale za dużo rzeźby i nie wiem jak to by działało w praktyce, bo w aucie mamy zmienny prąd 12V-14,5V.
Dlatego lepszym pomysłem byłby jakiś starszy notebook, który mógłby nawet śmigać pod siedzeniem, do tego ładowarka samochodowa.
Co do startu windy to nie problem, zostawiasz w trybie czuwania i jest git. Pobór pradu bardzo nieznaczny. Ja swojego notebooka nie wyłączam bo przez firmowe skrypty startuje 10 min!!
Zamykam pokrywę i do torby. Może tak leżeć nawet 2 tygodnie :twisted: Nie grzeje się ani nic, więc nie ma problemu.

Co do opcji sterowania to myślałem nad touchpadem wkomponowanym w konsole, ale tak czy inaczej to mierna ergonomia. Najlepszy byłby tablet z ekranem dotykowym.
Pomysł w końcu upadł...
Ale jeśli jesteś zainteresowany to na mp3car.pl jest cały dział o tym. Co prawda nie wgłębiałem się, ale jest tego sporo.
Myślę, że kwestię zasilania już obeszli jakoś :)

Ja byłbym skłonny zainwestować w coś takiego:
http://allegro.pl/item637...win_ce_5_0.html

Chooper - 22-05-2009, 15:55

a może tak?? :)

spown - 22-05-2009, 18:51

Owczar napisał/a:
AnoniM79
Co do zasilania, to bez senus przetwarzać 2 razy prąd. Myślałem na modzie zasilacza. W zasadzie cewka redukuje prąd do 12V, dalej układ rozdziela go jak należy i ewentulanie zmniejsza wartość napięcia, ale za dużo rzeźby i nie wiem jak to by działało w praktyce, bo w aucie mamy zmienny prąd 12V-14,5V.
Dlatego lepszym pomysłem byłby jakiś starszy notebook, który mógłby nawet śmigać pod siedzeniem, do tego ładowarka samochodowa.
l

Można by pokusić się o wrzucenie stabilizatora napięcia albo i 2 ;) , jeśli nie będziemy przesadzać z mocą (wypasione karty graficzne itp.), w przeciwnym przypadku trzebaby pomyśleć o jakimś układzie stabilizującym (pełno tego w sieci).

Jak napisał wyżej Owczar dobrym rozwiązaniem jest notebook i ładowarka samochodowa, szczególnie starsze Delle i IBM'y, ponieważ bardzo łatwo i tanio ( w granicach kilkudziesięciu zł) można dostać do nich stacje dokujące (którą montujemy nawet pod siedzeniem i tylko wciskamy komputer, którego nie trzeba na noc zostawiać...).
Biorąc pod uwagę koszty, to wydaje mi się, że zbudowanie sprzętu na bazie komputera stacjonarnego jest tylko pozornie tańsze... Dysk na pewno padnie szybciej, trzeba zapewnić o wiele lepsze chłodzenie, do tego izolacja od pyłów, wszystko odpowiednio przytwierdzić, ciągnąć przewody z bagażnika do ekranu (straty) itd...
To takie moje małe przemyślenia...

maro123 - 25-05-2009, 21:51

Witam
Powracając do tematu ja tez jestem zainteresowany takim sprzętem, tylko wybiorę chyba cala stacje multimedialna coś takiego Wyświetlacz 7"+GPS+Radio FM+TV+DVD+Dvix-2009R
na Alegro, przepraszam ale nie umiem wklejać stron.
Co o tym sadzicie?

Owczar - 26-05-2009, 14:40

Znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/item635...dvix_2009r.html

Czy to o to Ci chodzi? Też nad tym myślałem, tylko ta cena jak za coś bez marki troszkę za duża.

Niewątpliwie super funkcjonalne, wszystko w jednym. Znajomy ma chińszczyznę tylko, że ma wyswauny LCD na 1 DIN. Używa już 2 lata bez problemów. Jakość dźwięku ze wzmacniaczem przywoita. Gra nawet czysto. Tuner bez problemów, zestaw bluetooth działa wyśmienicie, DIVX tak samo.
Nie ma jedynie nawigacji, ale jest zadowolony.

W tej aukcji powyżej jest nawet gwarancja, odblokowany windows...

Tylko ta cena jak dla mnie za wysoka ;)

szpala85 - 27-05-2009, 19:45

maro123 napisał/a:
Powracając do tematu ja tez jestem zainteresowany takim sprzętem, tylko wybiorę chyba cala stacje multimedialna coś takiego Wyświetlacz 7"+GPS+Radio FM+TV+DVD+Dvix-2009R
na Alegro, przepraszam ale nie umiem wklejać stron.
Co o tym sadzicie?

fajna sprawa taki kombajn :twisted: tylko jak to ma się z kuszeniem oka ( i ręki z łomem ) w nocy ... da się tu zdjąć ten 2 DIN panel ??? :roll: bo kurcze do tanich Bajerów to nie należy :wink:

Owczar, jak to się staneło że na zielono się zmieniłeś :mrgreen: jakiś awans widzę :mrgreen:

Owczar - 27-05-2009, 19:52

Nie wiem czy ten panel się zdejmuje, ja bym go markował.

