To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Kto pomoze

topcan - 20-04-2010, 23:32

rezon napisał/a:
topcan napisał/a:
natomiast do II jest napewno moduł
tylko przy haku Mitsubishi. Spokojnie może być bez niego

Może ja się nie znam ale II ma instalacje CAN więc podłączenie jakiegokolwiek dodatkowego urządzenia bez modułu zabezpieczającego w wypadku przeciążenia grozi bardzo grożnymi skutkami ale ja się nie znam :biggrin: polecam zapoznanie się co to jest instalacja CAN. Jedynka jest na zwykłych kablach więc nie potrzebuje modułu zabezpieczającego.

Elektryk to co widziałeś w bagażniku to są bezpieczniki dodatkowe mam to samo

Pozdrawiam

elektryk - 21-04-2010, 17:47

topcan napisał/a:
Elektryk to co widziałeś w bagażniku to są bezpieczniki dodatkowe mam to samo
Ciekawość to pierwszy stopień do piekła, poszedłem i wyciągnąłem przez wywietrznik ;) . Oto zdjęcia. Nie miałem potrzeby wnikać w elektroniczną budowę modułu, ale wygląda na to że moduł jakby sterował żarówkami przyczepy z oddzielnego źródła zasilania (przez dodatkowy bezpiecznik) na podstawie sygnałów z lampy. Załączam zdjęcia.
Numer z obudowy
Moduł w środku
Tabliczka znamionowa haku

Pewnie jak by podłączyć gniazdo przyczepy pod tylną lampę to też by działało. Bezpieczniki w samochodzie powinny z zapasem wytrzymać dodatkowe obciążenie. Jakby było zwarcie leciałby bezpiecznik od świateł, po to są bezpieczniki żeby chronić kable. Nie wiem tylko czy np czujnik przepalonych kierunkowskazów by działał prawidłowo a może są inne dodatkowe funkcje zależne od świateł.

Dla ciekawski dodam że pod licznikami znajduje się kontrolka w kształcie haka holowniczego. W mojej wersji licznika jest miejsce pod żaróweczkę, ale pola stykowe żarówki są niepodłączone do elektroniki licznika. Więc przynajmniej kiedyś planowali coś więcej dodać.

Po numerze katalogowym haku znalazłem taką ulotkę http://mitsubishimotors.h..._NQZ_MY2007.pdf Na ostatniej stronie są wymienione haki holownicze w kilku wersjach oraz wiązki kablowe też w kilku wersjach. oprócz wariantów z ilością "bolców" w gniazdkach jest wspomniane coś o module "C2" który może być jak i może go nie być ;)

Pawmitsu - 21-04-2010, 19:47

No to potrzebny nam jest ktos, kto ma hak bez modulu i uzytkuje go od dluzszego czasu, niech sie wypowie w sprawach awaryjnosci inst. elektycznej.
rezon - 22-04-2010, 08:22

topcan napisał/a:
Może ja się nie znam ale II ma instalacje CAN więc podłączenie jakiegokolwiek dodatkowego urządzenia bez modułu zabezpieczającego w wypadku przeciążenia grozi bardzo grożnymi skutkami ale ja się nie znam
ponieważ zostałem przy montażu haka oszukany przez ASO napisałem do MMC i uzyskałem odpowiedź "ASO Mitsubishi gwarantuje jakość" Nie tylko nie ma modułu, ale kabelki zamiast podłączane kostkami jak w zafakturowanej wiązce Brinka mam lutowane.
topcan napisał/a:
polecam zapoznanie się co to jest instalacja CAN
wiem co to jest CAN. W Octavi wykrywa nawet przepaloną żarówkę. Outkowi jest do tego baaaaardzo daleko
Pawmitsu - 13-05-2010, 23:02

Szulman napisał/a:
Witam. Z tego co widzę to jest to. W naszych Outkach z tego rocznika takie haki się montuje bo u nas nie ma instalacji z kostkami tylko na przyłącza jakie proponuje wykonawca haka. Moim zdaniem będzie dobry. Pozdrawiam

Zaryzykowalem i kupilem ten hak u AUTO SZARMACH. Dzis dalem auto do montazu wraz ztym hakiem, zadzwonili z zakladu po jakichs paru godzinach i powiedzieli ze hak to spora kicha, otwory sie rozchodza nawet o 3 cm, a wyciecie nie pasuje do ukladu wydechowego i bedzie sie stykac. Zaproponowali zwrot, albo daleko idace "poprawki". Tak wiec koszty mi wzrosly, zas wspomnianej firmy nie polecam.

Szulman - 14-05-2010, 22:23

Witam. Jest mi bardzo przykro, że tak wyszło z tym hakiem. Sam byłem przekonany, że to jest to. Przepraszam
rezon - 15-05-2010, 12:54

Pawmitsu napisał/a:
kupilem ten hak u AUTO SZARMACH
może jednak zainteresujesz się jednak wyrobem Brink 409100. Hak do Outka II jest naprawdę porządnie wykonany i dopasowany. Podany przeze mnie numer dotyczy haka do Outka I
BUBU - 16-05-2010, 04:43

Rezon , jak to się mówi u Pawmitsu to już po obiedzie :wink: chłopak męczy się z tym co ma . A przefrezować dziury palcówką i podziałać ze szlifierką kątową to żadna sztuka dla fachowców.

Pozdrav

rezon - 16-05-2010, 08:05

BUBU, Pawmitsu pisał również o możliwości zwrotu stąd moja sugestia - no i rada dla innych, że czasami warto przepłacać (tylko nie w ASO Automarket Boguchwała :wink: - i tak mogą oszukać tak jak mnie :oops: ).
Pawmitsu - 20-05-2010, 13:19

Założyli mi ten hak po drobnych przeróbkach. Potem były spore opady i mam obawy, czy zabezpieczyli hak od korozji. Nie podoba mi sie - po montażu - że gniazdo podłączenia światel jest osadzone dośc delikatnie, trzeba je przytrzymywać przy wkłądaniu wtyczki. Cenowo jednak wyszło sensownie, z montażem coos niewiele ponad 600 i dobrze ciagnie sie przyczepę, zaś hak nie wszedł w kolizje z tylnim zderzakiem i nie trzeba było go ciąć.
Szulman - 20-05-2010, 22:43

Witam. Cieszę się, że po problemie. Oby się dobrze spisywał.
Pawmitsu - 21-05-2010, 23:20

I ja mam taką nadzieję.