[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - System mocowania fotelików dziecięcych - ISOFIX
gzesiolek - 11-12-2009, 17:04
ulrik napisał/a: | nie mam fotelika z Mitsu wiec nie jestem w stanie swojego wpiac w zaczepy ktore sa przeznaczone dla fotelików z Mitsu |
Znaczy to nie jest standard isofix, do ktorego wepne dowolna baze z zaczepami isofix?
Bo takowe zakupy powoli planuje/wykonuje (w lutym ma sie cora pojawic na swiecie) i wolalbym wiedziec...
jaca71 - 11-12-2009, 17:15
Z tego co kojarzę to nie ma jednego standardu ISOFIX Bez sensu.
Ze swojego doświadczenia - dwie córy - polecam pojechać samochodem na zakupy i przymierzyć na miejscu czy mocowanie pasuje czy nie.
Dużą ofertę fotelików i sprzętu dziecięcego (pojazdy) mają w Świecie dziecka na Al. Róż czy jak się teraz nazywa w Nowej Hucie. Chyba osiedle Zgody.
Od siebie polecam firmę Maxi Cosi
gzesiolek - 11-12-2009, 17:23
jaca71, no wlasnie zamierzam sie na Maxi Cosi Cobrio fix + family fix (jak tylko bedzie mozna dostac) bo ta nowa baza ma wreszcie obsluzyc takze wiekszy fotelik a nie jak wczesniej tylko do tego jednego (wtedy mijalo sie z celem kupno bazy)
Wg stron Maxi Cosi do Mitsu pasuje z IsoFix, ale wolalbym miec wiesci od uzytkownikow...
jaca71 - 11-12-2009, 17:30
Bez wycieczki się nie obejdzie. Na Kurdwanowie jest z tego co pamiętam Entliczek-Pentliczek powinieneś mieć blisko. Chyba Wysłouchów ulica to jest, znajdziesz w internecie.
Anonymous - 11-12-2009, 19:31
Moje maluchy to 1,5 roku i 3 lata (syn i córka ). Ja też zaufałem Maxi-Cosi (bardzo dobrze wypadają w testach) ale mam foteliki mocowane tradycyjnie na pasy. W aucie nie używam pokrowców a mam jasną tapicerkę. Wbrew pozorom dośc łatwo się to czyści. Spożywanie pokarmów w aucie ograniczam do minimum.
Zauważyłem jednak ostatnio, że na oparciu przednich foteli gdzie mała opiera buty, tapicerka na szwie zaczęła się przecierac -trzeba będzie pomyślec o jakimś zabezpieczeniu
macior - 11-12-2009, 20:14
jaca71 napisał/a: | Dużą ofertę fotelików i sprzętu dziecięcego (pojazdy) mają w Świecie dziecka na Al. Róż czy jak się teraz nazywa w Nowej Hucie |
potwierdzam - polecam
natomiast Entliczek raczej drogi
dzięki za wpisy na mój kłeszczyn
ja tez przewiduję takie mocowanie tylko "awaryjnie" - rozpoznam sytuację "w boju"
z tego co mówi instrukcjyja:
1) isofix nie pasuje na środku (nie ma takiego rozstawu zaczepów)
2) zalecają kazdorazowo przed kupnem fizyczne wpięcie fotelika dla przymiarki
Lestat - 12-12-2009, 07:36
jaca71 napisał/a: | A jakiż to powód jest? Znaczy tego bezpieczeństwa? I co będzie jak dójkę będziesz miał? Rzucisz moneta, które ma być bezpieczniejsze?
Ja mam młodsze po lewej ale tylko z wygody bo bliżej do zapinania i wypinania. Starsza sama to robi...
bezpieczniej jest za pasażerem - bo wysiada na chodnik. |
Powód moze prozaiczny, teza mowi ze kierowca instynktownie w chwili wypadku stara sie ocalic siebie i kieruje samochod tak aby uderzenie nastapilo w inna czesc auta niz ta ktora on zajmuje. Aczkolwiek, czytałem rowniez na jakiejs stronie dotyczacej testow fotelikow ze jest to bujda na resorach bo statystyki tego nie potwierdzaja. Ponadto było też tam napisane ze najbezpieczniejsze miesce dla fotelika to miejsce środkowe gdyż jest oddalone od kazdego uderzenia bocznego - oczywiscie miejsce to musi byc wyposazone w trzypunktowy pas bezpieczenstwa. Drugie miejsce jakie polecali to miejsce za pasazerem bo dziecko wychodzi na chodnik. Moja mała poki co sama nie wychodzi z auta wiec generalnie dla mnie jest to mało użyteczne zwłaszcza ze z reguły parkuje na parkingach.
Oczywiscie jaca71, jak bede mial dwojke dzieci to trzeba bedzie to po prostu rołożyć na obie strony auta i tyle. Prawdopodobnie starsze bedzie siedziało za pasazerem, mlodsze za kierowca
gzesiolek napisał/a: | Znaczy to nie jest standard isofix, do ktorego wepne dowolna baze z zaczepami isofix?
Bo takowe zakupy powoli planuje/wykonuje (w lutym ma sie cora pojawic na swiecie) i wolalbym wiedziec... |
no dokladnie, moje foteliki nie maja mocowania ISOFIX i mocuje je na pasach 3-punktowych
jaca71 - 12-12-2009, 08:43
ulrik,
Czyli doszedłeś do tych samych wniosków co ja. Z bezpieczeństwem strony kierowcy - bujda.
