To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [ALL] Pomózcie mi naprawić szybę:)

PiotrekSL4 - 25-07-2007, 21:52

Wlasnie skladam mechanizm elekt szyby w moim aucie. I tu pojawil sie problem. Oczywiscie z "zarobieniem" linki rowerowej na jednym koncu i na srodku. Czy wyprobowany sposob lacznika do przewodow elekt zdaje egzamin?? Bo jesli tak to wypróbuje. Mierzylem linke i ma dokladnie 2m. kupilem nowa tak samo dluga i zamierzam ten srodkowy zacisk umiescic dokladnie w takiej samej odleglosci co na starej lince.
Czy dobrze kombinuje i czy trafie tym samym w dokladne zamkniecie i otwarcie szyby?? Czy trzeba bedzie regulowac po zalozeniu??

KaWu - 28-07-2007, 13:32

Cytat:
Czy wyprobowany sposob lacznika do przewodow elekt zdaje egzamin??

Tak-ale z tego co pamietam przecinalem gona pol.

Cytat:
Czy dobrze kombinuje i czy trafie tym samym w dokladne zamkniecie i otwarcie szyby?? Czy trzeba bedzie regulowac po zalozeniu??

Tak samo kombinowalem-ale musialem jeszcze troche regulowac. Troche czasochlonne. Ale jak zrbisz to jaka radosc :)
Ktorys zacisk mi sie przesuwal (bo silnik elektr. niezly power ma) i musialem go dodatkowo zalutowac palnikiem i lutem.

Hugo - 28-09-2007, 23:09

A u mnie dzisiaj szyba kierowcy zaczęła ciężko się podnosić po opuszczeniu jej poniżej połowy. Co to znaczy? Jak minie połowę wysokości to już idzie normalnie. Warto nasmarować ten mechanizm?
Anonymous - 28-09-2007, 23:31

Hugo wedlug mnie to wina uszczelki ze w pewnym momencie zwalnia a pozniej ok mam tak od strony pasazera szykuje sie na wymiane ale nie ma kiedy :) a wlasnie jak podnosisz szybe to przypatrz sie dokladnie czy nie idzie jakos krzywo ?? bo moga tez byc poluzowane srubki na prowadnicy te mocujace szybe, pozdro
Anonymous - 29-09-2007, 01:35

Hugo napisał/a:
A u mnie dzisiaj szyba kierowcy zaczęła ciężko się podnosić po opuszczeniu jej poniżej połowy. Co to znaczy? Jak minie połowę wysokości to już idzie normalnie. Warto nasmarować ten mechanizm?

Mam identyczny problem.

Mateo567, o ktora uszczelke dokladnie chodzi i gdzie mozna ja dostac??

Hugo - 29-09-2007, 09:24

Mateo567 napisał/a:
a wlasnie jak podnosisz szybe to przypatrz sie dokladnie czy nie idzie jakos krzywo ??
Chyba idzie krzywo, bo odpycha tapicerkę u góry, szczególnie przy przednim słupku.
Mateo567 napisał/a:
moga tez byc poluzowane srubki na prowadnicy te mocujace szybe
Dzisiaj to sprawdzę. A może jest coś czym można nasmarować uszczelkę, tak żeby nie brudziło szyby?
Jeśli chodzi o wymianę to chyba tylko na używkę, co?

e-gen - 29-09-2007, 09:52

1. sprawdzić jak szyba chodzi w prowadnicach i ewentualnie podregulować prowadnice
2. sprawdzić czy szyba nie przesuwa się w "windzie"; jeżeli się przesuwa tzn. że zmienia kąt względem prowadnic - trzeba to wyeliminować np. poprzez dokręcenie dwóch śrub w "windzie"
3. sprawdzić i ew. wyczyścić styki przycisków podnoszenia szyb po stronie kierowcy; bo wszystkie sterowania idą przez kierowcę.

Hugo - 29-09-2007, 12:18

Zrobione!!! Prowadnice pionowe po bokach szyby spryskane WD-40, prowadnica metalowa na środku nasmarowana wazeliną techniczną. Kołowrotek potraktowany zdrowo WD-40. Nie zauważyłem żeby linka się rozwarstwiała (na szczęście). Wszystkie śruby od mechanizmu podokręcane (nie były luźne). Efekt: szyba idzie równo w górę i w dół z normalną prędkością. Uszczelka szyby wygląda na zupełnie nie zniszczoną.
Dzięki Panowie.

Anonymous - 23-10-2007, 20:51

a co sadzicie o tym mam szybe na korbke i czy warto kupowac takie cos:P

http://allegro.pl/item256...sklep_lodz.html

Anonymous - 26-10-2007, 09:43

Hugo napisał/a:
Zrobione!!! Prowadnice pionowe po bokach szyby spryskane WD-40, prowadnica metalowa na środku nasmarowana wazeliną techniczną. Kołowrotek potraktowany zdrowo WD-40. Nie zauważyłem żeby linka się rozwarstwiała (na szczęście). Wszystkie śruby od mechanizmu podokręcane (nie były luźne). Efekt: szyba idzie równo w górę i w dół z normalną prędkością. Uszczelka szyby wygląda na zupełnie nie zniszczoną.
Dzięki Panowie.

u mnie niestety taka operacja nie przeszla :( dalej ciezko chodzi do gory.

Anonymous - 26-10-2007, 16:52
Temat postu: linka
a ja jezdze juz polroku bez jednej szyby
Anonymous - 26-10-2007, 18:21

lesiooo napisał/a:
a ja jezdze juz polroku bez jednej szyby

I co nie wieje Ci zamocno?? :P :D