Carisma - Techniczne - 1.9 TD Po trasie nie odpala lub bez powodu silnik gaśnie
Anonymous - 27-05-2009, 19:18
Fakt druciarstwo nie stej ziemi .
Poszukam ten czujnik i zmierze opory .On jest bezpośrednio pod tymi dwoma rurami od intercoolera czy od spodu gdzieś .Znalazłem tylko koło tych rur tylko dwa czujniki -chyba od temp. płynu.
Anonymous - 28-05-2009, 09:47
właśnie koło czujnika temp tego z przodu powinna być wtyczka od czujnika poł wału, sam czujnik jest troszkę dalej, masz na fotce z allegro wtyczkę poszukaj musi być chyba że masz też go wypierdzielonego, swoja droga nie wiem jak mogłeś jeździc bez sterowania tak długo przecież praca motoru jest moooocno niekulturalna o zużyciu paliwka a i samego motoru nie wspomnę. Ciekaw jestm jak mechanior ustawił kąt wtrysku? być może jak ustawił i po odpaleniu pracował twardo to troszkę opóźnił metodą na słuch , wtedy kat jest troszkę za późny i zapalanie jest utrudnione....zrób z tym porządek, może znajdź dobrego elektryka i niech Ci zrobi jak należy z tym grzaniem świec też coby kotrolka diagnostyki spełniała swoje zadanie. Pozdro
Anonymous - 28-05-2009, 10:19
Dobra jeszcze raz poszukam .Wczoraj znalazłem obok tego miejsca takie podełeczko z rurką
wetkniętą w otwór w obudowie koła zamachowgo -co to jest kolejna rzeźba ?
Tak jak mówisz chyba tak ustawiał bo twiedził że jak ustawił na znakach to chodził jak traktor.
Ja jestem już załamany bo im dalej tym większe przykre niespodzianki
Anonymous - 28-05-2009, 11:25
do elektryka!!!!!!, czujniki które muszą byc i działać prawidłowo: przestawiacz kąta wtrysku, czujnik wtrysku na wtryskiwaczu 1 z prawej, wspomniany czujnik położenia wału, czujnik temp płynu ten z tyłu, po tej zabawie do mechaniora i niech ustawi kat wtrysku z wkręconym czujnikiem zegarowym w pompie na wartość wybitą na plastiku dźwigni gazu, zaślepić EGR i bedzie chulać Powodzenia daj znać co i jak
PS Mam nieodparte wrażenie, że auto miało porządnego dzwona i blacharze tak narozrabiali wyjmując i wkładając motor bądź ktoś podmieniał motor nie mając zielonego pojęcia.
Anonymous - 28-05-2009, 17:57
Masz racje ktoś zrobił niezły przewał z tym silnikiem
Zrobię tak jak każesz najpierw zbadamy czujniki a potem kąt .
Co to jest zaślepienie EGR ?
Mechanik który robił mi rozrząd i mówił mi że nie może dobrze ustawić kąta tylko tak na słuch
tak jak pisałem .Twierdził że to może być pompa walnięta a to może nie pompa tylko czujniki lub brak przejścia w kablach ,wtyczkach.
Anonymous - 29-05-2009, 07:41
o zaślepieniu EGR juz było-poszukaj, jak nie zaślepisz to jeszcze dojdą następne czujniki do zlokalizowania i sprawdzenia takie jak np czujnik temp zasysanego powietrza, potencjometr położenia zaworu dozującego, zaworek sterujacy EGR-em oraz prawidłowe podłączenie rurek z podciśnieniami, w ten sposób ,,pójdziesz na skróty". Nie chcę Cie podłamywac ale to czy pompa jest OK czy nie to dopiero się okaże, najgorzej jest jak nawarstwia sie kilka usterek, dwie juz mamy: zły kat wtrysku, nie podłączony czujnik położenia wału a jeszcze się pewnie cos znajdzie, swoja drogą jak mogłeś kupic tego złoma nie oglądałeś innych Carism z tym motorem-choć dla porównania np pracy silnika?
Anonymous - 29-05-2009, 10:13
Tak moja wina kupowałem na łapu capu tym nie mniej że to mój pierwszy samochód i
taka nie miła niespodzianka
Umówie się z jakimś mechanikoelektrykiem i niech posprawdza czujniki ,wtyczki itp a potem niech spróbuje ustawić kąt a następnie zaślepie EGR i zobaczymy co to będzie .
|
|
|