Wygoda każe niesamodzielne dziecko sadzać za sobą bliżej do zapiania i odpinania.
Starsze lub samodzielne od stronych pasazera bo wysiada najczęściej na chodnik.
Najbezpieczniej na środku - ale wygodnie tylko gdy z tyłu są 3 niezależne siedzenia bo taka kanapa wyprofilowana na 2 osoby jak w Lancerze nie bardzo się nadaje.
Lestat - 12-12-2009, 08:56
Nie wiem czy to jest bujda, bo nie mialem i mam nadzieje ze miec nie bede jeszcze takiej sytuacji zebym mogl stwierdzic ze faktycznie uciekalem lub ze w ogole nie bralem tego pod uwage . Byc moze faktycznie jak mala podrosnie zmienie ustawienie, aczklowiek i tak mysle ze drzwi beda mialy wlaczona blokade przed otwarciem od wewnatrz...wiec otworzyc drzwi bede musial sam
jaca71 - 12-12-2009, 09:28
Jest coś w tym, że łatwiej się w lewo skręca/ślizga niż w prawo. Gdzieś czytałem że przyczynami jest właśnie to że z prawej (w Europie kontynentalnej) jest jednak większa odległość niż do lewych drzwi. Ale nie przekłada się to na wyimaginowane bronienie lewej w czasie wypadku.
Blokadę drzwi włączyłem po zakupie i wyłączyłem po tygodniu - do szału mnie to doprowadzało. Na szczęście starsza jest bardzo odpowiedzialna i zdyscyplinowana. Aż dziw bo o wiele bardziej ode mnie Młoda to jest żywioł zamknięty w ciel trzylatki. na dodatek żyje chwilą...
Lestat - 12-12-2009, 09:43
Hehe moja to tez zywe srebro, juz tam sie probowala dobrac do drzwi co prawda nie do klamki bo raz ze nie siega jeszcze a po drugie chyba nie jest to dla niej jeszcze interesujace ale strzezonego Pan Bog strzeze
mazin - 12-12-2009, 12:02
jaca71 napisał/a: | Jest coś w tym, że łatwiej się w lewo skręca/ślizga niż w prawo. Gdzieś czytałem że przyczynami jest właśnie to że z prawej (w Europie kontynentalnej) jest jednak większa odległość niż do lewych drzwi. Ale nie przekłada się to na wyimaginowane bronienie lewej w czasie wypadku.
Blokadę drzwi włączyłem po zakupie i wyłączyłem po tygodniu - do szału mnie to doprowadzało. Na szczęście starsza jest bardzo odpowiedzialna i zdyscyplinowana. Aż dziw bo o wiele bardziej ode mnie Młoda to jest żywioł zamknięty w ciel trzylatki. na dodatek żyje chwilą... |
No właśnie, moja starsza córa jeździ za pasażerem i zapina się sama, modsza za mną, młodsza ma blokadę włączoną - ale żeby było śmieszniej, to sama "wyczaiła" gdzie jest ta blokada i kilka razu udało sie jej rozbroić ją - bez zabezpieczenia wylazłaby sama z auta jako pierwsza. I z tym "diabłem wcielonym" w wypadku młodszego dziecka to prawda
A i jeszcze jedno - poprzednie auto nazywały Karolką od corolli oczywiście, lancera nazywają "konicynką" od trójliściastego znaczka. Najśmieszniej jest jak zobaczą inne mitsu na drodze, zaraz jest wrzask "Tata, pac, konicynka jedzie psed nami!"
Lestat - 12-12-2009, 13:13
Moja generelanie na wszelkie auta mowi auto albo brum a im wiekszy i glosniejszy tym ciekawszy, dla przykladu jak jedzie volvo albo mercedes to ani nie spojrzy ale jak jechal golf po wiestuningu (pstrokate wzorki i dziura w tlumiku) to po prostu byl szczyt podniecenia jakie fajne auto
no ale nam sie temat zrobil o dzieciakach
[ Dodano: 12-12-2009, 13:14 ]
mazin napisał/a: | ale żeby było śmieszniej, to sama "wyczaiła" gdzie jest ta blokada i kilka razu udało sie jej rozbroić ją | a bo blokade zrobili biala jak kreda wiec na tle czarnego profilu drzwi od razu widac poza tym przelaczasz ja za pomoca palca a nie kluczyka i stad klopot
jaca71 - 12-12-2009, 13:23
ulrik napisał/a: | a bo blokade zrobili biala jak kreda wiec na tle czarnego profilu drzwi od razu widac |
Jak czarnego jak jest czerwony?
Młodszej nie trzeba blokować bo fotelik jest z tych bezpiecznych - nie ma szansy wypięcia ani wyśliźnięcia się z pasów, ale starsza od razu znalazła przełącznik, a najszczęśliwsza jest że w końcu ma sterowanie szybą, uchwyty na kubeczki i poduszki powietrzne Tylko obrażona na mnie że ona ma tylko jedną, a aż 4 ;P
Lestat - 12-12-2009, 13:30
jaca71 napisał/a: | Jak czarnego jak jest czerwony? | No fakt ale w sumie cytowalem mazina ktory ma tak jak ja czarnego Lancelota
|
|
|