[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Nowy lancer
jaca71 - 14-05-2009, 09:04
piomic napisał/a: | Trik napisał/a: | Ciekawi mnie czemu jeszcze nie wykońbinowali odzyskiwania energi elektrycznej z energi kinetycznej z jakiegoś innego elementu niż śilnik, coś ala KERS tylko do akumulowania prundu | Wymyślili. PKP ma to od dawna w elektrowozach (przy hamowaniu oddaje prąd do sieci – silnik robi za prądnicę) a w hybrydowych to norma, że pedał hamulca nie wciska bezpośrednio pompy tylko by wire komp załącza silnik elektryczny do hamowania korygując tylko siłę na poszczególnych kołach klockami. Bez tego aku długo by nie wytrzymał. |
Oj nie, nie, nie, nie. Hybryda jest tak śmiesznie skonstruowana (przynajmniej E-CVT) że posiada osobna prądnicę i osobny silnik elektryczny W prawie każdym momencie, w którym włączony jest silnik spalinowy lub następuje hamowanie prądnica ładuje akumulatory. Silnik elektryczny nigdy nie jest prądnica w samochodach hybrydowych. Dodatkowo, cały numer polega na tym, że hybryda na samym silniku spalinowym z miejsca nie ruszy
A i jeszcze jedno - ilość energii powstałej podczas hamowania nie jest w stanie przyjąć akumulator - dlatego pociągi, tramwaje oddają ją do sieci.
W KERS najprawdopodobniej zastosowano baterie kondensatorów a nie akumulatorów. Chociaż, któraś ze stajni pracowała nad KERS mechanicznym gromadzącym energię w kole zamachowym.
krzychu - 14-05-2009, 10:15
Panowie ale może się mylę ale PKP nie oddaje energii za hamownia!! Jak by była zasilana na prąd stały to jeszcze by była szansa ale to jest zmienny prąd i tam było by to za trudne do wykonania. Ale mogę się mylić.
jaca71 - 14-05-2009, 12:55
Możesz się mylić i jednocześnie możesz się nie mylić. Masz racje że w układzie nie ma falowników itp czyli PKP nie oddaje energii do sieci energetycznej. Ale mylisz się że nie ma hamowania odzyskowego;) jeździ przecież niewiarygodna ilość odbiorników, które tę energię z chęcią łykną jakimi są rozpędzające się pociągi, podjeżdżające pod górę pociągi, oraz pociągi jadące po równym
piomic - 14-05-2009, 15:23
jaca71 napisał/a: | posiada osobna prądnicę i osobny silnik elektryczny | Prawdopodobnie masz rację. Nie znam szczegółów konstrukcji, od znajomeg kolejarza wiem o tym patencie z elektrowozami - mówił, że problemem jest szybkie niszczenie silnika przez hamowanie, widać tak to rozwiązali. Niby każdy silnik jak nim zakręcić odda prąd ale prądnica zrobi to lepiej.
jaca71 - 14-05-2009, 16:23
krzychu napisał/a: | Jak by była zasilana na prąd stały to jeszcze by była szansa |
Jeszcze jedna ciekawostka:
Coraz częściej stosuje się w napędach elektrycznych silniki synchroniczne prądu przemiennego zamiast silników szeregowych prądu stałego. A wszystko to przez firmę Mitsubishi Electronics, która jako jedna z pierwszych zaczęła wprowadzać zintegrowane moduły mocy składające się z obwodów mocy (np. falowników) i sterującymi nimi układami elektronicznymi, które ułatwiły sterowanie tymi silnikami.
