Space Star Techniczne - [MSS 1.3] ELEKTRONIKA
Oxy - 20-11-2009, 09:39
lapass napisał/a: | witam wszystkich, jestem zupełnym nowicjuszem na tym forum. gratuluję djmitsu podejścia do tematu i "pełności" opisu i zdjęć. właśnie kupiłem MSS i jak wiele innych ma padnięty wyświetlacz. zamierzam go naprawić i wymienić fabrycznego kaseciaka na CD Panasonica. jeśli mi się to nie uda, postaram się napisać jak sobie nie zepsuć auta |
Co do zmiany "kaseciaka" to bym uważał bo ja zmieniłem i już nie uruchomiłem mego miśka. CD JVC rozładowywało akumulator, ale to dokumentnie , że nawet rozruch nawet obrotu nie zrobił. Jaki byłem szczęśliwy jak po naładowaniu akumulatora i zmianie CD na starego oryginalnego kaseciaka misio znowu wrócił do formy. I tak zostałem wyleczony ze zmiany kaseciaka.
arrmi - 21-11-2009, 09:54
ja mam podpiętego kaseciaka i w miejscu zmieniarki jest zamontowany CD JVC i nie mam z nimi żadnych problemów, jeżeli radio rozładowuje aku to znaczy że jest gdzieś zwarcie w radiu, należałoby sprawdzić to JVC.
lapass - 30-11-2009, 20:12
mogę się podpisać pod postem arrmi: sprawne i dobrze podłączone radio nie rozładuje akumulatora. zwarcie może powodować źle wykonana lub dociśnięta kostka, przewód na którym występuje napięcie zostawiony luzem i dotykający metalu albo po prostu samo radio.
tom1972 - 31-03-2010, 12:04
Dzięki za za bardzo jasny opis naprawy wyświetlacza , zrobiłem jak w opisie i............. wszystko działa - wyświetlacz jak nowy !!! podziękowania dla djmitsu!!!
jedras - 12-09-2010, 23:44
Witam,
Czy wyswietlacz od carismy bedzie pasował do MSS? Na pierwszu rzut oka wygladaja tak samo.
jarekg - 10-03-2011, 21:28
djmitsu napisał/a: | UWAGA trzeba jeszcze wyczyścić styki wyświetlacza |
Co znaczy styki wyświetlacza (oprocz zaznaczonych miejsc)?
lapass - 11-03-2011, 10:04
jarekg napisał/a: | Co znaczy styki wyświetlacza (oprocz zaznaczonych miejsc)? |
Tutaj chodzi o te styki, które się przelutowuje, są zaznaczone na czerwono i podpisane "to poprawiamy lutownicą".
Przed lutowaniem trzeba z nich usunąć taką zieloną maź, którą są fabrycznie pokryte.
jarekg - 11-03-2011, 10:31
Dzięki
Ja to zrozumiałem jakby oprócz miejsc zaznaczonych na czerwono trzeba było jeszcze wyczyścić i przelutować jakieś inne, dodatkowe styki wyświetlacza.
Powinienem zrozumieć że przed przelutowaniem należy usunąć lakier ?
pzdr
lapass - 11-03-2011, 11:18
jarekg napisał/a: | przed przelutowaniem należy usunąć lakier |
Dokładnie tak, usuwasz to zielone coś ze styków, lutujesz i gotowe.
Taka jeszcze rada: jak już przygrzejesz dany styk, to po chwili sprawdź, czy cały lut się nie odkleja od płytki, ja tak miałem i 2 razy musiałem poprawiać.
jarekg - 11-03-2011, 12:56
To działa !
Tutaj znalazłem kolejną instrukcję
http://forum.samnaprawiam...-star-vt891.htm
Tutaj test wyświetlacza:
http://forum.mitsumaniaki...+wy%B6wietlacza
Punkty lutownicze są bardzo małe więc sugeruję użycie lutownicy z cienkim grotem, ja użyłem takiej:
http://www.inelsc.pl/Lutownica_40W-624.html
Lutowane punkty posypałem pokruszoną kalafonią i wtedy użyłem lutownicy (praktycznie bez użycia cyny).
Hugo - 04-03-2017, 11:01
Niestety zdjęcia wygasły. Można prosić o ich aktualizację?
Bizi78 - 04-03-2017, 13:13
Ale przecież fotki masz na forum sam naprawiam, link powyżej .
Hugo - 04-03-2017, 14:41
Bizi78, dzięki, na szybko szukalem i nie zauważyłem Przelutowałem po cztery z brzegu styki w tym dlugim rzędzie oraz kilka w środku, bo ewidentnie było widać braki lutu i temperaturze nie brakuje już pikseli
|
|
|