[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Lancer rok modelowy 2010
earphorny - 13-07-2009, 12:44
jurekschroda napisał/a: | Cytat: |
PostWysłany: 22-05-2009, 14:54 Temat postu:
Właśnie dostałem odpowiedź; wg MMC nie ma żadnych różnic pomiędzy 2009 a 2010 w Sportbacku..... |
Są na pewno - dostałeś błędną informację.
Zmiany w roku modelowym 2010 dotyczą głównie wersji
Invite:
- brak zestawu bluetooth
- światła przeciwmgielne
- czujnik deszczu ( automatyczne wycieraczki)
- automatyczne światła (czujnik zmierzchowy - w Polsce nieprzydatne)
Ponadto, każdy Lancer z silnikiem 1.8 (także wersje Inform) będzie miał ozdobną końcówkę rury wydechowej. |
Właśnie dlatego (brak bluetootha w modelu 2010) szukałem salonu, który ma czarnego SB z 2009 roku. Okazało się, że w Grafixie ostał sie jeden czarny SB
jaca71 - 14-07-2009, 20:11
jurekschroda napisał/a: | - automatyczne światła (czujnik zmierzchowy - w Polsce nieprzydatne)
|
Nieprawda hehe. Mam przyjemność jeżdżenia po Polsce samochodem z tym bajerem i jest to miód, cud i malina. W ciągu dnia świeca się światła dzienne a niech tylko lekko się przyciemni albo spadnie mocny deszcz włączają się "normalne" światła. Jeśli by tak to działało w Lancerze ja bym się nie obraził.
Kicek - 15-07-2009, 11:56
Ja pytałem o wersję Intense Bo taka już na mnie czeka w salonie do odebrania w nastepnym tygodniu:-)
jurekschroda - 16-07-2009, 15:08
Cytat: | jurekschroda napisał/a:
Nieprawda hehe. Mam przyjemność jeżdżenia po Polsce samochodem z tym bajerem i jest to miód, cud i malina. W ciągu dnia świeca się światła dzienne a niech tylko lekko się przyciemni albo spadnie mocny deszcz włączają się "normalne" światła. Jeśli by tak to działało w Lancerze ja bym się nie obraził. |
No właśnie prawda. Samochód, którym się poruszasz ma światła do jazdy dziennej - a Lancer tylko postojowe i mijania. Te ostatnie mogą być włączane przez czujnik zmierzchowy, ale w Polsce i tak trzeba na nich jeździć 24h, więc jak najbardziej podtrzymuję, że w Polsce jest to nieprzydatne.
jaca71 - 16-07-2009, 17:22
jurekschroda napisał/a: | Cytat: | jurekschroda napisał/a:
Nieprawda hehe. Mam przyjemność jeżdżenia po Polsce samochodem z tym bajerem i jest to miód, cud i malina. W ciągu dnia świeca się światła dzienne a niech tylko lekko się przyciemni albo spadnie mocny deszcz włączają się "normalne" światła. Jeśli by tak to działało w Lancerze ja bym się nie obraził. |
No właśnie prawda. Samochód, którym się poruszasz ma światła do jazdy dziennej - a Lancer tylko postojowe i mijania. Te ostatnie mogą być włączane przez czujnik zmierzchowy, ale w Polsce i tak trzeba na nich jeździć 24h, więc jak najbardziej podtrzymuję, że w Polsce jest to nieprzydatne. |
No własnie nie prawda
Samochód którym sie poruszam ma swiatła dzienne takie same jak mój lancer. Czyli żażące sie światła drogowe. Gdy sie zciemnia one gasna a zapalaja sie swiatła "normalne".
