[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Galant EA '97 swap hamulców przód
Anonymous - 23-08-2006, 22:54
swees napisał/a: | a ze stanów można sobie sciągnąć za 620 USD komplet wilwooda z czterotłoczkowymi zaciskami, tarczami 31cm (dwuczęściowymi) i klockami
pozdr |
Witam
Czy ktoś zna temat tego wilwooda bo na ich stronie to nie znalazlem kompletu do EA
Pozdrawiam
swees - 27-08-2006, 22:42
Amator, oni wszystkie części mają uniwersalne - produkcja dedykowanych jarzm/zacisków byłaby nieopłacalna. popatrz na zestaw do lancera (nie evo) i jego manuala - zacisk jest montowany do zwrotnicy za pomocą przelotki którą, jeżeli lancerowa nie będzie pasowała, dorobi każdy dobry rzemieślnik. za to musisz mieć hata z odpowiednim rozstawem śrub - i taki jest w tym lancerze.
pozdr
ps. w usa galanty EA nie nazywały się EA.
krzysio1972 - 06-03-2008, 21:38
No to dokonalem swapu
Mam EA5W z 97r czyli zacisk jednotloczkowy z tarcza o srednicy 256 i klockami 128x50x16. Z moich obserwacji z hamowaniem nie bylo zle, przynajmniej z pojedynczym, ale zuzycie hamulcow bylo nieakceptowalne. Zaden komplet klockow u mnie nie wytrzymal 10kkm, a tarcze max 30kkm i postanowilem zmienic na wieksze.
Zaciski dwutloczkowe (z jarzmem) kupilem od gala E88A byly w b.dobrym stanie, tarcze i klocki rowniez dobierane do E88A. Wszystko pasuje idealnie, zadnego 'drutowania', szybka przekladka (praca jak przy standardowej wymianie tarcz i klockow plus odkrecenie\przykrecenie przewodu hamulcowego) i w droge. Tarcza ma 276mm srednicy, klocki tez sa wieksze 150x59, takze mysle, ze dluzej posluza i beda sprawniejsze.
I na konec jeszcze jedna niespodzianka, wyszlo na to, ze hamulce do e88a sa tansze, kupilem tarcze zimmerman za 114 szt. i klocki ferodo za 119 komplet, poprzednie zestawy mialem zawsze drozsze, a niekoniecznie lepsze.
JaGrab3 - 07-03-2008, 08:41
rewela! czy czujesz różnicę w hamowaniu?
tommyc1 - 07-03-2008, 08:42
o, interesujace-za ile ci wyszla ta cala operacja?
ja zmienilem tarcze w zeszlym roku na EBC i skonczyly sie moje problemy z biciem ale hamulce i tak sa za slabe jak na te moc i mase auta
krzysio1972 - 07-03-2008, 09:33
Roznicy to jeszcze nie czuje, bo najpierw stosuje metode ukladania tarczy i klockow opisywana na forum i nie przesadzam z hamowaniem.
Koszt jest spory, ale biorac pod uwage, ze powinny byc zadsze wymiany, to sie zwroci dosc szybko, no i hamulce lepsze.
Ceny tarcz juz podawalem: 114 sztuka zimmermann, stare juz dawno powinienem wymienic, ale czekalem na swap, czyli koszt niewymuszony, klodki ferodo 119.
Zaciski, troche sie naszukalem, ale wreszcze kupilem na allegro- 399, od e88a, powinny pasowac jeszcze naturalnie od EA (po zmianie zaciskow, 99rok?), od sigmy i ten sam zacisk jest w pajero, ale tam chyba inne jarzmo jest, takze trzeba uwazac.
Calosc: 2x114 + 119 + 399 + przekladka (nie wiem ile dokladnie, bo kilka rzeczy jeszcze robilem).
Marcino - 08-03-2008, 09:29
NO to ja teraz jestem już na 100% pewny ze sie uda i tez pójdę tym tropem bo moje tarcze szykują sie do wymiany z przodu.
Krzyś powiedz jeszcze czy robiłeś coś z pompa? czy została seryjna...? bo to chyba ostatnia wątpliwośc która była poruszana na forum czy pompa da sobie rade z zaciskami dwutłoczkowymi....