[ Dodano: 14-05-2009, 16:35 ]
piomic napisał/a: | Prawdopodobnie masz rację. Nie znam szczegółów konstrukcji |
Jesli Ci siły starczy i samozaparcia to proponuje podrążyć temat hybryd a w szczególności E-CVT. Jest to dosyć ciekawe rozwiązanie. Urządzenie to w jednym elemencie sumuje moment silnika elektrycznego ze spalinowym jednocześnie dzieląc go na moment napędowy kół i moment napędzający prądnicę. Zbudowane jest to na zasadzie przekładni planetarnej. Jarzmo z kołami planetarnymi połączone jest z silnikiem spalinowym - jest to wejście układu. Koło centralne to wyjście na prądnicę, a koło słoneczne to wyjście na koła - z nim połączony jest silnik elektryczny, bez którego samochód nie ruszy.
gluzik - 14-05-2009, 19:03
A wracając do mojego przyszłego Lancera to mam jeszcze takie pytanie
Czy komputer pokładowy pokazuje na ile kilometrów wystarczy nam jeszcze paliowa!
jaca71 - 14-05-2009, 19:11
gluzik napisał/a: | Czy komputer pokładowy pokazuje na ile kilometrów wystarczy nam jeszcze paliowa! |
Pokazuje, pokazuje zasię, ale jak zejdzie do rezerwy to znika
lukas43 - 14-05-2009, 19:55
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem dyskusję dotyczącą elektrycznego wspomagania, bo nowy Lancer posiada przecież wspomaganie hydrauliczne, a ktoś tu chyba sugerował, że ma elektryczne, ale faktycznie wspomaganie działa idealnie w tym samochodzie
krzychu - 14-05-2009, 19:57
1,5 - elektryczne, 1,8 - hydrauliczne. Przynajmniej tak pisali.
gluzik - 14-05-2009, 20:49
a jeszcze bardzo mnie interesuje czy jest możliwość zainstalowania dodatkoweg radia gdzieś naprzykład nad popielniczką albo zamiast niej bo miałem w astrze radio z dvd dla mojego maleństwa i monitorek przyczepiany do zagłówka na siedzeniu pasarzera i chciałbym to do Lancerka przemontować.acha i czy będe miał gniazdko 12v w bagażniku?żeby ewentualnie w bagażniku to radio podłączyć bez kombinowania z instalacją elektryczną?
Trik - 14-05-2009, 21:41
W zasadzie to możesz mieć gniazdo gdzie chcesz. Jednym z miejsc jest schowek między fotelami. Jak dogadasz się z ASiO to powinno sie udać i w bagażniku.
Ja myślałem o zakupie DVD montowanego pod sufitem, ale na zagłówkach też może być.
krzychu - 14-05-2009, 21:46
Ale są DVD z monitorem które się montuje od razu za zagłówkiem.
http://www.sony.pl/produc...geType=Overview
Tylko nie ma zdjęcia uchwytu (w komplecie). W każdym razie jest to taki kawałek plastiku i pasek którym się opina pręty od zagłówką do tego się montuje na zatrzask ten odtwarzacz. Do zapalniczki i gotowe bez ingerencji w samochód.
gluzik - 14-05-2009, 22:10
no tak ale 2 miechy temu kupiłem sobie radio JVC z wyjściem wideo za 1000zł a monitorek miałem tylko to radio musze gdzieś zamontować.Szkoda go wsadzić do szafy a sprzedac go z astrą to bym musiał cene o 25% podnieś a dotego bak paliwa i nowe pokrowce już prawie 50%wartość astry poszła by w góre tylko kto mi tyle da za tego zgrata
Trik - 14-05-2009, 22:30
Opyl graty na alegro, a za zdobyte pienionszki kup nowe DVD + monitor na drugi zagłówek taki soniak DVP-FX720 kosztuje 650 a jest jeszcze filips PET831/12 za 1000 całkiem sympatyczny.
gluzik - 15-05-2009, 22:50
Ale jest miejsce gdzieś z przodu pod tym fabrycznym radiem na zamontowanie innego odtwarzacza czy nie?
[ Dodano: 15-05-2009, 22:52 ]
Bo do tego odtwarzacza co mam, to się już troche przyzwyczaiłem
|
|
|