Carisma - Techniczne - GDI - komputer a spalanie
Anonymous - 05-06-2009, 22:49
Cari 1.8 GDI:
1. Na postoju, gdy samochód pracuje, komp pokazuje --/100km (co wcale nie oznacza że nic nie spala). Nie może pokazywać jakiejś tam wartości liczbowej ponieważ samochód stoi i nie ma przeliczenia ile pali na 100km stojąc. Po prostu byłoby to nielogiczne. W niektórych samochodach komputer przeskakuje w inny tryb wyświetlania i podczas postoju pokazuje wartość np 4L/h. ale w tym wypadku spalanie jest liczone nie na km tylko na godzinę. Po ruszeniu znów przeskakuje w tryb __/km;
2. Jadąc i zrzucając na luz gdy samochód się jeszcze toczy komp pokazuje w granicach 1-2L/100km w zależności od prędkości toczenia (czym wolniej tym więcej na 100km), wtedy samochód spala minimalną dawkę paliwa potrzebną tylko do podtrzymania pracy silnika;
3. Jadąc i puszczając pedał gazu (tzw. hamowanie silnikiem) komp pokazuje 0L/100km spalane jest dosłownie zero litra na 100km, praca silnika jest podtrzymywana przez przeniesienie napędu z układu skrzyni biegów.
P.S.
Luq napisał/a: | To teraz cos podobnego.
Komp pokazuje spalanie 20-22 l/100km podczas postoju ( tzw luz). |
A czy aby na pewno jest to spalanie chwilowe? Może masz ustawione średnie spalanie, a tuż po resecie kompa może taki wynik się pojawić na kompie.
demeone - 05-06-2009, 22:50
Może wina IPS. komputer nie wie że przepustnica jest zamknięta/ zdjęta noga z gazu i mysli że jedzie
Luq - 05-06-2009, 23:14
byczeks napisał/a: | Może wina IPS. komputer nie wie że przepustnica jest zamknięta/ zdjęta noga z gazu i mysli że jedzie |
Mozesz to rozwinac ??
Czyli powiniennem zaczac sie martwic ? Myslalem, ze komp jest niewyregulowany czy cos... ( Chociazby godzina niepoprawna jest...)
mlun - 06-06-2009, 12:27
Jak Ci samochód jeździ i nic nie dolega to nie stwarzaj kłopotów:P
Z ciekawości zapytam masz cari po czy przed liftem?
Luq - 06-06-2009, 15:54
Samochod jeszcze nie jezdzi bo OC jeszcze nie mam .
Rok 2000 auto po lifcie...
Morfi - 06-06-2009, 16:05
Luq, Nie masz spalania chwilowego, masz tylko średnie.
A wiec problemu nie ma
Luq - 06-06-2009, 19:17
Morfi napisał/a: | Luq, Nie masz spalania chwilowego, masz tylko średnie.
A wiec problemu nie ma |
To dobrze bo juz sie balem...
Mam jeszcze 2 pytanka:
Auto jak juz wspomnialem z '00 r wersja Avance. Czy pedal gazu powinien sie wciskac do samej podlogi ?? Pytam bo mam pod nim "cos" przykrecone/ przymocowane do podlogi. Czyzby jakis ogranicznik ?? Mam nadzieje, ze nie i po prostu w Cari tak jest...
No i przy okazji jakie cisnienie w oponach powiniennem miec ? ( 195/60 15R)...
Z gory dzieki i prosze o wyrozumialosc dla nowego mitsumaniaka
Robson86 - 06-06-2009, 19:58
Luq napisał/a: | Pytam bo mam pod nim "cos" przykrecone/ przymocowane do podlogi. Czyzby jakis ogranicznik ?? Mam nadzieje, ze nie i po prostu w Cari tak jest... |
tak jest w Carismach
Luq napisał/a: | No i przy okazji jakie cisnienie w oponach powiniennem miec ? ( 195/60 15R)... |
z przodu 2,2 z tylu 2,0
Pozdroo
mlun - 07-06-2009, 02:10
Dlatego się zapytałem, który to model bo coś mi pachniało tym średnim spalaniem:P
|
|
|