[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana wahaczy
Owczar - 14-05-2009, 13:06
No jeśli sprawdzali nawet na wypiętych to stuka jednak coś innego?
Kibloo - 14-05-2009, 13:20
obejrzyj dokładnie tylne mocowanie banana, pierścień, wewnatrz tuleja gumowa i pręt stalowy z dwoma otworami (mocuje wahacz), u mnie nawet nie było widać zerwanej gumy (a jedna była oberwana naokoło pręta, a druga wkoło pierścienia), po wymianie stukanie ustało... BTW tuleje gumowe daje sie wymieniać, natomiast sworznie w bananie sa niewymienne...
pozdro
Marti - 14-05-2009, 13:38
Kibloo napisał/a: | atomiast sworznie w bananie sa niewymienne... |
Są firmy (jedna polecana w Szczecinie jak dobrze pamiętam i jedna w Bytomiu lub Gliwicach) które regenerują to w granicach 50-80zł na sworzeń.
Owczar - 14-05-2009, 13:47
To cena za samą wymianę czy łącznie ze sworzniem? Jeśli ze sworzniem to orientujesz się jakiej marki?
Marti - 15-05-2009, 19:44
Owczar ze sworzniem, jak i co i od kogo to nie wiem ale dają gwarę na rok, Ci co skorzystali zrobili po 40kkm bez uwag (dalej temat umarł więc nie śledziłem).
Lacky_77 - 24-07-2009, 06:41
Witam
Mam prośbę, mechanik powiedział mi że mam do wymiany wahacz przedni/ tylny, jak by to lepiej fonetycznie ująć wahacz przedni z tyłu. Czy mógłby mi ktoś z szanownych kolegów wskazać jak on wygląda ? (link, rysunek itp)
Auto to Gal Avance 2003 2,5 V 6.
Z góry dziękuję
czekoladka_1981 - 24-07-2009, 07:59
Lacky_77 napisał/a: | wahacz przedni z tyłu. Czy mógłby mi ktoś z szanownych kolegów wskazać jak on wygląda ? (link, rysunek itp) |
Gale mają zawieszenie wielowachaczowe , rysunki poglądowe str. lewy przód:
http://www.fotosik.pl/pok...f97cabdef8.html prosty
http://www.fotosik.pl/pok...aca8c51139.html banan
http://www.fotosik.pl/pok...f58fe3798f.html górny
Lacky_77 - 24-07-2009, 22:27
No dzięki dzięki, z tego co usłyszałem dzisiaj w Jappomoto to dostępne są tylko w oryginale! Hmmm
Kibloo - 25-07-2009, 09:37
zjrzyj do InterCars
spory wybór po naszej zniżce klubowej ceny zaczynaja sie od +/- 250 PLN
pozdro
koniar - 25-07-2009, 18:41
Lacky_77 napisał/a: | No dzięki dzięki, z tego co usłyszałem dzisiaj w Jappomoto to dostępne są tylko w oryginale! Hmmm |
ja teraz kupiłem w hurtowni JC ten wachacz i z moimi upustami wyszedł nie tak źle bo sto pare zł netto
dostępność bez problemu,
ktoś wcześniej napisal że w intercarsie też jest - w sumie ta sama firma ale osobiście bardziej polecam JC jeśli chodzi o Japońce
xor - 06-08-2009, 17:31
U mnie tłukły wybite sworznie w wahaczu górnym. Przy takich stukach to może być wszystko Ja szukałem, szukałem, w serwisie mi mówili, że lekkie luzy mam na dolnych prostych - teraz jak sobie porozkręcałem zawieszenie luz i to spory miałem tylko na górnych, na dolnych ani pół milimetra luzu wyczuć nie mogę. Więc różnie bywa. Jak Wam powiedzą o luzach na dolnym, sprawdźcie na wszelki wypadek górny. Da się wyczuć - jedna osoba brechą majta zwrotnica góra-dół, druga chwyta za górne mocowanie sworznia górnego wahacza, drugą za mocowanie w zwrotnicy i czuć luz.
Pytanie za 100pkt : musiałem flexem wyciąć sworzeń przy demontażu górnego wahacza, wydawało mi się, że te sworznie przy regeneracji wahacza całe wymieniają razem z gumą.
Przyjeżdżam do serwisu w BB parającego się właśnie regeneracją (Recar), wyjmuje wahacz, a facet 'tego pan sobie może wyrzucić'...
On NIE WYMIENIA sworzni, tylko dorabia nowe ?gniazda?.
Swees kiedyś u niego robił, i sobie chwali. Więc już nie wiem. Jesteście pewni, że Wam wymieniali sworzeń jak regenerowaliście ?
Coś tam potem bąknął, że może jakiś dobierze z Hondy, ale wątpi.
Jestem w kropce. Bo chyba narobiłem sobie 200PLN kosztów całego wahacza
Kurczaczek. Autko rozkraczone stoi, na weekend jadę A zniżek w IC ciągle nie mam, dopiero od przyszłego tygodnia
q67 - 06-08-2009, 17:37
niewiem czy wiesz ,ale w ic masz do kupienia sworzen górnego wachacza.w pudełku jest instrukcja .wymienisz sam.
xor - 06-08-2009, 17:49
Właśnie dzwoniłem, mają w IC za ~70PLN. Ale wymienić samemu... ?? Co jest potrzebne ? Porządne imadło, etc ?
q67 - 06-08-2009, 17:59
Jak będziesz miał pożądne imadło,prase i/lub młotek ja wymienialem za pomocą imadła i młotka . 20 minut roboty. Dosyć dobra intrukcję masz w pudełku
xor - 06-08-2009, 18:16
Ok, wielkie dzięki !
Jednak chyba dam do zrobienia fachowcowi, za kilkadziesiąt pln mi zrobi. Zresztą zobaczymy jak kupię i zerknę do instrukcji
|
|
|