[92-96]Colt CA0 - [ALL] Pomózcie mi naprawić szybę:)
PiotrekSL4 - 25-07-2007, 21:52
Wlasnie skladam mechanizm elekt szyby w moim aucie. I tu pojawil sie problem. Oczywiscie z "zarobieniem" linki rowerowej na jednym koncu i na srodku. Czy wyprobowany sposob lacznika do przewodow elekt zdaje egzamin?? Bo jesli tak to wypróbuje. Mierzylem linke i ma dokladnie 2m. kupilem nowa tak samo dluga i zamierzam ten srodkowy zacisk umiescic dokladnie w takiej samej odleglosci co na starej lince.
Czy dobrze kombinuje i czy trafie tym samym w dokladne zamkniecie i otwarcie szyby?? Czy trzeba bedzie regulowac po zalozeniu??
KaWu - 28-07-2007, 13:32
Cytat: | Czy wyprobowany sposob lacznika do przewodow elekt zdaje egzamin?? |
Tak-ale z tego co pamietam przecinalem gona pol.
Cytat: | Czy dobrze kombinuje i czy trafie tym samym w dokladne zamkniecie i otwarcie szyby?? Czy trzeba bedzie regulowac po zalozeniu?? |
Tak samo kombinowalem-ale musialem jeszcze troche regulowac. Troche czasochlonne. Ale jak zrbisz to jaka radosc
Ktorys zacisk mi sie przesuwal (bo silnik elektr. niezly power ma) i musialem go dodatkowo zalutowac palnikiem i lutem.
Hugo - 28-09-2007, 23:09
A u mnie dzisiaj szyba kierowcy zaczęła ciężko się podnosić po opuszczeniu jej poniżej połowy. Co to znaczy? Jak minie połowę wysokości to już idzie normalnie. Warto nasmarować ten mechanizm?
Anonymous - 28-09-2007, 23:31
Hugo wedlug mnie to wina uszczelki ze w pewnym momencie zwalnia a pozniej ok mam tak od strony pasazera szykuje sie na wymiane ale nie ma kiedy a wlasnie jak podnosisz szybe to przypatrz sie dokladnie czy nie idzie jakos krzywo ?? bo moga tez byc poluzowane srubki na prowadnicy te mocujace szybe, pozdro
Anonymous - 29-09-2007, 01:35
Hugo napisał/a: | A u mnie dzisiaj szyba kierowcy zaczęła ciężko się podnosić po opuszczeniu jej poniżej połowy. Co to znaczy? Jak minie połowę wysokości to już idzie normalnie. Warto nasmarować ten mechanizm? |
Mam identyczny problem.
Mateo567, o ktora uszczelke dokladnie chodzi i gdzie mozna ja dostac??
Hugo - 29-09-2007, 09:24
Mateo567 napisał/a: | a wlasnie jak podnosisz szybe to przypatrz sie dokladnie czy nie idzie jakos krzywo ?? | Chyba idzie krzywo, bo odpycha tapicerkę u góry, szczególnie przy przednim słupku. Mateo567 napisał/a: | moga tez byc poluzowane srubki na prowadnicy te mocujace szybe | Dzisiaj to sprawdzę. A może jest coś czym można nasmarować uszczelkę, tak żeby nie brudziło szyby?
Jeśli chodzi o wymianę to chyba tylko na używkę, co?
e-gen - 29-09-2007, 09:52
1. sprawdzić jak szyba chodzi w prowadnicach i ewentualnie podregulować prowadnice
2. sprawdzić czy szyba nie przesuwa się w "windzie"; jeżeli się przesuwa tzn. że zmienia kąt względem prowadnic - trzeba to wyeliminować np. poprzez dokręcenie dwóch śrub w "windzie"
3. sprawdzić i ew. wyczyścić styki przycisków podnoszenia szyb po stronie kierowcy; bo wszystkie sterowania idą przez kierowcę.
Hugo - 29-09-2007, 12:18
Zrobione!!! Prowadnice pionowe po bokach szyby spryskane WD-40, prowadnica metalowa na środku nasmarowana wazeliną techniczną. Kołowrotek potraktowany zdrowo WD-40. Nie zauważyłem żeby linka się rozwarstwiała (na szczęście). Wszystkie śruby od mechanizmu podokręcane (nie były luźne). Efekt: szyba idzie równo w górę i w dół z normalną prędkością. Uszczelka szyby wygląda na zupełnie nie zniszczoną.
Dzięki Panowie.
Anonymous - 23-10-2007, 20:51
a co sadzicie o tym mam szybe na korbke i czy warto kupowac takie cos:P
http://allegro.pl/item256...sklep_lodz.html
Anonymous - 26-10-2007, 09:43
Hugo napisał/a: | Zrobione!!! Prowadnice pionowe po bokach szyby spryskane WD-40, prowadnica metalowa na środku nasmarowana wazeliną techniczną. Kołowrotek potraktowany zdrowo WD-40. Nie zauważyłem żeby linka się rozwarstwiała (na szczęście). Wszystkie śruby od mechanizmu podokręcane (nie były luźne). Efekt: szyba idzie równo w górę i w dół z normalną prędkością. Uszczelka szyby wygląda na zupełnie nie zniszczoną.
Dzięki Panowie. |
u mnie niestety taka operacja nie przeszla dalej ciezko chodzi do gory.
Anonymous - 26-10-2007, 16:52 Temat postu: linka a ja jezdze juz polroku bez jednej szyby
Anonymous - 26-10-2007, 18:21
lesiooo napisał/a: | a ja jezdze juz polroku bez jednej szyby |
I co nie wieje Ci zamocno??
|
|
|