Nieposiadacz - 16-07-2009, 17:43
Nie wiecie przypadkiem czy mozna do lancerka zamontowac sobie swiatelka dzienne diodowe, bo widzialem je na ulicy i zawaliscie to wyglada. Chetnie bym cos takiego zamontowal. (sorki ze bez polskich znakow)
MaciekCi - 22-07-2009, 17:08
Dostałem informację z Grafixu o zmianach w sedanie 2010 :
-Brak bluetootha
-dodane czujniki zmierzchu i deszczu
-dodane światła przeciwmgielne
Ale nic nie wspomnieli o końcówce rury wydechowej, to jak to jest ? Może się ktoś wypowiedzieć ? Może sprzedawca przeoczył tą końcówkę ?
pekaes - 22-07-2009, 18:02
A mnie w Grafixie zapewnili, że taka końcówka na rurę wydechową będzie
Niestety, nieprawdziwe okazały się informacje podawane przez jeden z warszawskich salonów, że przód Sedana będzie taki sam jak w Sportbacku...
Pablo_PL - 22-07-2009, 23:31
MaciekCi napisał/a: | Dostałem informację z Grafixu o zmianach w sedanie 2010 :
-Brak bluetootha
-dodane czujniki zmierzchu i deszczu
-dodane światła przeciwmgielne
Ale nic nie wspomnieli o końcówce rury wydechowej, to jak to jest ? Może się ktoś wypowiedzieć ? Może sprzedawca przeoczył tą końcówkę ? |
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Jestem świeżym posiadaczem miśka i pierwszy raz na forum.
Samochód odbierałem na początku lipca w wersji '10. Zmiany w wyposażeniu pokrywają się z tym co pisał Maciek, czyli:
- brak bluetootha,
- czujnik deszczu (czujnika zmierzchowego nie ma, zmieniają tylko ustawienia w kompie, żeby po starcie silnika automatycznie włączały się światła)
- światła przeciwmgielne przednie
- końcówka rury wydechowej (przykręcana)
jaca71 - 23-07-2009, 00:29
pekaes napisał/a: | A mnie w Grafixie zapewnili, że taka końcówka na rurę wydechową będzie
Niestety, nieprawdziwe okazały się informacje podawane przez jeden z warszawskich salonów, że przód Sedana będzie taki sam jak w Sportbacku... |
Tak mi przez przypadek na gazecie trafiła sie reklama nowego salonu w Bielsku:
http://www.mitsubishi.jap...JALNA&of=2&or=1
i się przeraziłem - samochody brudne i to na zdjęciu, które ma zachęcać do kupienia - czarny sedan. Czerwony sportback uświniony w środku. Gdzie my żyjemy? W jakimś zadupiu czy w Europie? A podobno kryzys jest i bezrobocie...
Kicek - 23-07-2009, 14:47
jurekschroda napisał/a: |
No właśnie prawda. Samochód, którym się poruszasz ma światła do jazdy dziennej - a Lancer tylko postojowe i mijania. Te ostatnie mogą być włączane przez czujnik zmierzchowy, ale w Polsce i tak trzeba na nich jeździć 24h, więc jak najbardziej podtrzymuję, że w Polsce jest to nieprzydatne. |
Na szczescie przynajmniej w tej kwestii polski sejm sie wykazal. Od czerwca mozna jezdzic na swiatlach do jazdy dziennej (a te moga Ci wlaczyc w serwisie) bez koniecznosci podlaczania do nich tylnych pozycyjnych. A od 2010 roku wszystkie nowe samochody beda musialy miec swiatla do jazdy dziennej niezalezne od pozycyjnych (oczywiscie jesli beda wyposazone w funkcje swiatel dziennych). A jaca juz opisal co sie dzieje po zmierzchu wiec rozwiazanie naprawde super (oszczedza i paliwo i aku i zarowki, tak mi sie przynajmniej wydaje)
jurekschroda - 23-07-2009, 17:37
Cytat: | Samochód którym sie poruszam ma swiatła dzienne takie same jak mój lancer. Czyli żażące sie światła drogowe. Gdy sie zciemnia one gasna a zapalaja sie swiatła "normalne". |
Obawiam się, że w Lancerniku jest tylko czujnik zmierzchu, czyli automatyczne włączanie się świateł mijania po zmroku. W roku modelowym 2010 masz na lewej dźwigni koło kierownicy cztery tryby "pracy" świateł : off, auto, postojowe, mijania. Drogowe (czyli potocznie długie) włączane są przez przyciągnięcie dźwigni do siebie. Po ustawieniu położenia "auto" w ciągu dnia żadne światła nie świecą, jakby potwierdzając, że chodzi o czujnik zmierzchu. Gdzie niby te dzienne, hę ?
