Space Star Techniczne - [MSS DID] SKRZYNIA BIEGÓW - dziwne stuki
apg2312 - 22-11-2014, 21:50
A kiedy wymieniałeś olej w skrzyni, lub przynajmniej sprawdzałeś jego stan ?
JCH - 23-11-2014, 09:12
Producent nie podaje konkretnego interwału wymiany oleju dla skrzyń biegów w DID. W serwisówce jest mowa jedynie "gdy olej jest zanieczyszczony".
Sprawdzić stan i jakość (czystość) nie zaszkodzi ale z wymianą byłbym ostrożny. Jeśli już to na taki, który spełnia odpowiednią normę (volvo oil 97308).
Wcześniej powinieneś bardziej precyzyjnie określić skąd i kiedy pojawiają się hałasy - czy na wciśniętym sprzęgle, czy bez sprzęgła, czy na postoju, czy w trakcie jazdy "na biegu", "na luzie".... Bo może źródłem hałasów jest np. sprzęgło (łożysko oporowe, koło dwumasowe) albo jeszcze co innego....
dariuszs75 - 23-11-2014, 18:35
I to jest problem bo dziś wydawało mi się że to łożysko w kole bo na zakretach były odgłosy albo przy przechyłach auta . Ale co najciekawsze biegi wchodzą normalnie nic specjalnie nie drży a jednak czasami jest takie chrobotanie (olej w tym roku w skrzyni wymieniony)taki przypadek miałem ze dwa lata temu że aż stanełem bo myślałem że mi się skrzynia zmieliła ale powoli jechałem do domu i jakby nic wszystko mineło bez mojej ingerencji .Pomyślałem no misiek sam się regeneruje Fakt jak go trochę dziś przegoniłem to efekt byl mniej słyszalny, oprócz tego koła które zupełnie inaczej słychać, tylko tyle że te łożysko było wymieniane dwa lat temu, do mechanika ze trzy razy jezdziłem na poprawy bo coś szumiało , nie wiem czy czegoś nie zwalił i lożysko się skończyło.Jest jeszcze coś takiego jak wrzucę za duży bieg i puszcę sprzęgło to te klekotanie jest bardzo intensywne .
RaVciO - 23-11-2014, 19:23
A może przegub?
dariuszs75 - 23-11-2014, 20:34
Sprawdzałem i raczej nie , nawet wewnętrzny .
|
|
|