[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Dodatkowe zabezpieczenie antykradzieżowe Lancera.
filippoz - 18-01-2009, 11:23
Jak możesz to rzuć coś do mnie na prv też, poproszę.
ja miałem w golfie i passacie poukrywane przełączniki odcięcia rożnych rzeczy, problem byl jak coś się spierniczyly i serwis dzwonił ze panie ale tego auta w ogóle nie idzie odpalić - czyli działa niestety w passacie coś się zepsuło z tymi zabezpieczeniami i musiałem po odłączać i wtedy ukradli ehhh
ale tak jak pfx mówi, jak chcą ukrasc to ukradą choćby auto miało 5kg lokalizatorów GPS
Uwex - 18-01-2009, 11:30
A co myślicie o ukrytym wyłączniku pompy paliwa ? Ma to sens ? Fachowcem od elektryki nie jestem , ale ...może?
Anonymous - 18-01-2009, 11:35
Mozna wylaczyc pompe paliwa,
Sa elektrozawory na przewod paliwa....
Mozna odlaczyc cokolwiek, sonde lambda,
czujnik polozenia walu,
I jeszcze pare innych rzeczy ktore utrudnia zycie amatorom cudzej wlasnosci..
W sumie przydaloby sie np odciecie ECU, tudziez cewki wysokiego napiecia, zeby
po podmianie ECU i obejsciu IMMO nie dalo sie jechac...
Pozdr
AK
filippoz - 18-01-2009, 11:42
sposobów jest pięć kilo, sam miałem odcięcie pompy paliwa tyle tylko że własne zabawy kończą się utratą gwarancji bo to ingerencja w auto - chyba że ktoś ma inne zdanie.
pfx - 18-01-2009, 12:37
dwakola napisał/a: | Mozna wylaczyc pompe paliwa,
Sa elektrozawory na przewod paliwa.... |
skuteczne moim zdaniem
dwakola napisał/a: | Mozna odlaczyc cokolwiek, sonde lambda, |
nic nie da w tym wypadku auto pojedzie z "checkiem" zapalonym
dwakola napisał/a: | czujnik polozenia walu, |
najskuteczniejszy, niestety wali błedy ECU, chyba, że ktoś umie to zemulować
wdakola napisał/a: | I jeszcze pare innych rzeczy ktore utrudnia zycie amatorom cudzej wlasnosci..
W sumie przydaloby sie np odciecie ECU, tudziez cewki wysokiego napiecia, zeby
po podmianie ECU i obejsciu IMMO nie dalo sie jechac... |
samo odcięcie zasilania ECU nic nie daje - ECU amatorów cudzej własności jest spreparowany tak, że wszystkie zasilania ma zmostkowane, więc + 12 byle było dostępne w aucie i jazda, odcięcie cewki i owszem, ale pod maską szybko robią kilka by-passów - znając elektrykę modelu 2-3 kablami robisz obejście prawie wszystkich obwodów tych odciętych fabrycznie w każdym prawie aucie.
Fajnie byłoby się dowiedzieć jak najwięcej jak to się robi (kradnie), by temu przeciwdziałać. Niezależnie od zabezpieczeń i tak najlepszym jest AC.
Pozdr
[ Dodano: 18-01-2009, 12:42 ]
filippoz napisał/a: | sposobów jest pięć kilo, sam miałem odcięcie pompy paliwa tyle tylko że własne zabawy kończą się utratą gwarancji bo to ingerencja w auto - chyba że ktoś ma inne zdanie. |
nie musisz się przyznawać
filippoz - 18-01-2009, 14:20
to było w poprzednich autach, nie mówię co będzie w nowym, w końcu auto ubezpieczone i leasingowane więc aż tak do tego nie podchodzę co innego jakbym musiał wyłożyć na stół 60parę klocków od tak - inna sprawa.
Ostatnio modne są moduły GPS z kartami GSM
Uwex - 18-01-2009, 17:28
Tam gdzie ja kupiłem Lancera proponują za 230 zł. założenie ukrytego (miejsce sam wybierasz) wyłącznika pompy i zapłonu ( chyba - w każdym razie na pewno pompa + coś tam jeszcze ) . Do tego też ukryte kable którymi można toto w razie awarii zmostkować .
Wszystko robione w ASO - bez ewentualnych problemów z gwarancją . Może się skuszę.
Jak będę wiedział dokładnie co i jak to napiszę .
Morfi - 18-01-2009, 19:26
Uwex, to tanio chcą . Ja w polonezie mialem odciecie zapłonu i autko tylko zapalało jak był wcisniety włącznik ogrzewania tylnej szyby .
Widziałem w wielu miejscach takie odcinki
Ale nie da sie nigdy na 100% zabezpieczyc samochodu.
Bo zawsze moga je odcholowac lawetą
Uwex - 18-01-2009, 20:24
Też mi się wydaje , że to niedrogo ! Pewnie , że 100% nigdy nie będzie , ale zawsze jest to jakieś utrudnienie , więc warto .
bb77 - 18-01-2009, 21:39
dwakola napisał/a: | O kurka, lekko slabo...
To mnie lekko zdolowales...
A moze jakies szczegoly, ktore moga pomoc ustrzec sie na przyszlosc ?
Pozdr
AK |
W restauracji, z kieszeni kurtki. Niestety nauczka na przyszłość...trzeba mieć się na baczności, tym bardziej, że w Warszawie ukradli już od początku roku kilkanaście aut w podobny sposób...
A w grudniu ukradli mi Corolke spod bloku, Lancerem nacieszyłem się 3 tygodnie..
Morfi - 18-01-2009, 21:50
Ja klucze z auta nosze na smyczy. Czasem ukrytej pod koszulą
jaca71 - 21-01-2009, 14:55
Ostatnio przeglądając allegro w poszukiwaniu jakiejś fajnej nawigacji wyskoczyło mi takie coś:
http://allegro.pl/item534...gps_killer.html
Czy sprzedasz takiego urządzenia jest legalne? Czy tylko mi się skojarzyło z wytrychem? A może to ma służyć nie złodziejom tylko nieuczciwym kierowcom, którym szef zamontował lokalizator? Ale to też tak trochę uczciwe... Co o tym myślicie? Czy tylko ja jestem przewrażliwiony?
Radassss - 21-01-2009, 15:14
no chyba legalne, ale tez mi sie odrzu tak jak Tobie skojazylo
jest na to rada... zaspawanie gniazda zapalniczki
pfx - 01-02-2009, 10:50
Polecam zamianę pinów w złaczu diagnostycznym - w szczególności +12 V na linięK i na linię CAN. Oczywiście pamiętać o mechanikach. Kiedyś kolega kupił taką nakładkę i przerobił taką nakładkę po której linie były OK - informował o tym mechaników jak dawał auto do naprawy. Do tego antynapad i elektronmagnes ukryty na zamek maski.
AC ... i wszystko jasne...
[ Dodano: 01-02-2009, 10:51 ]
Radassss napisał/a: | no chyba legalne, ale tez mi sie odrzu tak jak Tobie skojazylo
jest na to rada... zaspawanie gniazda zapalniczki |
wystarczy od niej odciąć prąd.
mobista - 19-02-2009, 13:09
prąd sobie mogą pociągnąć skąd będą chcieli, więc nic nie da zaspawanie albo odcięcie prądu..
|
|
|