p.s. jeszcze jedna drobnostka z roku 2010 - zmienili wreszcie pokrętła klimatyzacji przynajmniej w Invite.
jaca71 - 23-07-2009, 18:31
TO Ci powiem jak ja mam Lancerze:
Mam światła na off. Włączam silnik i zaczynają się żarzyć światła (tak na 50 może 60%) - staja się DRL-ami. Gdy przekręcę przełącznik na postojowe dodatkowo do tego zapalają mi się pozycyjne/postojowe. Gdy włączę światła mijania (na przełączniku) to DRL-y gasną i zapalają mi się wszystkie światła z mijania włącznie.
W opisywanym samochodzie wszystko działa tak samo jak opisałem tylko jest dodatkowa pozycja Auto (pomiedzy off a pozycyjne). W tej pozycji w dzień żarzą się tylko światła drogowe (stają się DRL-ami). Po zmierzchu lub w mocniejszy deszcz automatycznie zamieniają się w "normalne" w pełni funkcjonalne światła.
Według instrukcji w Lancerze z czujnikiem zmierzchowym dział to dokładnie tak samo.
Jeśli w Lancerze sprzedawanym w Polsce tak to nie działa świadczy to tylko źle o firmie MM-Polska. Bo nie bardzo rozumiem dlaczego nie zamawiają samochodów ze światłami dziennymi do sprzedaży w kraju gdzie jest obowiązek jazdy na światłach mijania lub dziennych przez cały rok. Bo w kraju gdzie takiego obowiązku nie ma światła DRL śa w standardzie. Szkoda gadać na temat MM-Polska.
tomekrvf - 23-07-2009, 18:49
jaca71 napisał/a: | Bo nie bardzo rozumiem dlaczego nie zamawiają samochodów ze światłami dziennymi do sprzedaży w kraju gdzie jest obowiązek jazdy na światłach mijania lub dziennych przez cały rok. |
Przecież można włączyć w Lancerze opcję automatycznego włączania świateł mijania.
Poza tym, Lancer w Europie jest taki sam.
Regulacja prawna że nie trzeba mieć w tym czasie włączonych postojówek weszła jakoś na dniach. Wygląda na to że MMC powinno cofnąć do Japonii statki z zamówinymi Lancerami....
jaca71, w USA jest trochę inne prawo więc nie porównuj Lancer z USA do tego z EU.
krzychu - 23-07-2009, 19:00
tomekrvf napisał/a: |
Regulacja prawna że nie trzeba mieć w tym czasie włączonych postojówek weszła jakoś na dniach. Wygląda na to że MMC powinno cofnąć do Japonii statki z zamówinymi Lancerami.... |
A kurde bez przesady. Od początku samochód który jest względnie nowy (zaprojektowany za czasów burzy w Europie na temat świateł jedna kraje wprowadzają inne wycofują) powinien być przygotowany na różne konfigurację (przecież to że auto idzie na sprzedaż w Polsce nie znaczy że będzie w Polsce użytkowane). Powinno być przez komputer konfigurowane tak żeby można:
- mieć wyłączone światła w dzień
- mieć włączone tylko do jazdy dziennej czyli świecące długie na około 30-50% mocy (bez postojowych z tyłu)
- mieć włączone światła przednie z postojowymi z tyłu.
to żadna filozofia moim zdaniem. A ten czujnik zmierzchu to jak już dają to tez powinni to dopracować.
|
|
|