To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - GDI - komputer a spalanie

Anonymous - 05-06-2009, 22:49

Cari 1.8 GDI:

1. Na postoju, gdy samochód pracuje, komp pokazuje --/100km (co wcale nie oznacza że nic nie spala). Nie może pokazywać jakiejś tam wartości liczbowej ponieważ samochód stoi i nie ma przeliczenia ile pali na 100km stojąc. Po prostu byłoby to nielogiczne. W niektórych samochodach komputer przeskakuje w inny tryb wyświetlania i podczas postoju pokazuje wartość np 4L/h. ale w tym wypadku spalanie jest liczone nie na km tylko na godzinę. Po ruszeniu znów przeskakuje w tryb __/km;

2. Jadąc i zrzucając na luz gdy samochód się jeszcze toczy komp pokazuje w granicach 1-2L/100km w zależności od prędkości toczenia (czym wolniej tym więcej na 100km), wtedy samochód spala minimalną dawkę paliwa potrzebną tylko do podtrzymania pracy silnika;

3. Jadąc i puszczając pedał gazu (tzw. hamowanie silnikiem) komp pokazuje 0L/100km spalane jest dosłownie zero litra na 100km, praca silnika jest podtrzymywana przez przeniesienie napędu z układu skrzyni biegów.

P.S.
Luq napisał/a:
To teraz cos podobnego.
Komp pokazuje spalanie 20-22 l/100km podczas postoju ( tzw luz).

A czy aby na pewno jest to spalanie chwilowe? Może masz ustawione średnie spalanie, a tuż po resecie kompa może taki wynik się pojawić na kompie.

demeone - 05-06-2009, 22:50

Może wina IPS. komputer nie wie że przepustnica jest zamknięta/ zdjęta noga z gazu i mysli że jedzie
Luq - 05-06-2009, 23:14

byczeks napisał/a:
Może wina IPS. komputer nie wie że przepustnica jest zamknięta/ zdjęta noga z gazu i mysli że jedzie

Mozesz to rozwinac ??

Czyli powiniennem zaczac sie martwic ? Myslalem, ze komp jest niewyregulowany czy cos... ( Chociazby godzina niepoprawna jest...)

mlun - 06-06-2009, 12:27

Jak Ci samochód jeździ i nic nie dolega to nie stwarzaj kłopotów:P
Z ciekawości zapytam masz cari po czy przed liftem?

Luq - 06-06-2009, 15:54

Samochod jeszcze nie jezdzi bo OC jeszcze nie mam :( .
Rok 2000 auto po lifcie...

Morfi - 06-06-2009, 16:05

Luq, Nie masz spalania chwilowego, masz tylko średnie.
A wiec problemu nie ma :)

Luq - 06-06-2009, 19:17

Morfi napisał/a:
Luq, Nie masz spalania chwilowego, masz tylko średnie.
A wiec problemu nie ma :)

To dobrze bo juz sie balem...

Mam jeszcze 2 pytanka:
Auto jak juz wspomnialem z '00 r wersja Avance. Czy pedal gazu powinien sie wciskac do samej podlogi ?? Pytam bo mam pod nim "cos" przykrecone/ przymocowane do podlogi. Czyzby jakis ogranicznik ?? Mam nadzieje, ze nie i po prostu w Cari tak jest...
No i przy okazji jakie cisnienie w oponach powiniennem miec ? ( 195/60 15R)...

Z gory dzieki i prosze o wyrozumialosc dla nowego mitsumaniaka :D :D

Robson86 - 06-06-2009, 19:58

Luq napisał/a:
Pytam bo mam pod nim "cos" przykrecone/ przymocowane do podlogi. Czyzby jakis ogranicznik ?? Mam nadzieje, ze nie i po prostu w Cari tak jest...

tak jest w Carismach :)
Luq napisał/a:
No i przy okazji jakie cisnienie w oponach powiniennem miec ? ( 195/60 15R)...

z przodu 2,2 z tylu 2,0
Pozdroo

mlun - 07-06-2009, 02:10

Dlatego się zapytałem, który to model bo coś mi pachniało tym średnim spalaniem:P