Na płytkę z pleksi doklejasz panel od starego radia i przyczepiasz na rzep albo na magnes i nic nie widać :D Na górze jest panel a na dole jakby zaślepka na dolny DIN.

szpala85 - 05-01-2010, 19:42

więc po prawie pół rocznej przerwie nie pisania w tym temacie :lol: .... wkońcu napiszę i pokażę jak mi to wszystko wyszło : po kolei :

Jak zauważyliście w poprzednich postach zamontowałem DVD pod radiem oraz LCD w osłonie dla pasażera ,który to własnoręcznie zrobiłem :mrgreen: , który to też potem zepsułem :oops: .... a tak to wyglądało :

Po powrocie z wakacji zacząłem moncić dalej ... w tym czasie spaliłem kilka wyświetlaczy LCD ( chyba 4 takie ala DVD przenośne ) oraz całą osłonę z 8' LCD ( cos takiego : ) + tą własnoręcznie zrobioną :oops: ... cóż mówi się trudno ..
Tez zacząłem kombinować nad samym DVD .. jak go ukryć ( bo do tej pory zakrywałem go bluzą ) .... w tym celu zdemontowałem cały środkowy panel zaniosłem do domu i myślałem , aż wpadł mi genialny pomysł do głowy " wykorzystam ten schowek z klapką który kiedyś tam był (kiedyś...... przed moimi durnymi pomysłami ) ... cały schowek rozłożyłem na czynniki pierwsze , pokroiłem , pokleiłem dołożyłem dwie sprężynki i WŁALA :mrgreen: zaślepka na DVD zrobiona :

otwieramy schowek , wyjmujemy kabelek i podłączamy do radia ... proste
No i tak to sobie działało .... do pewnego razu jak zaczęła mnie boleć szyja od ciągłego wyginania się na stronę pasażera i oglądania filmu ... wtedy zapadła decyzja " kupuję LCD w osłonie dla pasażera , a dla mnie będzie wersja własnoręcznie zrobiona " i tak się stało , aby było mało to do osłony pasażera dokupiłem kamerkę :lol: ( najśmieszniejsze jest to że osłona przyszła już z lusterkiem !! a ja domontowałem kamerkę ... nie pytajcie się jak ją tam zamontowałem bo sam jestem pod wrażeniem że nic nie zepsułem :twisted: ) . Po podłączeniu wszystkiego do kupy ... moja gwiazda miała LCD z lusterkiem i kamerą w plajstikowej obudowie ,a ja miałem LCD przerobione własnoręcznie i do tego w skórze !!

No i znowu przez pewien czas tak sobie działało i działało ..... tak dobrze myślicie wszystko do czasu :badgrin: .... męczyła mnie jedna rzecz ... musiałem ciągle przegrywać wszystkie filmy jakie miałem w DVIX-e na format DVD bo mój DVD odtwarzał tylko DVD .
Po poszukiwaniach na Alledrogo odtwarzacza z divixami trafiłem na coś takiego ( cena około 200 zł , uszkodzony wyświetlacz , poza tym wszystko sprawne :butthead: ) AEG CS 360 :
Tak jak go szybko kupiłem tak szybko sprzedałem :doubt: totalna padaka i miał być tylko wyświetlacz zepsuty ,a okazało się ze całość była chyba na części zamienne wykorzystywana ... no cóż .. nie pierwszy nie ostatni raz dałem się zrobić :ANAL: .... po sprzedaniu AEG trafiłem na następny DVD z divixami , w super cenie , prawie nie śmigany ... oczywiście kliknąłem kup teraz ... na szczęście tym razem się nie rozczarowałem po otrzymaniu paczki byłem pod wielkim wrażeniem DVD jak nowe anie jednej ryski ani jednego wytarcia wszystko w komplecie i za taką cenę ( 250 zł ) !! :mrgreen:
a takie coś dostałem :
http://www.easy-touch.com...-space_car_dvd/

Szybko wziąłem się za podłączanie tegoż bajeru :mrgreen: .
Od razu ostrzegam ( jeżeli chodzi o Galanty E5x ) wcale nie jest tak łatwo zamontować dwa radia w środkowym panelu :wink: nie wspomnę tutaj o kilometrach kabli ,kabelków :axe: męczyłem się z tym ponad 3 godziny , na sam koniec musiałem użyć młotka i przecinaka .... :badgrin: ale efekt wydaje mi się że jest zadawalający :

Kamerka :rolleyes: :

w planach zostało mi jeszcze zastąpienie własnoręcznego LCD ( od kierowcy ) na takie ze sklepu ... ostatnio myślałem nad 12' -owym LCD w osłonie bo był na alledrogo za 260 zł ale jak zwykle wpadł mi do głowy znowu głupi pomysł ... komputer pokładowy :rolleyes:

ps. był bym zapomniał jak włożycie drugie radio do gala to zostaje dziura nad popielniczką .... i cały czas myślę jak ją zaślepić ? na zdjęciach ja widać , wystaje z niej kabel do podłączenia audio .... coś wykombinuję ... jak zwykle :badgrin:

myślę że "tanie dvd do auta" jest możliwe ..... ale nie ze mną :finga:
Pozdrawiam

[ Dodano: 05-01-2010, 19:54 ]
sorry za jakość zdjęć ... jak widzicie robiłem to super nokią E50 :lol:

zalesk - 10-05-2010, 00:31

u mnie skromnie wyglada to tak, troszke przenosin firmowych elementów oraz cięć w plasiku i wszystko spasowane i działa. http://www.youtube.com/watch?v=vAqVUs74Hhs

pozdrawiam :lol:

szpala85 - 16-05-2010, 15:05

zalesk, ładnie :wink: tylko ten niebieski trochę po gałach daje :wink:

ps. u mnie będzie mała zmiana znaczy się wywalam Radio Sony ( najlepsze radio jakie w życiu posiadałem :cry: ) , to z LCD daję na miejsce Soniacza ,a na dół wstawiam CB radio ( takie aby miało tylko trzy pokrętła i wejście na krzykaczkę i było szerokości 1 DIN ) ... bo w tym roku Policja chyba się mną zainteresowała zbyt bardzo i muszę być bardziej ostrożniejszy :wink: