Carisma - Ogólne - V-Power Diesel
rasiak1980 - 23-05-2009, 23:16
ja się dziwie ze jeszcze z tym porządku w Polsce nie zrobili, paliwo u nas to szmelc najgorszy zylc a v power werwa czy premium nie są lepsze od zwykłego paliwa w Niemczech, kiedyś benzynę rozcieńczano olejem napędowym teraz trochę nie opłacalne a wiec leje się wodę do 5% spoko można nalać jedyne co możemy zrobić to zacząć skarżyć stacje na naprawy układów paliwowych tylko dobrego adwokata i rzeczoznawce trzeba mieć ale myślę kilka może kilkanaście razy się natną to zaczną lać porządne paliwo, generalnie diesel kopci jeżeli w oleju jest duża zawartość parafin czyli ścierwa, odpadu, którym robią objętość zalej na bak oleju litr nafty i będziesz miał swoje premium paliwo
Krzyzak - 25-05-2009, 08:09
tak sie sklada, ze jak 3 lata temu jechalem do Niemiec, to zatankowalem na stacji-krzak kolo Szczecina i potem na renomowanej stacji w Niemczech i nie bylo zadnej roznicy w jakosci paliwa...
cns80 - 25-05-2009, 08:34
mlun napisał/a: | Bo mocowo to nawet jak 1-2konie wzrośnie to tego się nie odczuje. | Nie do końca tak. Mocy może nie przybywa, a raczej momentu obrotowego i to znacznie. Mój H100 miał przedmuchy po 270 tyś km i kopcił strasznie, a przyśpieszenie miał coraz gorsze. Po za laniu V-Power Diesel, przy tylnym napędzie rwał do przodu aż czasem się bokiem ustawiał. I zawsze tak było na tym paliwie. Nie wiem czym to jest spowodowane - być może dokładniejszym i pełniejszym spalaniem mieszanki. W MSS już tak tego nie czuć, bo silnik jest sprawny. Może jakaś minimalna różnica, ale teraz leję Neste.
gulgulq - 25-05-2009, 08:51
Krzyzak napisał/a: | tak sie sklada, ze jak 3 lata temu jechalem do Niemiec, to zatankowalem na stacji-krzak kolo Szczecina i potem na renomowanej stacji w Niemczech i nie bylo zadnej roznicy w jakosci paliwa... |
otóż
rok temu wracając z Krakowa zatankowałem w megawypasionej firmowej stacji Orlenu Vervę-ON i spalanie z standartowych 4.8 poszło na 6.0, a na codzień właśnie tankuję na takim krzaku
rasiak1980 - 27-05-2009, 03:16
jak ktoś zna cały proces technologiczny rafinacji to wie że można wyprodukować więcej paliwa kosztem jakości choćby poprzez kraking są w stanie wykorzystać do produkcji ON mazut odpad który mógłby jedynie nadawać się jako paliwo do statków dalekomorskich, i tak w Polsce ostatnimi czasy jest ze wszystkim począwszy od wędlin gdzie z kilograma mięsa magicy potrafią zrobić 1,5 kilo i więcej wędliny (cud w Kanie Galilejskiej?) a skończywszy właśnie na paliwie wszystko kosztem jakości, i zadowolenia klienta
Anonymous - 27-05-2009, 06:09
gulgulq napisał/a: | Vervę-ON i spalanie z standartowych 4.8 poszło na 6.0 |
U mnie spalanie spadło a i wyraźnie silnik lepiej pracuje i płynniej przyspiesza w porównaniu do "standardowego" paliwa. Między V-Powerem a Verwą zauważyłem jedynie różnicę w cenie na korzyść tego drugiego, toteż od pewnego czasu shella nie odwiedzam.
slawek st - 02-06-2009, 18:16
Przejechałem na tym paliwie /V Power/ dopiero trochę ponad 500 km i zauważyłem spadek zużycia paliwa ( przynajmniej tak pokazuje komputer) o jakieś 0,3-0,5 l/100km. Dokładniej ustalę to przy najbliższym tankowaniu. Faktycznie silnik pracuję minimalnie ciszej ale wzrostu mocy nie zauważyłem. Pozdrawiam zainteresowanych tym tematem i wszystkich innych też.
Student - 02-06-2009, 22:40
A czy ktoś tankował Diesla rafinowanego z gazu. Jest na stacji Shella taki diesel, 25gr. droższy od standardowego, podobno czysty i pełen dodatków.
Zaproponował mi to miły pan bo zobaczył jak leję uszlachetniacze Shella do baku, a że tankuję tam od 5 lat to podszedł i zaproponował przy następnym tankowaniu abym zalał tamtego nowego diesla i wtedy bez dodatków się jeździ.
Musze spróbować.
przemo1983 - 03-06-2009, 12:33
Ja tez sie wlasnie przymierzam do sprobowania tego nowego paliwa od shella.
Student daj znac jak sie jezdzi na tym nowym paliwku.
Student - 03-06-2009, 12:42
Ok. tylko mam jeszcze 350km. do zrobienia więc ok. 1.5-2 tygodni
slawek st - 09-06-2009, 10:53
Przy trasach miesznych, 1/2 miasto i 1/2 trasa zużycie spadło 0,5 l /100 km na podstawie ilości zalanego paliwa i przejechanych kilometrów. Innych róznic nie zauwazyłem. Przy różnicy ceny 30gr za litr wychodzi na jedno. Zalałem do pełna V-P , dalsze wnioski po wyjechaniu kolejnego całego zbiornika. pozdrawiam.
Student - 09-06-2009, 11:05
Ja mam obecnie tego V-Powera z Gazu czy czegoś tam, powiem wam że nie ma różnicy poz tym że Żona pukała sie w głowę jak to lałem.
SHARK1979 - 13-06-2009, 13:36
Nie wiem jaj w waszych DID- ach ale ja zalałem cały bak V-Power Racing i jest miło, mówią że mniej pali i jak narazie ok
kubas - 23-06-2009, 23:26
Z reguły jeżdżę na zwykłym ON z Orlenu - przy mocnym dociśnięciu gazu siwy dym zostaje z tyłu. Przez ostatnie 2 tyg zalewałem VERVĘ - kopcenie odrobinę mniejsze i trochę ładniejsza praca silnika. Jeśli chodzi o spalanie, to na zwykłej ropie z Orlenu i na Vervie praktycznie takie samo - 820km na 52 litrach(1/4 trasa, 3/4 miasto, ale bez mega wielkich korków)
Dziś zalałem V-Power Diesel. Co prawda zrobiłem na tym paliwku dopiero 120km ale zwraca uwagę lepsza praca silnika. Zdecydowanie ciszej rechocze, płynniej pracuje przy zmianie biegów i chyba jeszcze mniej kopci niż po Vervie. Co do spalania dam znac za ok 10 dni jak wyjadę cały bak.
Anonymous - 24-06-2009, 00:06
ostatnie kilka tankowań to VERVA i jak na razie chwalę sobie, nie próbowałem tego v-Powera. Ale za kilka dni zaleję własnie tym paliwem i zobaczymy. Ostatnio jeżdźę regularnie 1/3 miasto i 2/3 poza miastem i spalanie ro średnio 5.5-5.6 l/100 km.
POzdr.
|
|
|