Bartek - 08-03-2008, 21:54
Pompa daje radę, warto jednak zmienić korektor siły hamowania, bo przy hamulcach przednich o mniejszym zapotrzebowaniu na płyn, tył jest mocno tłumiony i efekt jest taki, że auto po takiej zmianie nie hamuje lepiej, tylko mocniej nurkuje przy hamowaniu, bo tylne hamulce prawie nie działają
krzysio1972 - 09-03-2008, 11:16
Bartek napisał/a: | Pompa daje radę, warto jednak zmienić korektor siły hamowania, bo przy hamulcach przednich o mniejszym zapotrzebowaniu na płyn, tył jest mocno tłumiony i efekt jest taki, że auto po takiej zmianie nie hamuje lepiej, tylko mocniej nurkuje przy hamowaniu, bo tylne hamulce prawie nie działają |
Troche nie bardzo rozumiem, skoro nurkuje to dociaza przod i poprawia hamowanie, a sama ilosc plynu nie ma znaczenia, bo chodzi o cisnienie. Problemem natomiast raczej jest powierzchnia tloczkow, bo roznica pomiedzy dwutloczkowym i jednotloczkowym pewnie jest i pozostaje pytanie czy zwiekszylem, czy zmiejszylem sile hamowania przodu.
Inna rzecz to na jakiej zasadzie dziala korektor w galancie, ja do tej pory spotkalem sie z mechanicznymi, dzialajacymi w zaleznosci od obciazenia tylnej osi i mozna je bylo dodatkowo regulowac. Jak jest w galancie i na jaki ewentualnie wymienic? Moze tyl tez wymienic i korektor od e88a, bedzie calosciowe rozwiazanie lub jest mozliwosc regulacji korektora?
Bartek - 09-03-2008, 11:43
Zwiększyłeś siłę, bo poza więszym naciskiem tłoczkow na klocek przy tym samym ciśnieniu (większa powierzchnia napierania płynu), klocki są o 50% większej powierzchni.... ale to nie jest problem.....
problemem jest to, że wytwarzasz mniejsze ciśnienie w układzie, żeby przód hamował z tą samą siłą co poprzednio, więc tył dostaje mniejsze ciśnienie, więc balans hamulców się pogorszył.....
Piszę z doświadczenia identycznego swapa w E33 - wrażeniowo po swapie hamulce się poprawiły, tylko że droga hamowania się wydłużyła.....dopiero wymiana tylnych hamulców wraz z korektorem skróciła drogę hamowania..... Samochód hamuje 4 kołami nie bez powodu
W kombi (z tego co pamiętam masz kombi ) występowały 2 rozwiązania - statyczny korektor i dynamiczny zależny od ugięcia tylnego zawieszenia (bodaj tylko w wersji samopoziomującej). W e88 był tylko statyczny, tak jak w sedanach EA. Jeeli masz statyczny, to z wymianą nie będzie problemu, przy dynamicznym można coś rzeźbić (udając większe ugięcie zawiasu niż jest naprawdę) lub wymienić na korektror z poliftowego EA3 lub EA5
Marcino - 09-03-2008, 11:51
A w którym miejscu jest ten korektor?
Przegladajac service manual niczego nie znalazałem w okolicach tylnej osi?
Wupatrzyłem tylko "proportional Valve" czy to jest to?
Bo mnie sie wydaje ze skoro mam ABS z czterema czujnikami to moze Pompa ABS ma wbudowany w siebe taki korektor...
Bartku czy mozesz potwierdzić?
JaGrab3 - 08-04-2008, 22:12
Ha , kupilem sobie tarcze (256mm) i klocki dzisiaj zabralem sie za zmiane, odkrecam zacisk a tam ..... niespodzianka!!! zaciski 2 tłoczkowe!!! No to sie uradowałem, zmierzyłem średnicę tarczy --ponad 275 (byle jaka miarka) noooo to teraz wymiana na inne tarcze w sklepie i można hamować!!.
Wiec tak mam hamulce po zmianie, a samochód jest z marca 98, wiec sie zdziwiłem bo podobno zmiana była we wrześniu... no chyba ze SE miały moda wcześniej .
A teraz skoro mam 2 tłoczkowe to wam powiem ze też mi nieźle biją, dlatego zmieniam...
xor - 08-04-2008, 22:37
Już o tym pisałem na forum, w moim SE z maja 98 też mam dwutłoczkowe.
Wnioskuję zatem, że SE od początku miały lepsze heble.
JaGrab3 - 09-04-2008, 12:37
No wlasnie ale katalogi części tego nie uwzględniają...
swinks_UK - 09-04-2008, 12:54
Zgadza się!
W SE od początku szły większe tarcze i podwójne zaciski...
|
|
|