To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

UK & IRLANDIA - PRACA w UK (Leeds)

miszkin - 13-05-2009, 18:34

No nie zupełnie mam ofertę za 60k. Tyle to im zaśpiewałem jak się spytali o moje wymagania finansowe. A ile dostanę, o ile dostanę, to nie wiem. Sęk w tym, że mając potencjalnie w zasięgu 12-15k brutto miesięcznie w Polsce nie wiem czy warto się mordować z przeprowadzką i całą resztą. Raz już mieszkałem za granicą przez 3 lata i wiem, że nie jest tak różowo ;)

Ale może od rzeczy gadam... ;)

swinks_UK - 13-05-2009, 23:50

He, he, he... jak zaśpiewałeś im 60k za stanowisko poza Londynem to... już się nie odezwą, co najwyżej odeślą cię do psychiatryka :D
Teraz jest "credit crunch"... :wink: .
Mojej koleżanki z pracy mąż jest pilotem RAFu w Cranwell i lata na Eurofighterach - dostaje 38k rocznie i jest szczęśliwy.

miszkin - 14-05-2009, 07:00

Hmm, może w takim razie lepiej... ;) Zmartwienie z głowy ;)
Alew skądinąd wiem, że za konsultanta firmy IT spokojnie kasują klientów ponad 1000 euro za dzień. Takie stawki pamiętam jeszcze z Francji... Eurofightery są fajne, ale nie tak dochodowe jak projekty informatyczne ;)

shinai - 14-05-2009, 08:28

Problem polega na tym ze teraz wszyscy zmieniaja prace na IT ciagle masz reklamy w TV z gwarancja pracy po szkoleniu, wiec jest duza konkurecja. Zwłaszcza że ekonomia na wyspach nie jest najlepsza a i mnostwo osob stracilo prace.Pozatym teraz zaczyna sie w angli praca dla anglikow(tylko że oni nie umieja pracowa)
Jednak życze Ci powodzenia

swinks_UK - 14-05-2009, 09:32

Jeśli chodzi o konsultantów to w UK podaje sie następująco zarobki (wiem to z mojej i pokrewnych branż typu NHS, szkolnictwo, social servce):
przykładowo w ogłoszeniu masz
"konsultant potrzebny do... bla bla bla;
praca wymaga poświęcenia 7 godzin w tygodniu na doradztwo (lub podobny opis)
zarobki - 55k rocznie pro rata i drobnym drukiem pisze "based on 25 hours a week" (lub podobne sformułowanie)
W rzeczywistości te 55k rocznie nijak ma sie do prawdziwych dochodów.
Owszem konsultanci potrafią brać 1000 GBP za dniówkę, ale zleconych prac mają tyle, że rocznie rzadko z jednej firmy wyciągają 30k czy wiecej. Żeby było śmieszniej, by dobrać zlecenia gdzie indziej musisz mieć już firmę zarejstrowaną na siebie, bo często konsultanci mają w kontraktach "klauzulę lojalności" jeśli nie prowadzą własnej działalności gospodarczej - w UK 99% z nich jest firmami i robi zewnetrzne zlecenia.

Jak widzisz trochę to bardziej skomplikowane. Jednak, w dalszym ciągu uważam, że zarobki 30k - 40k w IT na wejściu są bardzo dobre
W UK doświadczenie ma ogromne znaczenie w ustalaniu stawki, a oni uwzględniają tylko doświadczenie z UK, reszta EU dla nich się nie liczy.